2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Eyvah İşe Başlıyorum!...Çocuğuma Kim Bakacak?
MAKALE #5580 © Yazan Uzm.Psk.Halil ŞENELMİŞ | Yayın Eylül 2010 | 6,980 Okuyucu
Bir bebeğinin olacağını öğrendiği gün annelik-babalık heyecanı kaplar çitfleri. Hayatlarının adeta merkezine oturur bebek.Hep ona dair düşünceler ve adımlar atılır.Planlar artık onunda varlığına uygun olarak yapılır.

Anne ve bebeği, tabii anne kadar olmasa da babayı da, olumsuz etkileyen durumlar vardır.Bunlardan biri de annenin çalışıyor olmasından kaynaklı bebeğin bakımının nasıl gerçekleştirilecek olmasıdır.

Çalışan anneler işe başlayacağı zaman ebeveynleri bakıcı bulma sıkıntısı sarar; Kim bakmalıdır?Nerede bakmalıdır?Nasıl bakacaktır?

Ülkemizde genelde anne işe başlayacağı zaman bebeğin bakımı için yakın akrabaların yardım etmesi istenir veya beklenir. Ama eğer eşler bebeklerine bakmasını istedikleri kişi hakkında karşılıklı konuşarak hem fikir olmazlar, nasıl ve nerede bakılacağı hususunda beklentilerini birbirlerine ve bakacak olan akrabaya belirtmezler ise aile ve akraba ilişkilerinde sorunlar yaşanabilir. Bu yüzden ebeveynlerin, özellikle annenin, çocuğa bakacak olan kişi hangi eşin annesi ya da akrabası olursa olsun, açık ve net bir şekilde beklentilerini ve isteklerini birbirleriyle konuşarak ifade etmeli ve anlaşmaları gereklidir.

Eğer çocuğa bir bakıcı bulunacak ise bu konuda yardımı istenen kişilere aranılan özellikler çok net bir şekilde söylenmelidir.

Bakıcı olarak belirlenen kişi daha önce bakıcılık yapmış ve tecrübeli birisi olabilir. Ama mutlaka referansları ile bağlantı kurup araştırmalısınız. Çünkü sizin beklentilerinizle onların ki bir olmayabilir. Görüşme yaparken eşinizle birlikte kararlı tutarlı olarak isteklerinizi belirtmeli ve iş tanımını yapmalısınız.

Çocuğunuz kendi evinizde bakılmalı, özel durumlar olmadıkça ve sizden talep gelmediği sürece gece ve hafta sonu bakıcınızda kalmamalıdır. Bu çocuğunuzun alıştığı kendini güvende hissettiği ortamından uzaklaşmasını engellediği gibi, hijyen,temizlik ve kontrol edebilirlik açısından sizi de rahatlatacaktır.

Mümkünse kreşe ya da okula başlayana kadar çocuğunuza bakması konusunda bakıcınızla anlaşmalısınız. Çünkü bakıcının sıkça değişmesi bebeğinizin duygusal bağlanma ve güven-güvensizlik dönemini sağlıklı geçirmesini engeller. Her yeni bakıcı çocuğun uyum problemleri yaşamasına, güven ve duygusal yönden zayıf bir psikoloji içinde olmasına yol açabilir. Bu da çocuğunuzun hırçın, agresif, uyumsuz, saldırgan veya içe dönük, çekinik güvensiz, kaygılı, bir yapıda olmasına yol açabilir.
Çocuğunuzla birlikte olup onun gelişimine uygun ve eğitimini destekler şekilde bakımını üstlenen kişinin; çocuğunuzla ilişki kurabilmesi ve iletişim içinde olması çok önemlidir.Bu yüzden bakıcınızın çocuk psikolojisi ve gelişim dönemleri özelliklerini bilen, güzel Türkçe konuşan, güler yüzlü,sevecen,düzenli,eli çabuk, becerikli,hijyene önem veren ve özen gösteren, hoşgörülü,katı tutumları ve takıntıları olmayan birisi olması gerekir. Zorlayıcı,ani olaylar karşısında çocuğunuza karşı sakin kontrollü, kendini açık ve net ifade edebilen, sorun değil çözüm odaklı olması, çocuğunuzun gelişimi ve eğitiminde kolaylaştırıcı ve yararlı bir unsur olacaktır.

Bakıcınızın ailesi ile tanışıp yaşadığı ortamı ve aile ilişkilerini öğrenmeli ve gözlemlemelisiniz. Bakıcınızın herhangi bir sağlık problemi olmamalı. Sadece kendisinin değil ailesindeki bireylerinde sağlık durumları hakkında bilgi edinilmelidir. Çünkü kendisinde veya ailesinde olan açık ya da gizli bir hastalık hem işine odaklanmasını, hem de bebeğinizin de fizyolojik ya da psikolojik sağlık sorunlar yaşamasına yol açabilir.

Çocuğunuza kim bakarsa baksın hiç kimse onu sizin kadar düşünüp sevemez. Mutlu ve sağlıklı birey olması için mümkün olan tüm zamanlarınızı onunla, ona odaklanarak, kaliteli geçirmeye çalışmalı ve zorlandığınız herhangi bir durum olduğunda mutlaka bir profesyonele danışmalısınız.
Halil Şenelmiş
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Eyvah İşe Başlıyorum!...Çocuğuma Kim Bakacak?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Halil ŞENELMİŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Halil ŞENELMİŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Halil ŞENELMİŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Halil ŞENELMİŞ
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi44 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Halil ŞENELMİŞ'in Makaleleri
► Çocuğuma Nasıl Davranmalıyım? Psk.Zümrüt ÇETİN
► Çocuğuma Neden Vurmamalıyım? Psk.Ezgi SÖNMEZ
► Çocuğuma Ölüm Kavramını Anlatıyorum Psk.Rümeysa Selma KORKUT
► Çocuğuma Ölümü Nasıl Anlatmalıyım Psk.Dnş.Sümeyra YAPICI AYDIN
► Çocuğuma Öfke Kontrolü Öğretiyorum Psk.Zehra ŞELECİ YAYCILI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Eyvah İşe Başlıyorum!...Çocuğuma Kim Bakacak?' başlığıyla benzeşen toplam 16 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Hangi Mesleği Seçmeliyim? Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:46
Top