2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bebek Nerede Uyumalı?
MAKALE #5399 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Ağustos 2010 | 15,495 Okuyucu
Bebek Nerede Uyumalı?

Uzun ve heyecanlı bir hamilelikten sonra mutlu son ve bebeğinizle eve dönme vakti geldi.O daha doğmadan aylarca önceden hazırlanan eşyaları,yatağı, odası ve oyuncakları sizi bekliyor. Sonuçta sağlıkla,heyecanla ve bin bir hevesle evinize geldiniz.
Peki ama bebeğinizi nerede yatacak? İşin en heyecan verici noktası da burası.Her ne kadar ona ait bir oda hazrılamış olsanız da bebeğinizi kucağınızdan bırakmak istemiyorsunuz,o kadar güzel ve o kadar minicik ki….

Ayrıca herkes bir şey söylüyor,akıl veriyor ve sizin de kafanız çok karıştı.Şimdi ne olacak?

Bu soruların yanıtını vermeden önce bebeğin uyku düzeni ve uyku düzeni oluşturulması konusunda bazı temel bilgileri hatırlamak yararlı olur.

Uyku Düzeni

Bilindiği gibi her çocuk kendi karakter,yapı ve genetik özellikleriyle doğar.
Dolayısıyla her bebeğin kendine özgü bir uyuma düzeni olacaktır. Özellikle yeni doğmuş bir bebek günün neredeyse dörtte üçlük bir bölümünü uyuyarak geçirir.Kimi bebek sık aralıklarla uyur ve uyanırken,kimi bebek daha uzun süreli uyur.Uyku düzeni dediğimizde anlatmak istenilen konu,çocuğun kendi uyku alışkanlığının oluşturulması ve kendi kendine uykuya geçebilmesinin sağlanmasıdır. Bunun için iki noktaya çok dikkat etmek gerekiyor.İlki çocuğun uykuya hazırlanması,ikincisi ise uyku saatinin geldiğini ifade ederek uykuya hazırlık için belirli bir süre verilmesidir.Her iki halde de amaç çocuğun uykuya geçmeden önce kısa bir hazırlık süreci yaşamasına imkan tanımaktır.Bir süre sonra bu süreler bir alışkanlık halini alacak ve çocuk kazandığı alışkanlığa uygun davranarak,uykuya hazırlık süreci içinde kendi öz bakımını ve temizliğini yapacak,kıyafetlerini değiştirecek ve yatağına yatacaktır.

Bu hazırlık süreci içindeki her tür faaliyeti çocuğun kendi başına yapması teşvik edilmelidir.Yatağına yattıktan sonra çocuk eğer istiyorsa kısa masal okuma ya da yine kısa sohbetler edilerek ona eşlik etmek de uykuya geçişi kolaylaştırabilir.Çocuğun uyku düzeni bebeklikten başlayarak oluşturulmalıdır ve uyku konusunda kararlı davranılmalıdır.Bu konu çocuğun gelecekteki uyku düzeniyle doğrudan bağlantılı olduğundan mutlaka ciddiye alınmalıdır.

Bebek Nerede Yatmalı?

Genellikle annelerin özellikle yeni doğmuş bebeklerini odalarında yatırdıklarını hatta bebeğin yatağını kendi yatak odalarına kurduklarını gözlemliyoruz.Oysa bizim önerimiz bebeğin eve geldiği ilk günden itibaren kendi odasında yatmasıdır.Eğer bir oda hazırlama imkanı olmamışsa bile çocuğun yatacağı yer anne babanın yatak odası olmamalıdır.Ancak bir bebeğin özellikle de yeni doğmuş bir bebeğin neredeyse birkaç saatte bir annesinin bakımına ihtiyaç duyabildiği,zaman zaman kısa aralıklarla beslenmesi gerektiği de göz önünde bulundurulduğunda kurallar konusunda çok katı olmamak gerektiğini söylemeliyiz.

Annenin sık sık bebeğin odasına gitmesi gereken durumlarda belki kısa aralıklarla çocuk odaya alınabilir.Özellikle yeni doğan bebeklerde görülen ani bebek ölümleri gibi bir takım olumsuzluklar nedeniyle annelerin bazı endişeler yaşadıklarını biliyoruz. Bu açıdan haklılar.O nedenle bebeğin aynı zamanda taşınabilir bir sepeti varsa ilk günler ve aylarda anne babanın odasında yatmasının bilinen ya da sakınılması gereken çok önemli olumsuzlukları yoktur. Sadece bu durum uzun sürerse ve anne baba bebeği kendi yataklarına alarak uyutuyorlarsa bu bir alışkanlığa dönüşür ve çocuğu kendi yatağına alıştırmak zor olabilir.Dolayısıyla duruma özgü bazı değişiklikler olabilir ancak yine de çocuğun asıl yatağı anne babanın odasında değil,kendisine ait başka bir odada bulunmalıdır.

