2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Arkadaş Seçiminde Yaşanan Problemler
MAKALE #5593 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Eylül 2010 | 10,042 Okuyucu
Çocuğunuzun Arkadaş Seçiminde Yaşanan Problemler

Çocuğunuz arkadaş seçimi kimi zaman onun tüm yaşamını etkilemektedir. Arkadaşıyla paylaşımları, arkadaşından öğrendikleri, arkadaşının alışkanlıkları ve bunlara benzer birçok unsur bir araya gelerek arkadaş seçimini oldukça önemli hale getirmektedir. Anne babalar bir yandan çocuğu serbest yani rahat bırakmaya çalışırken diğer yandan da haklı bir kaygıyla çocuğunu koruyabilmek adına arkadaş seçiminde küçük müdahalelerde bulunmayı isteyebilmektedirler. Çoğu zaman da arkadaş seçiminde çocuğumla ne kadar paylaşımda bulunmalıyım, çok fazla müdahale ettiğim zaman çocuğumu kendimden uzaklaştırır mıyım? Gibi sorularla kaygılanabilmektedirler.

Anne babalar aşağıdaki ve benzeri sorunları sıklıkla yaşayabilmektedirler:

Çocuğum;


Evde olan biteni arkadaşlarına anlatıyor.

Arkadaşlarının sözünden çıkamıyor.

Arkadaşları için her şeyi feda edebiliyor.

Ailesine değil arkadaşlarına güveniyor.

rkadaşları için ailesiyle tartışabiliyor.

Sürekli arkadaşlarıyla vakit geçirmek istiyor.

Evde çok sıkılıyor.

Evdeki özel sorunları arkadaşlarına anlatıyor.

Arkadaşlarından dolayı çok fazla harcamalar yapıyor.

Arkadaşları için her şeyi göze alabiliyor.

Arkadaşları için herşeyi yapabilir.

Arkadaşları için çok rahat yalan söyleyebilir.

Çocuğum arkadaşlarıyla olduğunda evi, bizi asla düşünmüyor. Telefonları açmıyor, gittiği yeri söylemiyor.

Çocuğum arkadaşlarının koyduğu kurallara uyuyor.

Çocuğa arkadaş seçiminde anne babaların dikkat etmesi gereken bazı noktalar şu şekilde sıralanabilir:

Çocuğa arkadaş seçiminde anne babanın çok iyi model olmaları çok önemli. Anne ve baba uygun kişilerle arkadaşlık yaptığını çocuğa gösterebilmeli.

Çocuğun olumsuz davranışlara sahip arkadaşlar edinebileceği çevrelerde bulunmasına neden olabilecek çevrelerde okul, ev seçilmemesi oldukça önemli olabilir.

Arkadaş seçimi konusunda aşırı baskı yapılmaması uygun olabilir. Eğer çok aşırı baskı yapılırsa çocuk sıkılıp arkadaşlarına daha çok yönelebilir.

Çocuğa sürekli olarak arkadaşları kötülenmemeli, arkadaşları hakkında olumsuz cümleler sık sık kurulmamalıdır. Bu yargıla çocuğa kendisini kötü hissettirebilir.

Olumsuz davranışlara sahip arkadaşların ne tür zararları olabileceği hakkında öğüt vermeden sohbet tarzında ve güncel örneklerle anlatılmalı. Bu sırada çocuğa baskı yapmamak ve sıkmamak onun dikkatini çekebilecek şekilde konuşma yapılması anne babanın etkililiğini arttırabilir.

Arkadaşlarla ilgili olarak çocuğun sorunlar yaşaması durumda eğer aile ile bu sorunların paylaşılması desteklenmek isteniyorsa çocuk anlatmaya başladığında hiç kesilmeden dinlenmelidir. Çocuk tamamıyla dikkatlice dinlenildiğini hissetmelidir. Bu durumda çocuk evde ya da kendisini yargılamadan dinleyen ebeveyninin yanında kendini rahatlamış hissedebilir. Aileye çocuk bu yolla daha çok yakınlaşmış olur. Tüm bunlara rağmen eğer arkadaşlarla ilgili aşırı derecede sorun olması durumunda çocuğun ve ailenin psikolojik destek alması önerilebilir.

Arkadaş seçiminin hayattaki önemi aile tarafından bilinmelidir.

Arkadaşların kimi zaman insan hayatının şekillendiricisi olduğu düşünülmelidir. Bazen arkadaşlarla atılan bir adım eğer dikkat edilip fark edilmezse büyük sorunlara yol açabilir. Bu yüzden ailelerin oldukça dikkat olması uygun olur. Çok sıkı ve baskıcı olmamak kaydıyla anne babalar çocuklarının seçtiği arkadaşlarla ilgili bilgi sahibi olmaları ygun olabilir.

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocuğunuzun Arkadaş Seçiminde Yaşanan Problemler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Arkadaş Edinme Psk.Dnş.Evrim Alkış DEMİREL
► Çocuklarda Arkadaş Edinme Psk.Dnş.Kıvanç TIĞLI
► Çocuklar ve Arkadaş Seçimi Psk.Serap DUYGULU
► Kadın ve Erkek Arkadaş Olabilir mi? Psk.Aslı TAŞ KAYABAŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Arkadaş Seçiminde Yaşanan Problemler' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


06:39
Top