2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diş Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Ettikleriniz
MAKALE #5405 © Yazan Dr.Dt. Selim AYDIN | Yayın Eylül 2010 | 12,190 Okuyucu
Kanal Tedavisi (Endodonti)

Kanal tedavisi ne için yapılır?

Sağlığı bozulan bir dişin sağlığını geri kazandırıp ağızda tutulmasını sağlamak için yapılan bir tedavidir. Genellikle çürüğe ya da travmaya bağlı olarak harap olan dişlere uygulanır. Öncelikle şu bilinmelidir ki, doğal dişin yerini hiçbir yapay diş tutmaz. Yani mümkün olduğunca kendi doğal dişlerimizi korumalıyız. Bu da ileri derecede harap olmuş dişler için,kanal tedavisi ile mümkündür.

Kanal tedavisi yapılırken ağrı duyarmıyım?

Tedavi öncesi uygulanan güçlü bir lokal anestezik ile kanal tedavisi boyunca ağrı hissetmeniz pek mümkün değildir.Çok nadiren dişin aşırı derecede hassas olduğu durumlarda ise uygulanacak özel anestezi teknikleri ile hissedebileceğiniz hassasiyetin de tamamen yok edilmesi mümküdür.Geçmişte kanal tedavisinin ağrılı bir işlem olduğu gerçeği günümüz dişhekimliği için geçerli değildir.Sizin için basit bir dolgudan tek farkı daha uzun süreli bir işlem olmasıdır.Yani dolgudan korkmuyorsanız kanal tedavisinden de korkmamalısınız.

Kanal tedavisi kaç seans sürer?

Kanal tedavisi dişteki sorunun boyutuna göre 30-60 dakikalık tek bir seans ile tamamlanabileceği gibi haftalarca sürebilen birçok seanslık işlemler de gerektirebilir.Tedaviyi tamamlama kriteri eğer varsa dişteki enfeksiyonun tamamen iyileştirilmesidir,eğer dişteki enfeksiyon kök kanallarına ve çevre kemik dokusun a ulaşmamış ise tek seansta kanal tedavisi tamamlanabilir.Genellikle tek seans yada 2-3 seansta tedaviler bitirilir.

Kanal tedavisi yapılmazsa ne olur?

Aşırı derece ilerlemiş çürükler veya derin diş kırıklarında dişin sinir ve damar dokusu olan pulpa kendini iyileştiremez ve diş canlılığını kaybeder. Canlılığını kaybeden diş enfeksiyon odağı haline gelerek bütün dişe yayılabilir. Bu aşamada kanal tedavisi yapılmazsa enfeksiyon kök ucundaki dokulara kadar ulaşabilir. Diş kökünü çevreleyen çene kemiği de iltihaplanarak rezorbe olur( iltihabın etkisiyle erir). Meydana gelen erime alanında granulom hatta kist oluşabilir. Bu aşamaya ulaşmış dişlerin kanal tedavisi daha uzun ve zahmetli işlemler gerektirecektir, hatta bazen dişin kurtarılması mümkün olmayacaktır.

Dişteki ilerlemiş boyuttaki çürüğün ilk belirtisi kendiliğinden yada bir uyaranın (sıcak ,soğuk,tatlı yiyecek içeceklerle) etkisiyle başlayan ve uzun süre devam eden ağrılar şeklinde olur.Bu aşamada kanal tedavisi ile % 100 e yakın oranda dişi kurtarmak mümkündür. Eğer bu aşamada müdahale edilmez ise ağrılar geçmiş olsa bile dişteki sorun ilerleyerek kök çevresindeki kemik dokusuna yayılarak enfeksiyon oluşturacaktır,genelde kronik seyreden bu enfeksiyon akutlaştığında ise şiddetli ağrı ve yüzde şişlik ile kendini gösterecektir.Bu aşamaya ulaşmış dişin kanal tedavisi ile iyileştirilmesi çok daha uzun ve zahmetli işlemler gerektirecek ve başarı oranıda azalacaktır.

Kanal tedavisinin aşamaları;

1.
Ağrısız bir tedavi olması için dişe anestezi yapılır.
2.
Daha sonra çürük temizlenip, pulpa dokusuna(damar sinir dokusu) ulaşılarak hastalıklı sinir ve doku artıkları temizlenir.
3.
Dişin kök kanal boyu özel cihazlarla ölçülür ve bu ölçüye göre kök ucuna kadar diş kök kanalına şekil verilir.Eğer kök kanalı enfekte olmamış ise bu aşamada iyice temizlenerek genişletilip şekillendirilen kök kanalları uygun kanal dolgu malzemeleriyle daha önce belirlenen boyda kök ucuna kadar doldurularak kanal tedavisi sonlandırılır.
4.
Eğer kök kanalı enfekte olmuş ise diş kök kanalı iyice temizlenip şekillendirildikten sonra uygun bir kanal medikamenti ile doldurulur ve bu işlem diştamamen iyileşen kadar sürdürülür. Seanslar arasında diş iyileşene kadar geçici dolgu maddeleriyle dişin üzeri kapatılır. Dişteki enfeksiyon tamamen geçtikten sonra kanal içerisi kanal dolgu maddesiyle, kök ucuna kadar doldurulur.
5.
Kanal tedavisinin tamamlanmasının ardırdan dişteki madde kaybının miktarına göre dolgu yada dolgu&kron(kaplama) ile diş restore edilir.

Kanal tedavisi uygulanmış bir dişin ömrü ne kadardır?

Dişin tekrar çürümesini önleyici tedbirler alınırsa, başarılı olmuş bir kanal tedavisi ömür boyu ağızda kalabilir. Düzenli dişhekimi kontrollerinizde dişin çürüme riski değerlendirilip koruyucu önlemler alınabilir. Unutulmamalıdır ki tedavi görmüş bir dişin çürüme yada kırılma riski hiç tedavi görmemiş sağlam bir dişten daha fazladır.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diş Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Ettikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dt. Selim AYDIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dt. Selim AYDIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Selim AYDIN Fotoğraf
Dr.Dt. Selim AYDIN
İstanbul
Diş Hekimi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dt. Selim AYDIN'ın Makaleleri
► Kanal Tedavisi Dr.Dt. Nihat TANFER
► Kanal Tedavisi PDF Dt.Emin Tamer MOLLA
► Kanal Tedavisi Dt.Songül MİRZAOĞLU
► Kanal Tedavisi Dt.Ayşe GÜR
► Ortodonti Hakkında Merak Edilenler Dr.Dt. Esra ALPARSLAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Diş Kanal Tedavisi (Endodonti) Hakkında Merak Ettikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:04
Top