2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuklar Okula Başlarken Beslenme ve Kahvaltı
MAKALE #5457 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Eylül 2010 | 6,112 Okuyucu
ÇOCUKL AR OKULA BAŞLARKEN,

Yeni bir okul dönemi daha başladı. Bitmeyecek sabah koşuşturmaları, kahvaltını bitirdin mi, hiç bir şey yememişsin, aç karnına okula gidilmez ki, kahvaltı etmezsen okulda hiç bir şey öğrenemezsin’le başlayıp tamam yemezsen yeme geç kalıyoruz daha dişlerini fırçalayacaksın’ la devam eden , okula bıraktıktan sonra da “yine kahvaltı etmeden gitti okula” ile devam eden vicdan azabı dolu okul sabahı günleri başladı.

Yarı yıl tatiline kadar devam edecek olan bu maratonda sizlere hayatınızı kolaylaştıracak küçük bilgiler aktarmaya çalışacağım.

Yapılan çalışmalarda kahvaltı yapan çocukların okulda daha başarılı olduklarını biliyoruz.
Evet kahvaltı en önemli öğünlerden biri çocuğunuz alması gereken kalori ihtiyacının en önemli bölümünü bu öğünde tüketecek fakat hoşlanmadığı bir yiyeceği önüne koymanız ne yazıkki sizin ve çocuğunuzun mutsuz olmasına yol açacak. Temel nokta kahvaltıda enerji ve protein ihtiyacını karşılamanız. Okul çağı çocukları için önerilen enerji miktarı kilo başına ortalama 60-70 cal/gün, protein miktarı ise kilo başına 1gm/gün olarak hesaplanmaktadır.

Kahvaltıyı daha cazip hale nasıl getirebiliriz. Özellikle okula yeni başlayanlar için kahvaltı düzenini yerleştirmek tamamiyle anne ve babanın üstlenmesi gereken görevlerden biri. Düzenli olarak sizde çocuğunuzla beraber kahvaltı etmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz. Kahvaltı güne başlamadan önce beraber geçirebileceğiniz en verimli saatlerden biridir. Kısa bir süre sonra çocuğunuzun da bu ritüeli yakalayacağından hiç kuşkunuz olmasın.

Okul çağı çocukları için ideal bir kahvaltı 1 bardak süt, 1 yumurta, aynı büyüklükte peynir, 1 dilim ekmek üzerine sürülen bal yada reçel, domates ve salatalık ile yapılabilir. Fakat çok erken saatte okula giden çocukların yeme isteği olmayabilir. Bu durumda kalorisi ve proteini yüksek ama miktar olarak az yiyecekler hazırlayabilirsiniz.
1 su bardağı süt, 1 muz, 2 tatlı kaşığı bal, 1 yumurta büyüklüğünde peyniri blendırdan geçirerek protein ve enerji değeri yüksek bir karışım hazırlayabilir ve kahvatlıda bu karışımı çocuğunuza verebilirsiniz. Milk shake benzeri bu karışım çocuklar için karşı konulmaz olacaktır.

