2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Vajinismus %100 Tedavi Edilebilir
MAKALE #5522 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE | Yayın Eylül 2010 | 4,137 Okuyucu
Vajinismus %100 tedavi edilebilir

Çiftler tedaviye başvurmak için beklemesinler
Cinsel ilişki denemesi sırasında kadının kasılarak ilişkiye izin vermemesi anlamına gelen vajinismus ülkemizde her evli 10 kadından birinin sorunudur. Vajinismus ülkemizde çiftlerin çaresizlikle yaşadıkları bir durumdur. Kadının ilişki sırasında acı, ağrı yaşayacağı ve kanama olacağına dair bir korkusu vardır ve bu korku o kadar büyüktür ki cinsel ilişki sırasında kasılır, bacaklarını kapatır ve eşini iter. Erkek de bu durumda hiçbir şey yapamaz ve eğer tedaviye başvurulmazsa bu durum bu şekilde yıllarca sürebilir. Vajinismuslu çiftler yanlış inanışlar ve korku yüzünden tedaviye başvurmayı yıllarca geciktiriyorlar. Vajinismus diğer cinsel işlev bozukluklarına bakıldığında %100 tedavi edilebilen belki de tek bozukluktur. Çünkü önemli bir amaç vardır, o da penisin vajinaya girmesidir. Çiftler ilk önce bunu hedeflerler, çünkü bu yıllardır yapamadıkları bir şeydir. Bu nedenle vajinismus tedavisinde penisin vajinaya girmesi hedefi %100 sağlanır. Ancak biz tedavinin penis vajinaya girdiğinde değil, çift düzenli ve sorunsuz bir cinsel hayata kavuştuğunda ve kadın cinsel ilişkiden zevk almaya başladığında tamamlandığını savunuyoruz.

Vajinismuslu kadın huzursuz ve mutsuzdur
Vajinismus kadında ve erkekte ciddi anlamda huzursuzluk ve mutsuzluğa neden olabilir. Vajinismuslu kadın cinsel ilişkiden korkmaktadır ve kaçınmaktadır, ancak bir yandan da bunu yapamadığı için huzursuzdur. Hiç bir şeyden zevk almaz, depresif bir ruh hali içindedir, kendisini başarısız ve işe yaramaz biri olarak hisseder, eşini mutsuz ettiğini ve ona haksızlık ettiğini düşünür. Erkek ise eşinin onu istemediğini düşünebilir ve çevrelerindeki herkesin başardığı bir şeyi başaramıyor olmak onu da mutsuz eder ve hırçınlaştırır. Çift gerginleşir ve amanla çiftin arasında başka problemler de çıkabilir. Oysaki iki taraf da birbirini gerçekten anlar ve destek olursa sorunlar çözülür. Genellikle cinsel bir sorunun varlığını kabul etmek zordur. Çiftin sorunu kabul etmesi zaman alır. Sorunu kabul ettikten sonra bir süre de kendiliğinden çözüleceğini düşünerek beklerler. Ancak bizim önerimiz sorunu fark ettikten sonra vakit kaybedilmeden cinsel terapiye başvurulmasıdır. Çünkü bazen çiftlerin 5, 10, hatta 15 yıl vajinismus sorunu ile yaşayabildiklerini görüyoruz. Oysa ki cinsel terapi ile ortalama 12 seansta çözülebilen bir sorun olan vajinismusun tedavisi için yıllarca beklemek çifti yıpratıyor, bu nedenle vakit geçirmeden tedavi başvurulmalıdır.

