2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okula Yeniden Merhaba!
MAKALE #5528 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Eylül 2010 | 4,986 Okuyucu
Uzun yaz tatili bitti ve artık okul zamanı.Tatilin tatlı yorgunluğunu üzerinden atmak her insan için zordur ama özellikle okul çocukları için bu ayrı bir sorun olabilir.Özellikle ilkokul çağı çocukları bazı uyum sorunları yaşayabilirler.Okul hayatına bir kez adım atmış bir çocuğun bundan sonraki yıllarda da aynı biçimde okuluna devam etmesi ve okulunu sevmesi beklenir.Ama durum her zaman böyle beklendiği gibi olmayabilir.


Ülkemizde bazı ülkelerle kıyaslandığında oldukça uzun sayılabilecek bir süre boyunca tatil yapılmaktadır ve aslında bu çocuğun tatil sonrası okula yeniden adapte olmasını zorlaştırabilecek en önemli etkendir. Yaklaşık 8 ay boyunca devam eden bir eğitim ve öğretim yılından sonra 3,5- 4 aylık bir yaz tatili çocuğu okuldan uzaklaştırmaktadır.
Okulunu gerçek anlamda benimsemiş ve kendine göre bir sistem oluşturmuş öğrenciler bu kadar uzun bir tatil sürecinden sıkılmakta ve okullarını daha doğrusu arkadaşlarını ve öğretmenlerini özlemektedirler.

Okul çocuğun en çok vakit geçirdiği yerdir ve ailesinden daha fazla bir süre arkadaşları ve öğretmenleriyle vakit geçirmektedir.Aslında okul bir anlamda çocuğun sosyal çevreye açılan kapısıdır.Okulların tatile girdiği gün arkadaşlarıyla kucaklaşarak ağlayan pek çok çocuk görmüşüzdür. Çocuklar uzun tatil sırasında hem arkadaşlarından hem okulun yaşattığı pek çok duygudan ama en önemlisi aile dışındaki bir yere ait olma duygusundan da uzak kalmaktadırlar.Okul yeniden açıldığında genellikle sağlıklı ilişkilere sahip çocuklar yine herhangi bir sorun yaşamadan eğitime başlayabilmektedirler.

Ancak bazen beklenmedik durumlar söz konusu olabilir.Tatil sonrası okuluna ve sınıfına gelen çocuk öğretmeninin değiştiğini görürse bu ciddi bir sorun oluşturabilir.Özellikle ilkokul çocukları bu anlamda sıkıntılar yaşayabilir. Küçük öğrenciler için öğretmenleri vazgeçilmezdir.Onlara inanılmaz bir bağlılık geliştirdiklerini unutmamak gerekir.Aynı şekilde okulun son günü kucaklaşarak,güle oynaya ayrıldığı arkadaşlarının bazılarının gittiğini görmek ya da yeni arkadaşların varlığı çocukları şaşırtabilir ve tepki göstermelerine,yeni arkadaşlarına karşı olumsuz tavırlar geliştirmelerine sebep olabilir.
Bu açıdan ailelerin yaz tatili boyunca okulla ilişkilerini tamamen kesmemelerinde büyük fayda vardır.En azından öğretmenleriyle ilgili gelişmelerden haberdar olmak çocuğu olabilecek yeni durumlarla ilgili bilgilendirmek açısından önemlidir.

Çocuğun çevre değiştirmesi ve yeni eğitim yılında farklı bir okulda öğrenim görecek olması da çocuğun okulla ilişkisini etkileyecek bir diğer önemli faktördür.Yeni arkadaşlar, yeni bir öğretmen,yeni ve farklı bir ortam çocuk açısından hem olumlu hem de olumsuz olarak etki edebilir. Daha önce devam ettiği okulda uyum ve davranış sorunları yaşamış olan çocuk yeni okulunda çok daha başarılı bir öğrenci olabilir.Ya da tam tersi olarak önceki okulunda sorunsuz bir öğrenciyken yeni okuluna alışmakta ve arkadaşlarını kabul etmekte zorluklar yaşayabilir.Sınıftaki diğer çocuklar da yeni gelen öğrenciyi kabul etmekte direnç gösterebilirler.Bu ve benzeri ortaya çıkabilecek olası sorunların üstesinden gelmek biraz zaman alabilir ancak öğretmen ve ailelerin doğru tutum ve davranışlarıyla çözümlenebilir.

