2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



E ve K Vitaminleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz
MAKALE #5564 © Yazan Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU | Yayın Eylül 2010 | 5,708 Okuyucu
E Vitamini

Günlük Alınması Önerilen Miktar
E vitamini tokoferoller olarak adlandırılan ve farklı düzeylerde E vitamini aktivitesi gösteren bir grup kimyasal maddeden oluşur. Bunlardan aktivitesi en yüksek olan alfa tokoferoldür. Yetişkinler için günde 15 mg E vitamini alımı önerilmektedir.

Kaynakları
Bitkisel yağlar, özellikle buğday özü, fındık, kurubaklagiller, tam tahıl taneleri, tereyağı ve yeşil yapraklı sebzeler.

E Vitamininin vücudumuzda emilimi ve taşınması
E vitamini diyetimizdeki yağ içinde çözünmüş olarak bulunur ve onunla birlikte taşınır. Kanda bulunan yağlarla birlikte de dokulara dağıtılır. E vitamini vücudumuzda yağ dokusunda depolanır. Bundan dolayı yağ metabolizmasındaki herhangi bir bozukluk E vitamini yetersizliğine yol açabilir.

E Vitamininin Görevleri
· Doğal bir anioksidandır. Hücre bileşenlerini serbest radikallerin oksidasyonuna karşı korur. Örneğin hücre membranında bulunan PUFA
· LDL oksidasyonunu önleyerek kalp hastalıklarına karşı koruyucu etki gösterebilir.

Yetersizlik
Yetersizlik Görülme Oranı ve Nedenleri
İnsanlarda E vitamini yetersizliğine çok az rastlanır ve genellikle aşağıda belirtilen durumlarda görülür.
· Yenidoğan prematürelerde yetersizlik hemolitik anemiye neden olabilir.E vitamini plasentaya gebeliğin son trimesterinde geçer. Bu nedenle prematürelerin E vitamini depoları çok azdır. Kırmızı kan hücrelerinin zarları oksidan maddelerin vereceği hasara karşı çok hassastır. Bu nedenle kırmızı kan hücreleri kolayca yıkılır. Hamilelere E vitamini suplemanları verilerek bu durum önlenir.
· Çocuklarda ve yetişkinlerde bazı safra kesesi ve karaciğer hastalıkları ile lipid metabolizması bozukluğunda gelişen yağ emiliminin bozulduğu durumlarda E vitamini yetersizliği görülebilir.

E Vitamini Oluşan Kişilerde
E vitamini yetersizliği kas zayıflığı, periferal nöropati, ataksi ve nistagmusa neden olur.

Toksisite
E vitamini yağda eriyen vitaminler içinde toksisitesi en az olandır. Gereken miktarlarda E vitamini suplemanlarının kullanımı oksidan maddelerin oluşturacağı hasara karşı düşük dansiteli lipoproteinler(LDL)‘in korunmasını sağlayarak, kalp hastalıklarının önlenmesine yardım eder. Bununla birlikte diyete ek olarak çok yüksek doz E vitamini alımının herhangi bir olumlu etkisi görülmemiştir ve önerilmemektedir.

K Vitamini
Günlük Alınması Önerilen Miktar
Yetişkin erkekler için günlük 120 mcg, yetişkin kadınlar için günlük 90 mcg K vitamini alınması önerilmektedir.

Kaynakları
K vitamini hem besinlerin yapısında bulunan hem de barsaklarımızda bakteriler tarafından üretien bir vitamindir.
· Diyet: Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, brokoli, yumurta sarısı, karaciğer ve tahıllar
· Bu vitamin çoğunlukla jejenum ve ileumdaki normal bakteriyel flora tarafından üretilir.
· İnsan sütünde az miktarda K vitamini bulunur.

K Vitamininin Vücudumuzda Taşınması ve Emilimi
K vitamini ince barsaklardan yağların yapısında emilir ve yine kanımızda bulunan yağla birlikte karaciğere taşınarak buradan diğer dokulara dağılır.

K vitamininin Görevleri
· Vücudumuzun herhangi bir yerinde kanama olduğunda kanın pıhtılaşmasını sağlayan proteinlein yapımında görevlidir. Yani kanamanın durdurulmasında görevlidir.
· Kan kemik dokusu ve böbreklerde bazı proteinlerin üretiminde yardımcıdır.

Yetersizlik
Vücudumuzda ince barsak bakterileri tarafından K vitamini sentezlendiği için yetersizliğine çok az rastlanır.

Nedenleri
K vitamini yetersizliğinin nedenleri:
· Uzun süreli antibiyotik tedavisinde olduğu gibi barsak bakterlerinin düzeylerinin azalması.
· Diyetle alımın az olması.
· Yenidoğanların ince barsağında bakteri florası oluşmadığı için başlangıçta K vitamini yapılamaz.
· Warfarin gibi pıhtılaşmayı engelleyen ilaçlar K vitamini ile ters etki gösterirler. Bu nedenle bu tür ilaçların kullanıldığı durumlarda yetersizliği görülebilir.

K vitamini Yetersizliği Oluşan Kişilerde
Kan normal pıhtılaşma görevini yerine getiremez

Tanı ve Tedavi
· Protrombin zamanı uzar.
· APTT(aktive kısmi tromboplastin zamanı) artar.
· Klinik olarak, idrarda kan veya gastrointestinal yolda kanama görülür.
Tedavisi hekim kontolünde ek K vitamini ve gerekli olan diğer farmakolojik ajanlar kullanılarak yapılır.

Anne sütü K vitamininden oldukça fakir bir kaynak olduğu için bebeklerde yetersizliğe yatkınlık vardır. K vitamini yetersizliği yenidoğan bebeklerde kanama hastalıklarına neden olur. Bu hastalıklar doğumun ilk haftasında ve 1.-8. haftalar arasında görülebilir. Genellikle kanamalar küçük çaplıdır. Fakat büyüyerek kafa içinde kanamalara yol açabilir. Geniş kanamaları olan çocukların %50‘sinde sürekli sakatlıklar veya ölüm görülebilir. Bu nedenle yenidoğan bebeklere uygun yolla K vitamini uygulaması yapılır.

Aşırı Miktarda K Vitamini Alımı
Yüksek doz K vitamini alımı durumunda herhangi bir bulguya rastlanmamakla birlikte üzerinde araştırmalar yapılan bir konudur. Fazla alım durumunda kan pıhtılaşması olması gerekenden daha hızlı gerçekleşebilir. Kanı sulandırıcı veya kan pıhtılaşmasını engeleyen ilaçlar kullanan kişilerin K vitamini alımlarının mutlaka bir beslenme uzmanı tarafından belirlenmesi ve ilacı uygulayan hekim tarafından da değerlendirilmesi gerekir.

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"E ve K Vitaminleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aygün KUYUMCU Fotoğraf
Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi2 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Dyt.Aygün KUYUMCU'nun Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'E ve K Vitaminleri Hakkında Bilmek İstedikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 76 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:09
Top