2007'den Bugüne 92,300 Tavsiye, 28,217 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ramazan Bayramında Sağlıklı Beslenme
MAKALE #5424 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Eylül 2010 | 3,502 Okuyucu
RAMAZAN BAYRAMINDA SAĞLIKLI BESLENME

Ramazan ayı süresince oruç tutarak metabolizmamızı, bu sene her gün 15-16 saat çalıştırmamış olduk. Bu durum metabolizmamızın yavaşlamasına sebep olduğu için; ramazan bayramındaki beslenme şeklimiz, her zamankinden daha çok dikkat edilmesi gereken bir konu haline gelmektedir.

Ramazan Bayramı'nda sağlık açısından ölçülü beslenmek büyük önem taşır. Bayramda ölçüsüzce besin tüketmek; hem sağlıklı bireyler için, hem de kronik hastalığı olan bireylerde çok büyük risktir. Özellikle Ramazan ayı boyunca dikkatli beslenilmemesi ve metabolizmanın da yavaşlamasıyla kilo alımında artış gözlenmektedir. Eğer bu düzensiz beslenme bayramda da devam ederse kilo alımı devam edecektir. Bir aylık oruç sonrasından gelen Ramazan Bayramı ile yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak için, beslenme alışkanlıklarında bazı değişiklikler yapılması gerekir. Ramazanda, üçe indirdiğimiz öğün sayısı, bayramla birlikte değişmelidir. Gün içerisindeki beslenme şeklimiz; 3 ana ve 3 ara öğün olmalıdır. Tüm ana öğünler; karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve mineralleri yeterli miktarda içermelidir.

Ramazan bayramında güne hafif kahvaltı ile başlayıp, az ve sık aralarla yemek yenilmesi; yemeklerin çok hızlı değil, iyice çiğnenerek tüketilmesi; içecek olarak kahve ve asitli içecekler yerine açık çay, ıhlamur veya meyve çaylarının tercih edilmesi doğru olacaktır. Ramazan ayında su tüketiminin azalmasından dolayı vücutta oluşabilen su kaybının yerine konulabilmesi için, su ve sulu gıdaların tüketimine önem verilmelidir. Günlük 2- 2,5 litre su içilmeli, ikram edilen hamur tatlılar; tadımlık miktarlarda yenilmeli. Ağır hamur tatlıları, şekerler, aşırı yağlı-çok tuzlu, kalori açısından yoğun olan yiyecekler yerine kalorisi düşük sütlü tatlılar ve meyve tüketilmesi tercih edilmelidir. Daha hafif ve sağlıklı olması için yiyecekler haşlama, ızgara veya fırında pişirme yöntemleri ile hazırlanmalıdır. Etlerin yanında salata ve sebze tüketmeye özen gösterilmelidir. Ramazan bayramında bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketiminden kaçınılması gerekir. Ramazan ayı süresince oluşabilen kabızlığı önlemek için; lif oranı yüksek olan kurubaklagiller, sebze ve meyveler tercih edilmelidir.

Bayramla birlikte, özellikle tatlı tüketiminde artış gözlenmektedir. Artan tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olabileceği için; ailesinde hipertansiyon, diyabet, yüksek kolesterol ve diğer kalp-damar hastalıkları, mide-bağırsak hastalıkları ve yaşlı olanların bu konuda daha hassas davranmaları gerekir. Bu grupta yer alanların hamur işleri tüketimlerinde sınırlama yapmaları, diyabetlilerin şekerden uzak durmaları gerekmektedir.

Bayram süresince ziyaretlerin yoğunluğu bahane edilmeyip, fiziksel aktivite olarak örneğin bayramın her günü 30 dakika yürüyüş yapılmalıdır. Fiziksel aktivitenin; bağırsak hareketlerini artırmaya, kan şekerini ve kolesterolünü azaltmaya, kilo vermeye ve formumuzun korunmasına yardımcı olduğu unutulmamalıdır.


bir soru - bir cevap:

SORU:
2 yıldır hipotiroit tedavisi görüyorum. ve son 3 buçuk yıldır 35 kg a yakın kilo aldım, boyum 169. Bu rahatsızlıktan önce 58 kg ın üzerine çıkmazken şuan 93 kg a ulaştım. Hastalığın farkına varmama neden olan şey kilo problemim oldu zaten, aniden hızlı bir kilo alışım olunca diyetisyene gittim yapılan tahliller sonucu hipotiroit teşhisi konuldu, yememe dikkat ediyorum, koşu bantı aldım. Haftada en az 4 gün yürüyüş yapıyorum ancak sadece kilo almamı engelleyebiliyorum, zayıflama adına 1 adım dahi atabilmiş değilim. 25 yaşımda hayata küstüm, sorum bu hastalığı yenmeden ben bu kilolardan kurtulamıcakmıyım acaba, bana önerebileceğiniz metabolizmamı hızlandıracak bir besin ilaç gibi birşeyler var mı? 2 yıldır hipotiroit tedavisi görüyorum. ve son 3 buçuk yıldır 35 kg a yakın kilo aldım, boyum 169. Bu rahatsızlıktan önce 58 kg ın üzerine çıkmazken şuan 93 kg a ulaştım. Hastalığın farkına varmama neden olan şey kilo problemim oldu zaten, aniden hızlı bir kilo alışım olunca diyetisyene gittim yapılan tahliller sonucu hipotiroit teşhisi konuldu, yememe dikkat ediyorum, koşu bantı aldım. Haftada en az 4 gün yürüyüş yapıyorum ancak sadece kilo almamı engelleyebiliyorum, zayıflama adına 1 adım dahi atabilmiş değilim. 25 yaşımda hayata küstüm, sorum bu hastalığı yenmeden ben bu kilolardan kurtulamıcakmıyım acaba, bana önerebileceğiniz metabolizmamı hızlandıracak bir besin ilaç gibi birşeyler var mı?

CEVAP:
hıpotıroıdılı hastalarımız evet daha zor kılo verır ama hıc vermez dıyemeyız. muhakkak yanlıslarınız vardır. ya verılen dıyet sıze ozel degıl, ya da sız verılen dıyetı hakkıyla yapmıyorsunuz. 2 haftada 0.5-0.8 kg da olsa kılo verırsınız. bu mıktar da 5 ayda ortalama 8-9 kg yapıyor. bıraz sabır gerekıyor. eger kararlıysanız bu ıs olur...... ve bu ısı ltfen dogal yolla bıtırın... selamlar...
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Emine DEMİR
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Hilal BATMAZ
► Ramazan Bayramında Beslenme Dyt.Seçil KENAR
► Şeker Bayramında Sağlıklı Beslenme Dyt.Müge BAŞER BOZOK
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.İnci Beyza YÜREKLİ
► Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenme Dyt.Esra TÜFEKÇİ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Ramazan Bayramında Sağlıklı Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:09
Top