Çocukların okula yeniden başlamalarını kolaylaştırmak açısından tatil süresince kitap okumasını teşvik etmek ve okul arkadaşlarıyla görüşmesini sağlamak iyi bir yöntem olarak önerilebilir.Tatilin hiçbir şey yapmadan sadece oyun ve eğlence olmadığı çocuğa hissettirilmelidir.Mümkünse bir faaliyete katılmasını sağlamak,el yapımı üretebileceği bazı çalışmalar için ortam hazırlamak tatili dolu dolu geçirmesini ve arkadaşlarına anlatabileceği konular olmasını sağlayacağı için çocuk okulun açılmasını büyük bir heves ve heyecanla bekleyecektir.Yine tatil sırasında günlük tutturmak ya da gün içinde yaptıklarını yazdırmak,okuduğu kitapların özetlerini çıkartmasını istemek çok yararlıdır. Çocuğun yazma ve okuma becerisinin gelişimi açısından büyük önem taşır.

Tatil bir dinlenme dönemidir ve çocukların da dinlenmeye ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır.Böyle uzun bir tatil sonrası okula başlayan çocuğun bir anda büyük bir ilgiyle ders çalışacağını ummak biraz hayalcilik olur.Yaz boyu muhtemelen televizyonla ve bilgisayarla içli dışlı olan çocuğun tekrar düzenli ders çalışma alışkanlığını kazanması biraz zaman alacaktır. Aşamalı olarak ders çalışma süreleri uzatılmalı,televizyon ve bilgisayar başında geçirdiği zaman azaltılmalıdır.Bu da ancak zamana yayarak mümkün olabilir.Burada yine çocuğa boş vakitler bırakmak,ilgi duyduğu hobileri yapmasına izin vermek gerekir.Okul başladığı andan itibaren hayatın sadece ders çalışmak olduğunu düşünen ve çocuklarından bunu bekleyen ebeveynler ciddi bir tepkiyle karşılaşacaklarını ve her tür zorlamaya rağmen çocuğun düzenli bir çalışma sistemi kazanamayacağını bilmeliler.

Çocukları sınavlara hazırlanan veliler açısından durum biraz daha karışık ve zordur.Yoğun bir eğitim dönemine başlayacak olmalarının verdiği stresin çocuklarıyla aralarındaki ilişkileri gerginleştirmesine izin vermemeleri gerekir.Unutulmamalıdır ki bu stresten en fazla çocuklar etkilenmektedirler ve bu da çok ciddi olarak hazırlandıkları sınavlarını olumsuz yönde etkileyebilir.Eğitim dönemleri uzun ve zorlu süreçler olmasına rağmen küçük molalar vermek ve çocukların ders dışında başka faaliyetlerde yer almalarını sağlamak önemlidir.Özellikle ailece bazı etkinlikler yapmak,bu zorlu dönemlerde destek olmak açısından yararlıdır.

Genel olarak bakıldığında sağlıklı aile ilişkilerine sahip çocuklar eğitim hayatlarını da sorunsuz olarak sürdürmektedirler.Tatilin uzun olması bir rehaveti de getirmesine rağmen eğer önemli değişiklikler yoksa çocuklar okula ve arkadaşlarına uyum sağlamakta bir problem yaşamazlar.Tüm yaş grupları bakımından ailelerin okulla olan ilişkileri ve çocuğu yakından takip etmeleri ciddi faydalar sağlar.
Eğitim sadece çocuğu ilgilendiren bir konu değildir.Okul, aile ve öğrenciden oluşan bir sistemdir.Çocuğun okulla olan ilişkisinde öncelikle ailenin tavrının belirleyici olduğu unutulmamalıdır.

Her çocuk farklıdır.Her çocuğun okula bakışı ve beklentileri de farklıdır. Ailenin görevi de çocuğun okulla olan ilişkisini sıcak tutmaya çalışmak ve kendisini ifade edebildiği bir ortamda eğitimini sağlamaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okula Yeniden Merhaba!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Okula Başlamak-Okula Merhaba Psk.Serap DUYGULU
► Yorgun Sınav Arkadaşım Merhaba Psk.Dnş.Adnan DEMİRCİ
► Okula Başlama ve Okula Uyum Süreci Psk.Dnş.Havva BAYAR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okula Yeniden Merhaba!' başlığıyla benzeşen toplam 20 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:59
Top