2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Sinirli-Öfkeli-Kızgın Babalar ve Çocukları
MAKALE #5437 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Eylül 2010 | 53,271 Okuyucu
Çocukların sık sık ifade ettiği bir durum babaların öfkeli veya sinirli olduğudur. Bireysel görüşmelerde çocukların oyunlarında, resimlerinde, hayallerinde oldukça baskın bir etkisi olduğu görülebilir. Özelikle zamanının büyük bölümünü anneyle geçirmek zorunda bırakılan çocuklar aynı şekilde eğer ihtiyaçlarının çoğunluğu anne tarafından karşılanıyorsa (oyun, yemek v.b. ) giderek babadan uzaklaşabilirler. Bunlarla birlikte babalarının yüz ifadelerini algılayış biçimleri de çocukların babalarıyla aralarına mesafe koymalarına neden olabilir.

Çocuk eğer babayı sürekli sinirli, öfkeli, kızgın olarak görüyor ya da algılıyorsa bunu kendisine yönelik algılayıp babadan uzaklaşabilir. Bu durum babayla giderek iletişimin kopmasına neden olabileceği gibi anneye de tüm sorumluluğu yüklemsi nedeniyle zorlayıcı ve yıpratıcı olabilir. Ev ortamın günlük olarak babaların çocukla olumlu iletişim kurduğu saatleri ve çocukla ilgili sorumlulukları ne oranda paylaştığıyla ilgili farkındalık geliştirmesi yani sürekli olarak bu konularda ne durumda olduğunu kendine sorması yardımcı olabilir. Çocukların sinirli olarak algıladıkları babalarıyla ilgili olumsuz duygular geliştirmeleri de olası görülebilir.

Çocuğun babasının sinirli olmasını sevgisizlik olarak algılaması da söz konusu olabilir. Çocuk; babam sürekli kızgın, anneme veya bana bağırıyor, araba sürerken bile herkese kızıyor, hep kızgın bakıyor, benimle oynamak istemediği için sürekli tv izliyor gibi düşünceler oluşturabilir. Bu düşüncelerin etkisiyle çocuk, babası ile olan iletişimini farkında olarak ya da olmadan şekillendirebilir. Sonuç olarak babadan korkma, babadan uzak durma, tedirginlik, edilgen ve çekingen davranışlar sergileme gibi neticeler yaşanabilir.

Kişilik Gelişiminde Baba

Etkin bir baba rolü çocukların her türlü gelişimlerine olumlu yönde katkıda bulunuyor Babanın çocuğu ile ilişki kurma biçimi çocuğun kişiliğini etkiliyor. Örneğin, aşırı otoriter tavır ve ilgisizlik çocukların utanç, çekingenlik gibi kişilik özellikleri geliştirebilmelerine neden olabiliyor. İlgili ve sevgi dolu bir tavır ise çocukların sosyal uyum yeteneklerinin artmasına, liderlik özellikleri geliştirebilmelerine etki ediyor. Babanın sağlıklı otorite sağlayamadığı, disiplinsiz ve aşırı hoşgörülü bir tutumda olması ise çocukların bazı uyum ve davranış bozuklukları yaşama olasılığını arttırıyor.
Çocuklar babalarının sinirli veya öfkeli olduğunu nasıl ifade ediyorlar? · Babam hep kızgın bakıyor sanki. · Çok zamanlarda gülmek istemiyor, genellikle sinirli veya da düşünür halde oluyor · Babam bağırarak konuşuyor bazen · Bir şeyi yanlış yaptığımda onun yanından hemen kaçmazsam bana kızacağını biliyorum · Babama göre annem de ben de hep yanlış yapıyoruz · Babam evdeki işlerle ilgilenmiyor çünkü sinirleniyor anneme yardım ederse · Babam sanki her zaman gülmeden durması gerekirmiş gibi ciddi duruyor evde · Babamı mutlu edebilecek kadar iyi bir çocuk olamadığım için böyle sinirli · Oyun oynamayı hiç sevmiyor üstelik hiç beni oynamaya çağırmıyor hep ben onu çağırıyorum · Benim sıkıcı olduğumu sanıyor çünkü benimle oynamak istemiyor · Ben baba baba dersem de her zaman beni duymuyor, sürekli tekrar edersem belki beni duyuyor belki de yine duymuyor, eğer duymazsam o da konuşmaz diye duymamak istiyor, çünkü benimle konuşmayı sevmiyor, saçma konuşuyorum diye bana sinir oluyor
  • BABAM ANNEME BAĞIRIYOR VE KIZIYOR BUNUN NEDENİ BENİM. ANNEME, ANNEM BENİ DOĞURUP DÜNYAYA GETİRDİĞİ İÇİN KIZIYOR, BENİM YÜZÜMDEN ANNEMİ DE SEVMİYOR
  • BABAM EĞER OKULDA TEMBEL OLURSAM BANA DAHA DA ÇOK KIZAR, ÇÜNKÜ BENİ SADECE GÜZEL ŞEYLER YAPTIĞIM ZAMAN SEVİYOR
  • BEN DE BÜYÜDÜĞÜM DE BABAMA KIZMAK İSTİYORUM ONUN ŞİMDİ BANA YAPTIKLARINI O ZAMAN BABAMA HEP ANLATIP KIZABİLİRİM
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Sinirli-Öfkeli-Kızgın Babalar ve Çocukları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     40 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Öfkeli Anneler ve Çocukları Psk.Yasemin TÜZEMEN
► Babalar ve Çocukları Psk.Dnş.Begüm KODALAK BİLİK
► Babalar ve Çocukları Psk.Nihal UYAR
► Öfkeli Miyiz? Psk.M.Enes İMERT
► Evli ve Öfkeli Psk.Dnş.Mesut Güney YILMAZ
► Öfkeli Çocuklar Psk.Hülya TOPAL
► Çocuğum Neden Öfkeli? Psk.Müge ADALI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Sinirli-Öfkeli-Kızgın Babalar ve Çocukları' başlığıyla benzeşen toplam 19 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:48
Top