Yada 1 bardak süt ile üzerine labne peynir ve bal sürülmüş 1 adet krep verebilirsiniz.
Öğle ve akşam öğünlerinde et,balık,tavuk ürünlerinden biri, 1 porsiyon sebze yemeği, yoğurt ve salata verebilirsiniz. Meyve yedirmeyi ihmal etmeyin.
Çocuklarınıza 3 ana 2 ara öğün yedirmeyi alışkanlık haline getirin.
Çocuklarınız için kolay lezzetli ve sağlıklı küçük ara öğünler hazırlamak istermisiniz?
Amerikan Diyetisyenler Derneği nin önerileri doğrultusunda çocuklar için oluşturduğum 15 sağlıklı ara öğün yiyecek listesini bu yazımda bulacaksınız. İçlerinden en az birkaç tanesi sizin çocuğunuzun damak tadına uyacaktır.
· 1 kase yoğurt içine 1 adet muz doğrayıp üzerine 2 yemek kaşığı corn flaxes (mısır gevreği) ekleyip karıştırın, okul dönüşü keyifli bir ara öğün olacaktır.
· 1 adet salatalığı boyuna olacak şekilde 4 e bölün her bir parçayı üzerine labne peyniri sürün,
· 1 dilim tam tahıllı ekmek üzerine labne peyniri sürün üzerini domates le süsleyin,
· Yoğurt üzerine dilimlenmiş şeftaliler ekleyin, yada çocuğunuzun sevdiği herhangi bir meyve olabilir,
· 1 orta boy patatesi fırında pişirdikten sonra tam ortadan ikiye bölerek üzerine rendelenmiş peynir ekleyin ve peynirler eriyene kadar fırında pişirin, fırından çıkardıktan sonra yanına domates dilimleri ekleyebilirsiniz
· 1 dilim ekmek üzerine krem peyniri yada beyaz peynir sürüp üzerini üzümle yada çocuğunuzun seveceği hangi bir meyve ile süsleyebilirsiniz,
· 1 kase yoğurt ve 1 muzu blendırdan geçirerek farklı bir içecek hazırlayabilirsiniz,
· 2 dilim tam tahıllı ekmek içine ton balığı, domates ekleyebilir marul yaprakları ile süsleyebilirsiniz,
· 2 dilim tam tahıllı ekmek içine haşlanmış 1 adet yumurtayı dilimleyebilir üzerine zeytinyağı ve karabiber gezdirebilir maydonozla renklendirebilirsiniz,
· Patlamış mısır mı seviyor bırakın 1 kase patlamış mısırı ara öğün olarak tüketsin,
· 1 adet muz u boyuna 2 ye bölüp üzerine yoğurt ekleyin, lezzetlendirmek için 1 çay kaşığı vanilya serpin,
· Hemen küçük bir pizza hazırlamaya ne dersiniz 2 dilim tam tahıllı ekmek üzerine dilimlenmiş domates, 1 adet dilimlenmiş mantar, 1 adet yeşil biber, 2 adet zeytin dilmleyin üzerine kaşar peyniri ekleyip fırınlayın,
· 2 dilim tam tahıllı ekmek arasına tavuk dilimleri ekleyin çok az zeytinyağı ve karabiber gezdirin en üste marul yaprakları ekleyin işte güzel bir sandöviç hazır,
· 1 bardak yoğurt yada süt, 1 adet şeftali , 1 muz 1 çay kaşığı vanilya hepsini blendırdan geçirin işte mineral, vitamin ve protein yüklü ara öğün içeceği
· Okul dönüşü çocuğunuza krep yapmaya ne dersiniz. İşte size tarif
1 su bardağı süt, 1 çay bardağı un, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı toz şeker, 1 çimdik tuz, 1 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tüm malzemeleri pürüzsüz oluncaya kadar çırpın, Teflon bir tavaya 1 çay kaşığı zeytinyağı dökün ve her tarafına yayın. Ocağın altını açın 1 dk tavanın iyice ısınmasını bekleyin ve ocağın altını kısın. Küçük boy bir kepçeyle hamurdan alın, kepçenin tamamını doldurmayın. Tavaya düzgün bir şekilde hamuru dökün ve kepçenin tersiyle hafifçe yayın, 1/2 cm kalınlığında olsun. Hamurunuzun üzerinde gözenekler oluşmaya başlayınca spatula yardımı ile diğer yüzünü çevirin. Her iki yüzde aynı derecede kızarınca servis tabağına alın.

Krep içine meyve dilimleri ekleyebilirsiniz, peynir sürebilirsiniz, bal yada reçel sürebilirsiniz, fıstık ezmesi sürebilirsiniz, 1 bardak süt ile sağlıklı bir ara öğün hazırladınız bile çocuğunuz için.

Hepiniz için sağlıklı bir okul dönemi dileği ile

Canan Doğan
Beslenme ve Diyet Uzmanı

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuklar Okula Başlarken Beslenme ve Kahvaltı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► En Sağlıklı Öğün: Kahvaltı Dyt.Deniz BERKSOY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuklar Okula Başlarken Beslenme ve Kahvaltı' başlığıyla benzeşen toplam 93 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:02
Top