2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Evrenin Hediyesi : Hayat!
MAKALE #5579 © Yazan Psk.Serap DUYGULU | Yayın Eylül 2010 | 5,733 Okuyucu
Hayatın kendisi gerçekten de kocaman bir hediyedir.Bu hediyenin değerini biliyor muyuz sorusunu hepimiz düşünmeliyiz aslında.?Evrenin bize verdiği bu hediyeyi uygun bir şekilde koruyup kollayabiliyor muyuz?

Evet hayat ya da diğer bir deyişle yaşam bize verilmiş bir hediyedir;tıpkı Ataol Behramoğlu’nun ‘Yaşadıklarımdan Öğrendiğim Bir Şey Var ‘ şiirinde dediği gibi.
Aslında bu hayat çok da bedavaya elde ettiğimiz bir şey değildir.O hayat için en başta çok önemli bir savaşı kazanmak zorunda kaldık hepimiz.

Bilindiği gibi yetişkin bir kadın her ay bir yumurta üretir (nadiren birkaç tane de olabilmektedir.).Bu yumurtanın döllenebilmesi için milyonlarca sperm savaş verir,o yumurtanın dış kabuğunu delebilmek ve yumurtayla birleşerek yeni bir canlı oluşumunu sağlamak amacıyla.Yine bilindiği gibi sadece tek bir sperm bunu başarabilir(nadiren birden fazla olabilmektedir).İşte bu mucizevi birleşmenin sonucu ise biziz.Hemen hemen tüm insanlar açısından çok doğal olan üreme ve yeni bir canlının dünyaya gelmesi aslında tüm aşamalarıyla gerçek bir mucizedir.Her şeyiyle mükemmel,eksiksiz,tam bir bütün olmak yeryüzünün en inanılmaz olayıdır.

Bu önemli başarıyı yani en başta hayat ve var olma savaşını kazanmış bireyler olarak günlük hayatımızda ne kadar çok olayla ilgili savaş veriyoruz ve ne kadar çabuk pes ediyoruz.En kolayı hazır edilmiş bir yemeği yemektir derler ama o yeme işinde bile çaba göstermek ve ağzımızdaki lokmayı önce çiğnemek sonra da yutmak zorundayız.Çaba göstermeden, mücadele etmeden hiçbir şeyi başarmak mümkün değil.
Ama bazı anlar bu mücadeleden yoruluruz,ayağımıza takılan ufak tefek taşlar,bizim için dağlar kadar büyür,sorun oluşturur.En değerli hazinemiz hayatımızı cehenneme çevirir.
Böyle anlarda yaşamak bile ağır bir yük olur,yere göğe sığamayız ve sanki hayatın bütün sihri yok olur gider.

Oysa bilinmelidir ki ölümden başka her şeyin çaresi vardır.

Uzmanlar yaşadığımız kötü olaylar için bir yas dönemi yaşanması gerektiğini ve bunun da normal olduğunu belirtiyorlar.Bu yas dönemi 3 gün ile 3 ay arasında değişmekte.Yaşanılan her olumsuzluk aslında bir travma ve bedenimizin bu travmaya verdiği tepkiler farklı.Üstelik bu tepkiler de kişiden kişiye göre değişmekte.Bir insanın kolaylıkla başa çıkabileceği bir sorun bir başkası için içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor.
Başımıza gelebilecek en olumsuz olay olarak gördüğümüz, bir yakınımızı kaybetmenin yaşattığı stres için bile tanınan süre üç ay.

İlginç olan çok önemli bir noktayı hatırlatmakta fayda var.Yaşadığımız her travmada beynimizdeki bazı hücreler ölüyor.Kısaca bir travma beynimizde en az 4000 nöronun yani sinir hücresinin yok olmasına neden oluyor ve bu ölen hücrelerin yerine yenileri gelmiyor.

O zaman bir şeye üzülürken ya da bazı konuları kendimize dert ederken bir kere daha düşünmemiz gerekiyor.Düşünmeliyiz ve kendimize ‘Bu olay benim en az 4000 hücremi yok etmeme değer mi’ sorusunu sormalıyız.

Eskilerin ‘gençliğinizin kıymetini bilin’ demelerinin altında yatan neden de bu aslında.Çünkü bu sinir hücreleri yaşlılığımızda bize lazım olacak. Parkinson,Alzheimer gibi beyin odaklı rahatsızlıklar yaşamak istemiyorsak hücrelerimize sahip çıkmak zorundayız.Hayatımızın değerini bilmek zorundayız.

Mucize olan; bu hayatta sağlıkla var olabilmektir.Her sabah gözümüzü yeni bir güne açabilmek mucizedir,yürüyebilmek,soluk alabilmek,yorulmak, hissetmek,duygulanmak ve duygularımız olduğunu bilmek mucizedir.Hayatın kendisi mucizedir.
Bu mucizenin farkına vararak yaşamak gerekiyor.Yaşanılan her olumsuzluğun ve güzelliğin tadını almak gerekiyor.Olumsuzluğun tadı olur mu?Evet olur, hatta özellikle olumsuzlukların tadı olur.Kötü olanların tadını almazsak güzel olanların nasıl farkına varabiliriz?

Yaşamak önemli bir faaliyettir.hakkını vererek yaşamak gerek.
Evrenin hediyesi hayatımızın değerini bilerek yaşamak için de ne gerekiyorsa yapmak zorundayız.Hayat ertelenmeye gelmez.O kadar ciddi bir iş ki,…….
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Evrenin Hediyesi : Hayat!" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Serap DUYGULU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Serap DUYGULU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Serap DUYGULU'nun Yazıları
► Evet, Hayat Zor! Psk.Gonca RASLAYAN
► Psikoloji ve Hayat Berk OMAY
► Teknolojik Hayat ve Psikoloji Psk.Dnş.Muhittin DAR
► Acı Hayat Hikayeleri ve Psikoterapi Psk.Hande PEHLİVAN
► Yollardan Bir Yol: “hayat Yolu” Psk.Ayşenur KARAKÜLAH
► Borderline Gözünden Hayat Psk.Emine SOYBAY
► Hayat Süreçtir, Ölüm Sonuç Psk.Esra ERDOĞAN
► Meslek Seçmek = Hayat Biçimi Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Depresyon / Hayat Amacının Kaybolması Psk.Dnş.Serkan YILDIRIM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Evrenin Hediyesi : Hayat!' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Baba Çocuk İlişkisi Kasım 2016
► Alınganlık Kasım 2016
► Kıskançlık Kasım 2016
► Yılbaşı ve Çocuklar Kasım 2016
◊ Dizi Dizi Hayatlar Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:41
Top