Uyku Sorunları

Bir çocuğun daha doğumundan başlayarak uyku düzenine geçmesi ve sağlıklı bir uyku alışkanlığı kazanması gerçekten önemlidir.Sağlıklı uyku herkes için önemlidir ancak özellikle çocuklar için çok önemlidir.Uyku çocuğun eğitim hayatını da gelişimini de doğrudan etkiler.Bu kadar önemli olan uykuyla ilgili zaman zaman bazı sıkıntılar yaşanması sık görülen bir durumdur.Uyku sorunları derken belirli bazı sorunlardan bahsediyoruz:

· Sık uyanma:Özellikle bebeklerde uykunun sık sık bölündüğü görülmektedir.Pek çok nedeni olabilir,anneyi yanında görmeye alışmasından,uykuya dalma zorluğuna kadar, hastalıklardan,korkulu rüyalara kadar bir çok sebeple bebekler ve çocuklarda sıklıkla uyku bölünmeleri görülebilmektedir.
· Beslenme amaçlı uyanma: Bebeklerde gece uyanmalarının en sık görülen sebeplerinden biri budur.Acıkan bebek beslenme ihtiyacının karşılanması amacıyla uyanır ve bir süre sonra bu tamamen alışkanlık oluşması nedeniyle devam eder.
· Uykuya Dalamama:Hemen hemen herkesin,her zaman yaşayabileceği bir uyku sorunudur.Küçük çocuklarda ve bebeklerde anneden ayrı kalmak,kendi uyku düzenini kazanamamış olmak,karanlıktan ya da bilinmeyen varlıklardan korkmak gibi bir çok sebebi olabilir.
· Yalnız Başına Uyuyamamak:Bu da kabuslar,korkular,yine ayrılık endişesi, karanlıktan ve hayali varlıklardan korkmak gibi sebeplerle ortaya çıkabilir.Aynı zamanda ‘Uyku Terörü’ olarak bilinen bir sorun da olabilir. Uyku terörü dediğimiz, çocuğun uykuya daldıktan sonraki birkaç saat için çığlık çığlığa ağlayarak,bağırarak uyanmasıdır.
Bütün bu uyku sorunları bazen uyku düzeni ve alışkanlığı kazanmış bebeklerde ve çocuklarda da görülebilmektedir.Zaman zaman bir çok yetişkini de zorlayan bu tip sıkıntıları aşmanın yolu yine o ana kadar uygulanan davranışları tekrarlamak ve kararlı olmaktır.

Öneriler

Özellikle küçük bebeklerin uyku alışkanlığını erken kazanmaları bakımından kendi odaları ve yataklarında yatmaları gerektiğini öneriyoruz.Fakat bilindiği gibi bebeklerin bu alışkanlığı kazanmaları zaman alır.Hem zaman hem de ciddi emek isteyen bu alışkanlığı verirken çok katı olmamakla birlikte kararlı ve süreğen bir tutum izlemek son derece yararlıdır.

Bebekler annelerinden ayrı kalmak istemeyebilirler,bu son derece normaldir. Doğumdan sonraki sürecin anneyi ve bebeği ayrı ayrı zorladığını da biliyoruz. Sık sık uyanan,hatta doğru düzgün bir uyku düzeni bile olmayan bebeği annesi yanına almakta ve kendi yatağında uyutmaktadır.İlk günlerin yorgunluğu ve uykusuzluğu içinde belki anlayışla karşılanabilen bu davranış bir süre sonra kalıcı bir alışkanlığa dönebilir.Kimi annelerin özellikle bebekleriyle birlikte, aynı odada yatmak istediklerini de gözlemliyoruz.Belki ilk bir yaş için çok sakıncalı gibi görünmese de çocuğun yaşı büyüdükçe anne babasının cinsel yaşamına tanık olma tehlikesi bulunduğunu hatırlatmakta fayda var. Ayrıca anne babasının odasında yatmaya alışmış bir çocuğa bir süre sonra neden kendi yatağında yatması gerektiğini anlatmak da mümkün olmaz.

Çocuğun mutlaka kendine ait bir yatağı ve odası olmalıdır.Odası derken de mutlaka tek başına kalacağı bir odadan söz etmiyoruz. Kardeşiyle birlikte paylaşacağı bir oda ya da evin diğer bölümlerinde yatağının yerleştirildiği bir köşe bile olabilir.Ancak anne baba odası bir çocuk için önerdiğimiz bir yer değildir.

Ebeveynlerinin odasında kalmanın bebek açısından ne tür psikolojik sorunlara yol açtığına dair net bulgular yoktur ve açıkçası özellikle bebekler açısından bu yönde bir olumsuzluk olduğuna işaret eden sağlıklı veriler de yoktur. Dolayısıyla anne babasının odasında kalmak bir bebek için tehlikelidir ya da kesinlikle yanlıştır gibi net ifadeler kullanmaktan çok önermediğimizi ifade etmek yeterlidir.

Belki sadece ilk birkaç ay anne babasının odasında olabilir ancak sonra kendi odasında ve kendi yatağında yatmaya alışması önemlidir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bebek Nerede Uyumalı?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Kendin Olmak Nerede Başlar ? Psk.Nihan DİKME
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bebek Nerede Uyumalı?' başlığıyla benzeşen toplam 72 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:25
Top