Vajinismus kader değildir
Her gün, tüm dünyada ve ülkemizde daha fazla kadın vajinismus sorunuyla karşılaşıyor. Ancak vajinismus konusunda kafaların karışık olması ve tedavi seçeneklerinin azlığı çiftlerin kendilerini umutsuz ve çaresiz hissetmelerine sebep olabiliyor. Samsun’da yeni evlenen bir çiftin vajinismus sorunu nedeniyle ilk gece ilişkiye girememesi ve eşinin “bu gece olmazsa yarın gece olur” demesi üzerine korkusu artan kadının mutfaktan aldığı bıçağı eşinin sırtına saplamaya çalışması ve “benim vajinismus sorunum var, bu ortaya çıkacak diye tedirgin olup bıçakladım” demesini aşağılanma, umutsuzluk ve çaresizlik içinde yapaılan bir olay olarak değerlendirebiliriz. Her gün, cinsel tedavi kliniklerinde birçok kadın bu hastalığın üstesinden gelerek normal sağlıklı yaşamlarına devam edebiliyor. Diğer bir deyişle: Evet, Çözüm Var! Vajinismus kader değildir. Vajinismusun %100 tedavisi vardır.

Vajinismus olan tek kişi benim
Vajinismusun yanlış anlaşılması utanç ve güvensizliği beraberinde getiriyor. Vajinismus kadında “bundan etkilenen tek kişi benim”, “doktorum bile beni anlamıyor”, “ben garip… deforme… bozuk… ümitsiz… biriyim” düşüncelerini doğurabilir. Eşiyle tam bir cinsellik yaşayamama, tampon gibi basit bir aleti bile yerleştirememe, vajina yoldan ilaç uygulayamama, jinekolojik muayene olamama veya doğal yoldan çocuk sahibi olamama sebebiyle kadında “vücudum bana ihanet ediyor” düşüncesi yerleşebilir. Bu durumdan muzdarip bazı kadınlar “partnerimi yeteri kadar sevmediğimden bunlar başıma geliyor” diye bazıları ise “kızlık zarım açılmadığı için bunlar başıma geliyor” diye düşünebilirler.

Bir evliliği tamamlayamamak utanç verici olabiliyor
Vajinismus durumunda ilişkinin diğer tarafı olan erkekte bu durumdan etkileniyor. Erkek genellikle kendini yardım edemez, ihanete uğramış, kendi cinsel yeterliliğini sorgular halde bulur. İlişkiyi sona erdirmek ya da sınırı bir cinsel yaşam arasında sıkışıp kalmak sık rastlanılan bir durumdur. Gizlilik içinde yaşamak, vajinismusun yıkımı ile uğraşmak, konuyu itiraf etmekte isteksizlik bu konuyu zorlaştıran önemli faktörlerdir. Bir evliliği tamamlayamamak kişisel başarısızlık olarak algılanır ve çiftlerin ailelerine ve en yakın arkadaşlarına dâhil normal bir cinsel yaşamları varmış gibi davranarak yaşamlarını bir yalan içine çekerler. Diğer yandan bekâr kadınlar acılarını utanç içinde saklar ve sosyal dışlanmadan korkarlar. Bekâr kadınlar çoğunlukla ilişkiden kaçarlar, aseksüel partnerler seçerler, problemli bir ilişkiden uzak durmaya çalışmak kadınlarda eşcinsel olup olmadıklarını sorgulamalarına sebep olabilir ve ilişki ilerlediğinde genellikle bitirme eğiliminde olurlar.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Vajinismus %100 Tedavi Edilebilir" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ayavar Cem KEÇE Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE
Ankara
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi4 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Ayavar Cem KEÇE'nin Yazıları
► Panik Atak Tedavi Edilebilir Psk.Hasan DURAN
► Vajinismus Tedavi Yöntemleri Psk.Burcu MUŞDAL ÇELEBİ
► Vajinismus Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Pınar ŞİMŞEK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir? Psk.Dilek ÇELEBİ ÇELİK
► Vajinismus Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir Psk.Övül MENGÜLOĞUL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'Vajinismus %100 Tedavi Edilebilir' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Doğaçlama Seks Eylül 2013
► Çocuk Gelinler Eylül 2013
► Penis Kırılması Mayıs 2012
◊ Hayat Böyle Devam Edemez Aralık 2011
◊ Yaş Farklılıkları ve Evlilik İlişkisi ÇOK OKUNUYOR Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:46
Top