2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelik Psikolojisi
MAKALE #5401 © Yazan Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ | Yayın Eylül 2010 | 5,797 Okuyucu
Gebelik ve doğum fizyolojik bir olay olmakla beraber kadın vücudu için aynı zamanda psikolojinin de önemli olduğu bir süreçtir.

Gebelik kadın hayatında önemli biyolojik ve psiko sosyal değişimlerin yaşandığı, kaygı ve stres oluşturabilecek birçok etkenle karşılaşma riskinin yüksek olduğu bir dönemdir

Gebelikte görülen rahatsızlıkların ço
ğu, fizyolojik, anatomik ve psikolojik değişimlerin bir sonucudur. Bu rahatsızlıklar yapı ve şiddet olarak hamileliğin evresine göre degisirler.

Gebelerde en sık rastlanılan fiziksel ve psikolojik yakınmalar; sık idrara çıkma, bulantı - kusma, i
ştahta artma-azalma, mide yanması, kokulara karsı hassasiyet, diyare, hemoroidler, varisler ve ödem, kas krampları, bel ağrısı, bas ağrısı, yorgunluk hissi, halsizlik, sıkıntı hissi ve uykusuzluktur.

Kadın yaşamında gebelik dönemi, değişik ve yeni rollere uyum gerektiren bir kriz dönemi olarak yorumlanır. Her kadın gebeliği farklı olarak yasar.

Gebelik karsısındaki tepkiler, bireyin anılarına, korkularına, sosyal ve ekonomik çevre koşullarına, isteklerine bağlı olarak değişir .

Gebeli
ği ve anneliği normal olarak algılayan kadınların adaptasyonu daha iyidir. Gebeliğe karsı olumsuz duygular taşıyan kadınlarda bas ağrısı, bulantı, duygusal gerilim gibi semptomlar ortaya çıkabilir.

Psikolojik anlamda huzurlu bir gebelik dönemi geçirilmesinde anne adayının yaşı, eğitim durumu, çalışıp çalışmadığı, sigara alkol kullanımı, ilk gebelik olup olmadığı önemli faktörlerdir.

Küçük yaşta, eğitim seviyesi düşük, çalışmayan, sigara ya da alkol kullanan ve ilk gebeliğini yaşayan anne adaylarının depresyon ve kaygı bozukluklarına yakalanma riski daha fazladır.

Fizyolojisi hızla değişen anne adaylarının hamilelik döneminde kendini yaşlı ya da çirkin hissetmesi psikoloji alanında çalışan klinisyenlerin sık karşılaştığı bir durumdur. Bu vakalarda öncelikle annenin yaşı, eğitimi, çalışma durumu, evliliği (kaç yıllık evli olduğu), baba adayının sosyo-kültürel düzeyi ve hamileliğin planlımı yoksa istenmeyen bir gebelik mi olduğunu sorguluyoruz.

Saydığımız psiko-sosyal faktörler anne adayının hamilelikteki psikolojisini etkileyen en önemli faktörlerdir. İstenmeyen bir gebelik yaşayan genç yaştaki bir anne adayının hamilelik süresince kendisini güzel ya da iyi hissetmesi pek mümkün değildir.

Hamilelik döneminde hem kendisi hem de bebeği için fizyolojik ve psikolojik kaygılar taşıyan anne adaylarının öncelikle kendilerini yukarıda saydığımız faktörler açısından incelemeleri gerekmektedir.

Hamileliğe uygun yaşta, eğitim seviyesi yüksek, planlı bir gebelik yaşayan anne adaylarının da kendisini yaşlı hissetmesi gebelik dönemine özel bir depresif düşüncedir.

Öncelikle kendimizde normalden fazla kaygının ve depresif düşünce ve ruh halinin var olduğunun farkına varmak çözüm çabalarının %50 sidir.

Gebelik öncesinde ve gebelik döneminde bilimsel makaleler ve kitaplar okumak, daha keyifli bir hamilelik dönemi geçirmek için doktorunuzun onayladığı, hamilelik egzersizleri ve sporu, yoga, meditasyon yapmak bu özel döneme ait kaygılarımızı aşağıya çekecektir. Tüm gayretlerimize rağmen bu dönemde kendimizi yaşlı ve mutsuz hissediyorsak ve bu duygu günlük hayatımızı ve hamileliğimizi olumsuz yönde etkiliyorsa bir uzmandan destek almak bu dönemi daha sakin, daha huzurlu ve daha mutlu geçirmemize yardımcı olacaktır.

Unutmayın ki ; mutlu anne adayları, mutlu bebekler dünyaya getirir.

İsmail Sönmez
Psikolojik Danışman
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelik Psikolojisi" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İsmail SÖNMEZ Fotoğraf
Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi118 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İsmail SÖNMEZ'in Makaleleri
► Hamilelik Psikolojisi Psk.Ali BIÇAK
► Kadın ve Hamilelik Psikolojisi Psk.Namık ACAR
► Hamilelik ve Stres Psk.Ayben ERTEM
► Hamilelik ve Psikolojik Destek Psk.Aysun DEVRAN
► Kriz Döneminde Hamilelik Psk.Serap DUYGULU
► Mutlu Bir Hamilelik Süreci Psk.Eda GÖKDUMAN
► Hamilelik ve Cinsel Yaşam Psk.Yaşam YANARDAĞ ÇELİK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Hamilelik Psikolojisi' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► 3,4,5 Yaş Özellikleri Nisan 2014
► Pazar Günü Babaları Mart 2014
► İnternet ve Sosyal Medya Şubat 2014
► Ergenlikte Depresyon Eylül 2010
► Bugünü Mutlu Yaşamak Eylül 2009
► Össde Başarı Ağustos 2009
► Yaşam ve Yalnızlık Nisan 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:35
Top