2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Polikistik Over ve İnfertilite
MAKALE #5382 © Yazan Dr.Mehmet KOÇ | Yayın Ağustos 2010 | 11,104 Okuyucu
Polikistik Over ve İnfertilite

Kadınları yaşamı boyunca etkileyen polikistik over sendromunda tanı için şu üç kriterden ikisinin olması şarttır.
a) Overlerin (yumurtalıkların) polikistik görünümü
b)Erkeklik hormonun artışına bağlı vücutta tüylenme ve sivilce artışı veya hormon bulguları
c)Adet görememe veya 2-3 ayda bir düzensiz adet görme
şikayetlerinden ikisi varsa polikistik over sendromu denir.

Kadınların yumurtalıkları ultrasonda izlendiğinde beşte birinde polikistik görünüm olabilir.Ancak bu her zaman sorun oluşturmayabilir .Ultrasonda polikistik görünüm yanında diğer şikayetlerde görüldüğünde polikistik over sendromundan bahsedilir. Polikistik over sendromu ve ultrasonografide görülen polikistik over görünümü aynı şey değildir.Polikistik over görünümü kadınların %20 sinde görülürken Polikistik over sendromu %5-8 lik bir kısmını etkiler.Kadınlardan kaynaklanan infertiletin(kısırlık) yaklaşık yarısı ise polikistik over sendromundan kaynaklıdır.

Adet görmeye başlandığı andan itibaren adetleri düzensizdir. Bunun yanında tüylenmede artış(çene de meme ucunda bacakların iç kısmında göbekte tüylenme artışı)görülebilir.Yumurtalıklarım tembelmiş gibi bir açıklama söylenir.Aslında tam tersi olup yumurtalar çok çalışır ancak hormonlar düzensiz olduğundan adet düzenini ve gebelik oluşumu sağlayan bir yumurta yerine küçük küçük onlarca yumurta vardır.Hatta bu yüzden en sık ikiz ve üçüz gebelik bu hastalarda kendiliğinden veya tedavi ile oluşur. İlaç kullanırkende bu nedenle çok dikkatli olunmalı tedavi esnasında çok sayıda yumurta gelişebilir.Bu durum tedavide bazen istenmeyen problemlere sebeb olabilir.

Polikistik over sendromunun kilo ile de çok yakın bir ilişkisi vardır. Kilo artıkça şikayetler artar adet düzensizliği daha fazla olur.Polikistik over hastalarının ilk yapması gereken şey eğer fazla kilolu iseler (ki genellikle böyledir) yaşam tarzını değiştirip daha düzenli beslenerek diyet ve egzersiz yapmalarıdır.Sadece bu bile hiç ilaç tedavisi almadan adetlerini düzene sokarak çocuk sahibi olmalarını sağlayabilir.

Çocuk sahibi olamayan hastaların hemen paniğe kapılmadan tedavi süreçlerine uygun hareket etmesi çok önemli.Çünkü polikistik over hastalarında başlangıç tedavisi denen Klomifen Sitrat tedavis ile 6-8 aylık bir süreçte %80 yumurta gelişimi ve %40 gebelik gebelik elde edilmektedir..Başlangıç tedavisi olan Klomifen Sitrat denen ilaca cevap alınamazsa ancak o zaman diğer tedavi seçeneklerine başvurulmalıdır.İlaç tedavisi esnasında yumurta gelişimi takip edilir ve yumurta uygun büyüklüğe ulaştığında çatlatılabilir .Yumurta çatladıktan sonra ya cinsel ilişki zamanı ayarlanır veya aşılama (spermlerin rahim içine direkt verilmesi) uygulanabilir.Eğer ağızdan kullanılan Klomifen Sitrata cevap alınmaz ve yumurta gelişimi olmazsa ya yumurta gelişimine ek ilaçlar başlanır. Ya da göbekten veya kalçadan uygulanabilen iğnelerle yumurta gelişimi sağlanarak tedavi uygulanır.Eğer iğne tedavis uygulanıyorsa gebelik şansını artırmak için Aşılama eklenmelidir.

Polikistik overde en büyük sorun olan kilo ve insülin hormonuna karşı olan bir direnç vardır.Kilo verildiği zaman bu direnç bir miktar kırılır ve düzenli yumurta gelişimi olabilir.Bu nedenle tedavi süresince kilo vermek için yapılan diyet ve egzersiz önemli.

