2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eşim mi Çocuğum mu? Bu Soruyu Sorduran Nedir?
MAKALE #5449 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Eylül 2010 | 7,852 Okuyucu
Eşim mi Çocuğum mu? Bu soruyu sorduran nedir?

Ailelerde zaman zaman eşle zaman zaman da çocukla ilgili sorunlar yaşanabilmektedir. Bunların yanı sıra sürekli duyulan maddi sorunlar, aile büyüleriyle ilgili gerilimler gibi farklı sorunlar da ortaya çıkabilmektedir. Tüm bu farklı sorunlardan daha yorucu olduğu düşünülebilen bir sorun eş ve çocuk arasında diğer ebeveynin sıkışıp kalması olabilir. Açıklayıcı olması açısından aşağıdaki örnekler incelenebilir. Bu örneklerde çocuk ve eş arasında sıkışmış ebeveynleri daha yakından görebilirsiniz.

Sürekli çocuğa emir veren ve çocuğu aşağılayan bir baba (ya da anne), sürekli sindirilen bir çocuk, arada kalan ve sürekli evliliğini sorgulayan bir anne(ya da baba). Bu örnekte annenin yaşadığı ikilem kendisini zorlayabilir ve sağlıklı karar verebilmek için uzman desteğine sıklıkla ihtiyaç duyabilir.

Bir başka örnek olarak çocuğun sorumluluklarını sadece karşı tarafa yükleyen ebeveyn verilebilir. Evdeki tüm sorumluluğu sadece karşı tarafa yükleyen bir ebeveyn aynı zamanda çocuğun bakımı, oyun ihtiyacı gibi diğer tüm sorumlulukları da tek bir ebeveyne yüklediğinde yükü sırtlayan ebeveyn giderek yıpranıp tükendiğini hissedebilir. Böyle bir durumda kendini giderek daha da yük altında ve yalnız hissedebilir. Böyle bir ortamda çocuk da tek bir ebeveynden ilgi gördüğünü hissederek diğer ebeveynden uzaklaşabilir. Ailede denge ve dinamiklerin olumsuza doğru gitmesi söz konusu olabilir. Böyle durumda yük altında olan ebeveyn eşimle olan birlikteliğimi çocuğumun hatırına sürdürüyorum şeklinde bir algı geliştirebilir.

Bir eş diyelim ki anne aşağıdaki soruları sormaya başlamışsa bir uzmanda yardım alması önerilebilir:

Eşim çocuğumu sevmiyor mu?
Eşimin yüzünden çocuğumun davranışları ve kişiliği bozuluyor mu?
Eşimin olumlu yanları giderek azalmaya mı başladı?
Eşimden ayrılsam çocuğum daha mutlu olur mu?
Eşimle birlikte kalarak çocuğuma zarar veriyor muyum?
Eşimin davranışları giderek daha da kötüleşirse ne yaparım?
Çocuğumun psikolojisi giderek bozuluyor mu?
Eşim çocuğumu küçümsüyor ve beğenmiyor mu?
Çocuğum aşağılanmasına göz yumduğum için ben kötü bir anne miyim?
Çocuğum olmasaydı eşimden boşanır mıydım?
Eşim beni seviyor mu?
Boşansam tüm sorun çözülür mü?
Boşanmayarak çocuğuma çok zarar vermiş mi oluyorum?
Çocuğum boşansak daha mutlu olur yoksa her durumda babayla(anneyle) olması mı daha sağlıklıdır?

Bunler ve benzerlerinden oluşan bir yığın soru ve sorunlar eşlerden biri tarafından hissedilmeye başladığında bunları düşünen eşin kendisini baskı altında hissettiği gözlenebilir. Bu konuda bir uzman yardımı alması en azından çocuğun rahatlatılması ve kendini değerli hissetmesi için yardımcı olabilir.

Böyle bir durumda yardım gerekmesinin çeşitli nedenleri vardır. En başta psikolojik bir destek çocuğun kişilik gelişimine destek olur. Çocuğun kendine güven duygusunun güçlenmesini sağlar. Çocuğa kendini ifade etme fırsatı verilerek içinde gizlediği duygu ve düşünceleri ortaya çıkarması için olanak sağlanmış olur. Çocuğun çevreyle barışık ve pozitif olabilmesi için destek olunur. Çocuğun beden algısıyla ilgili olumsuz ise ve düşük bir benlik saygısına sahip ise bu konularda çocuğun gelişimini destekleyebilecek katkılar sağlanabilir. Diğer yandan psikolojik yardım almak, kendini baskı altında hisseden eşin alternatif çözümler üretmesine destek olabilir. Sorunlu davranışlar sergilediğine inanılan eşin de yardım almayı istemesi durumda onun davranışlarında da çocuk ve diğer eşe olumlu yansıyabilecek değişimler gerçekleştirmek üzere adım atılabilir.

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eşim mi Çocuğum mu? Bu Soruyu Sorduran Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Eşim Beni Aldatıyor Dr.Psk.Dnş.Kadir Burak SALİMOĞLU
► Ben Değil Eşim Değişsin Psk.Ali BIÇAK
► Eşim Beni Hiç Anlamıyor Psk.Bilge ÇAPOĞLU
► Eşim Neden Beni İlk Günkü Gibi Sevmiyor? Psk.Dnş.Mustafa Kemal ÇELİK
► Ben (İm) mi Çocuğum Psk.Eyüp AKIN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eşim mi Çocuğum mu? Bu Soruyu Sorduran Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 25 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:23
Top