2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklarda Masturbasyon
MAKALE #5392 © Yazan Psk.Aylin AYDEMİR | Yayın Ağustos 2010 | 19,868 Okuyucu
Bebekler doğdukları andan itibaren kendi bedenleri ile güçlü bir ilişki içindedir. Annesinn memesini emerek Ya da biberon emerek (dokunma ) hem beslenir hemde kendini güvende hissederek sakinleşir. Çocuklar 2-3 yaşlarına geldiğinde dünyayı dokunarak keşfetmeye başlarlar. Bu keşif hem çevreye hemde kendi bedenine yönelik olarak gelişir. Bebekliğin ilk dönemlerinde altı değiştirilirken Ya da yıkanırken oluşan baskı ve haraket çocuğun haz almasına sebep olurken daha büyük yaşlarda çocuklar kendilerini keşfetme döneminde tesadüfen cinsel organlarından haz almayı keşfedebilmektedirler. Ancak bu haz alma yetişken cinselliğinden olduça farklıdır. Tamamen fizyolojik temellli doğal bir duygudur. Bu hazzı bir kez alan çocuk bu eylemi birçok defa daha tekrar etmek isteyecektir. Çocuk cinsel organı ile oynayarak kendini uyarmakta ve tatmin etmektedir. Çoğunlukla bir köşeye çekilerek Ya da herkezin ortasında kendini tatmin etmeye çalışan çocuğun yüzünün kızardığı, nefes alışverişlerinin arttığı, terlediği gözlemlenir. Henüz çocuklarda cinsel uyarılmışlık, düşünce ve hayal gelişmediği için bu yetişkin cinselliği olarak algılanmamalı ve davranışa cinsel anlam yüklenmemelidir.

Erkek çocuklar penisleri çekiştirmeye çalışırken kız çocuklar cinsel organları daha içeride olduğu için bazen elleri bazende bir cisim yardımı ile kendilerini yarmaya çalışırlar. Anne babalar bu durumdan son derece rahatsızlık duyabilirler ancak bunun herhangi bir cinsel anlamı olmadığı yetişkin cinselliği gibi bir davranış olmadığı unutulmamalıdır. Çocuklardaki mastubasyon sağlıklı ve doğaldır. Çocukluk dönemi masturbasyonu çocuğun duygusal gelişiminin bir paarçasıdır ve bu davranışa vereceğiniz tepki çocuğunuzun duygusal gelişimini derinden etkileyecektir. Örneğin Çocuğunu masturbasyon yaparken yakalayan bir annenin, Çocuğa öfke dolu utandırıcı bir tepki vermesi Çocuğun duygusal gelişimini ketleyebileceği gibi çocuğun bu davranışı yapamasına engelleyici değildir.

Çocuğunu masturbasyon yaptığını farkına varan ebeveynlere genelikle, dikkatini farklı bir yöne çekmelerini yani sevdiği bir oyunu oynamayı teklif edebilirsiniz bunun yanında çocğunuz bu davranışı herkezin içerisinde yapıyorsa ona bunu yanlızca odasında yapması gerektiğini kısaca anlatabilirsiniz.

Ancak bazen bize çocuğun aşırı masturbasyon yaptığı ile başvurulur ki bu durum doğal sağlıklı bir durum olmaktan çıkmıştır. Bu durumdaki çocuklar sıklıkla aile sevgi ve ilgisinden yoksun olan sıklıkla evde Yalnız bırakılan ki bu anne baba evde iken bile olabilir yani ilgisiz kalan çevreden gelen uyarını eksik olan çocuklar keşfettikleri bu haz veren eylemi defalarca yapma isteği duyacaklarıdır. Böyle çocuklar fırsat bulduklarında odaya çekilerek saatlerce masturbasyon yapabilirler. Bu durumunun nedenin bulunması oldukça önemlidir ki aksi halde çocukta masturbasyon alışkanlığı saplantı haline dönüşebilmektedir.

Bazı aşırı masturbasyonu vakalarında Çocukların cinsel organın enfesyon, yara gibi fizyolojk nedenler sebep olmakta ve kaşıntı ile birlikte çocuk sürekli olarak cinsel organına odaklanmaktadır. Yine cinsel taciz vb. Aşırı masturbasyona sebep olabilmektedir.

Böyle bir durumla karşı karşıya olan anne babalar çocuklarına suçluluk duygusu hissetirecek söz ve tavırlardan kaçınmalı ancak bu durumu bildiklerini farkında olduklarınıda göstermelidirler. Küçük çocuklarda ilgi başka yöne çekilerek bile bu durum azalabilir. Aşırı masturbasyonun devamı halinde çocuk ve aile ilişkileri incelenmeli ve sorun çözülmeye çalışılmalıdır. Sorunun devamı halinde bir uzmanla görüşmeniz tavsiye edilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklarda Masturbasyon" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Aylin AYDEMİR'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Aylin AYDEMİR'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Aylin AYDEMİR'in Yazıları
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocuklarda Masturbasyon' başlığıyla benzeşen toplam 5 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Evlilik Terapisi Nedir Ekim 2010
► Kişisel Gelişim Ekim 2010
► Kendine Güvensizlik Ekim 2010
► Aşk Acısı Ekim 2010
► Evlilik Terapisi Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:42
Top