Bazen tek başına verilen %10-15 lik bir kilo verme ile adetler düzene girmekte ve gebelik oluşabilmekte.Yine vüctuta şeker tüketimini artıran ve daha önce şeker hastalarında kullanılan Metformin isimli ilaçda adetleri düzene sokarak gebe kalınmasına yardımcı olmaktadır..Ayrıca metformin düşük oluşması ihtimalinide azaltmaktadır.Metformin tek başına veya diğer ilaçlarla birlikte gebe kalmakta sorun yaşayan polikistik over sendromlu hastalarda kullanılabilir.Ancak kullanım esnasında oluşabilecek yan etkiler nedeni ile dikkatli olunmalıdır.
Laparoscopic drilling
Polikistik overde cerrahi de Laparoskopik (kapalı ameliyat) yöntemle yumurtalı dokusundaki kistler ve bir miktar yumurtalık dokusu yakılmasıda bir tedavi seceneğidir. Ancak hem cerrahi olması hemde yapışıklıklara sebeb olması ve diğer tedavi yöntemlerinde başarılı sonuç elde edilmesi nedeni ile çok sık tercih edilememektedir.

Polikistik over de tüp bebek:Eğer aşılama yöntemleri ile (3 defa aşılama ) gebe kalınamazsa ancak tüp bebek düşünülebilir.Veya aşılama için yumurtalıklar hazırlanırken çok sayıda yumurta gelişebilir.Bu durumda aşılama yerine yumurtalar toplanarak tüp bebek yöntemi uygulanabilir.
Ya da eşinde veya kendisinde ek başka bir problem nedeni ile tüp bebek yöntemi uygulanabilir.

Polikistik overli hastalara yumurta gelişimini uyaran ilaçları kullanırken çok dikkatli olunmalı ve ilaç dozu çok iyi ayarlanmalıdır.İlaç dozu yetersiz olduğunda yumurta gelişimi olmadığı gibi uygunsuz dozda ilaç verildiğinde (bazen çok küçük dozda bile olabilir) yumurtalıkların aşırı uyarılması ve çok sayıda yumurta gelişimi olabilir.

Aşırı uyarılmış yumurtalıklar
Bu durumda da ikiz ,üçüz Ya da daha fazla çoğul gebelik olabileceği gibi annenin hayatını bile tehdit edebilecek boyutta olabilecek Overian Hiperstimülasyon Sendromu(aşırı uyarılmış yumurtalık) na sebebe olabilir.Bu nedenle uygun doz ve ilaç seçimi önemlidir.

İnfertilite ve Polikistik over sendromu:

*Kadınlarda ki infertilitenin (kısırlık) en sık sebebidir.
*Ultrasonografide Polikistik over görülmesi tek başına polikistik over sendromu anlamına gelmez kadınların %20 sinde vardır ve Hiçbir pobleme sebeb olmayabilir.
*Kilo alımı ile yakın ilişkisi vardır.Kilo almak şikayetleri artırırken sadece kilo vermekle bile adetler düzene girebilir.
*Gebe kalınamadığı için çok fazla strese girilmemeli 6-8 aylık bir dönemde %80 yumurta gelişimi ve %40 gebelik oluşumu basit tedaviler ile elde edilebilinmekte.
*Fazla kilo gebelik olsa bile düşük ihtimalini artırmakta.
*Tedavi sürecinde hatta yaşam boyu sağlıklı beslenme ve egzersiz önemli.Tedavi deki başarıyı artırmakta ayrıca Polikistik over sendromunun ileri de yol açabileceği şeker hastalığı- kalp hastalığı hiper tansiyon gibi problemlerin önlenmesinde yardımcı olacaktır.
*İlaç dozu çok dikkatli ayarlanmalı aşırı yumurtalık uyarılmasından kaçınılmalı

Op Dr. Mehmet KOÇ
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
(Tüp Bebek ve Üreme Endokrinolojisi)
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Polikistik Over ve İnfertilite" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Mehmet KOÇ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Mehmet KOÇ'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Dr.Mehmet KOÇ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Mehmet KOÇ'un Makaleleri
► İnfertilite Dr.Şule AYDIN
► İnfertilite(Kısırlık) Dr.Derya Zerrin GÖKAY
► İnfertilite Nedenleri Dr.Belgin HARZADIN
► İnfertilite(Kısırlık) Doç.Dr.Esra Ayşin TONGUÇ
► İnfertilite-Kısırlık Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► İnfertilite (Kısırlık) Op.Dr.Müjde KOYUNCU
► Polikistik Over Dr.Mehmet KOÇ
► Kısırlık (İnfertilite) ve Nedenleri Prof.Dr.Alparslan BAKSU
► İnfertilite Basamak Tedavisi Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Polikistik Over ve İnfertilite' başlığıyla benzeşen toplam 34 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Tüp Bebek Nisan 2011
► Prolaktin Yüksekliği Kasım 2010
► Polikistik Over Ağustos 2010
► Cinsel İstek Bozukluğu Ağustos 2010
► Gebelikde Beslenme Ağustos 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:24
Top