2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Verimli Ders Çalışma Nedir?
MAKALE #5503 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Eylül 2010 | 36,555 Okuyucu
Verimli Ders Çalışma Nedir?

En genel ifadeyle verimli çalışmak, kişinin çalışma sonucunda verim almasını sağlayan çalışma yöntemidir. Günümüzde verimli ders çalışma ve başarı birlikte ele alınmaktadır. Giderek daha net bir şekilde anlaşılan bir gerçek şudur ki “önemli olan ne kadar ders çalıştığınız değil ne kadar verimli ders çalıştığınızdır”. Bu açıdan bakıldığında saatlerce kitapların başında oturan ve çok çalıştığını söyleyen bir kişinin her zaman verimli ders çalışmış olmayacağı söylenebilir. Önemli olan ders çalışma süresinin uzunluğu değil çalışma sonucunda elde edilen başarıdır. Diğer bir anlatımla etkili çalışmada önemli olan öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğidir.

Nasıl Verimli Çalışılır?

Verimli çalışma tekniklerini bilen bir kişi uygun sürede, fiziksel ortamını düzenleyerek, aktif bir şekilde ve yüksek motivasyonla ders çalışmayı bilen kişidir. Bu durumdan en kısa çalışma en verimli çalışmadır anlamı çıkarılamaz. Verimli çalışma kişinin özelliklerine, dikkatine, amaçlarına, sahip olduğu zamana göre değişkenlik gösterebilecek bir süreçtir. Bireyi en yüksek öğrenme düzeyine ve başarıya ulaştıracak çalışma o kişi için en verimli çalışma yöntemidir.

Verimli ders çalışmanın temel ilkeleri:

1. Verimli ders çalışmanın ilk ilkesi bir amaç belirleyip o amaca uygun olarak ders çalışmaktır. Kişinin neden ders çalıştığını bilmesi ve bu nedene motive olarak çalışması verimliliğini artırabilir. Örneğin “okuduğum her sayfa ya da çözdüğüm her problem beni amaçlarıma biraz daha yaklaştırıyor, hedeflerime doğru yol almamı sağlıyor” şeklinde bir düşünce kişinin daha amaçlı ve istekli çalışmasını sağlayabilir.

2. Kişinin hedeflerine uygun olarak günlük ve haftalık planlar yapması ve bu planlara uygun çalışması öğrenme verimini yükseltebilir. Bu nedenle kişinin kendi bireysel özelliklerine uygun bir plan yapması oldukça önemli ve gerekli görülebilir.

3. Ders çalışırken öğrenmeyi kolaylaştıran bir unsur, kullanılan yöntemlerin zenginleştirilmesi olabilir. Örneğin bir kişi sadece okuyarak değil bunun yanında yazarak yani not tutarak, soru cevap tekniği kullanarak çalışma sürecini zenginleştirebilir. Çalışma tekniklerini çeşitlendirdikçe daha kolay öğrenebilir.
3. Verimli ders çalışmanın gerçekleşme ilkelerin birisi de çevresel faktörlerin düzenlenmesidir. Rahat bir masa-sandalye, sessiz, sade ve düzenli bir oda (köşe), çalışmanın verimini arttırabilir.
4. Çalışmanın verimliliği için kişinin çalışma sırasında dikkatinin dağıldığını ve öğrenmesinin zorlaştığını hissedince ara vermesi önemlidir. Küçük molalar vererek dersler sıkıcı olmaktan çıkarılabilir. Bu molalarda kişi kendine küçük ödüller de verebilir.
5. Okuldan döndükten sonra tekrar yapılması öğrenmeyi pekiştirebilir. Bu tekrarlarda anlaşılmayan yerler not edilip bir sonraki derste öğretmene sorulabilir. Tekrarların en az yeni öğrenmeler kadar önemli olduğunun bilinmesi öğrenciyi başarıya taşıyabilir.
6. Açlık, üşüme, aşırı terleme, çeşitli bedensel rahatsızlıklar gibi faktörlerin çalışma verimini etkileyeceği unutulmamalıdır. Tüm bunların yanı sıra bir türlü dikkatini toplayamama, öğrenmede aşırı zorlanma gibi durumlarda bir uzmandan yardım almak önerilebilir.

Bazı ders çalışma problemleri çok basit sorunlarmış görünse de bazıları kimi zaman psikolojik bir rahatsızlığın ya da sorunun belirtisi olabilir. Bu nedenle özellikle anne babaların oldukça dikkatli olması gerekmektedir.

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman
Ankara

not: bu makale hürriyet çocuk gazetesinde de yayınlanmıştır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Verimli Ders Çalışma Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     23 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Verimli Ders Çalışma Psk.M.Enes İMERT
► Verimli Ders Çalışma Teknikleri Psk.Dnş.Galip ŞAHİN
► Verimli Ders Çalışma Yöntemleri Psk.Dnş.Tuncay GÜLEN
► Etkin ve Verimli Ders Çalışmak Psk.Dnş.Şafak UZUN
► Ders Çalışmayı Verimli Hale Getirmek Psk.Dnş.Gökçe YILDIRIM
► Ders Çalışma Alışkanlığı Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Verimli Ders Çalışma Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:40
Top