2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Peynirin Beslenmedeki Yeri : Peynir Masum Değil
MAKALE #5602 © Yazan Uzm.Dyt.Işın SAYIN | Yayın Eylül 2010 | 53,595 Okuyucu
Kahvaltılarımızın ve pek çok yiyeceğimizin vazgeçilmez bir parçası olan peynir, süte peynir mayası ve peynir kültürü eklenerek elde edilir. Taze veya olgunlaştırılmış bir süt ürünüdür. Sütün önce tesadüfen ekşimesi, ardından da bilinçli bir şekilde ekşitilmesi yoluyla peynirin ilk üretildiği bölgenin Avrasya olduğu söylenir. M.Ö 2000’li yıllarda Mısır’daki mezar yazıtlarında ilk defa peynirden bahsedilmiştir. Görüldüğü üzere peynir, asırlardır insanoğlunun damak zevkine hitap etmeyi ve yok olmamayı başarmıştır. Günümüzde tat, renk, koku ve dokuları yönünden farklılık gösteren 2 binden fazla peynir çeşidi olduğu sanılmaktadır. Ülkemizde ise farklı damak tatlarına hitap eden 150’yi aşkın peynir çeşidi bulunur.

Peynir, içerdiği kalsiyum ile kemikleri güçlendirdiği için sağlıklı besinler arasında yer alır. Hiç çay, kola, kahve tüketilmezse, idrarla günlük kalsiyum atımı ise 800 mg’ dır. Bayanlarda regl dönemlerinde bu miktar 1200 mg’ a çıkmaktadır ve doğumlar, annenin kalsiyum depolarını boşaltır. Kalsiyum özellikle kadınlarda çok büyük bir ihtiyaçtır. Bu noktada da peynir adeta bir kalsiyum deposu olarak imdadımıza yetişir. Çünkü: 1 kg peynir 10 litre sütten elde edilir. Doğal olarak kalsiyum minerali peynir oluşumu sırasında yoğunlaşmaktadır. Bir porsiyon peynirde 250 mg kalsiyum bulunur ve iyi bir kemik desteğidir. Ayrıca Magnezyum, potasyum, fosfor, E ve A vitaminleri içermektedir. Eser miktarda da B vitaminleri bulunur. Her 100 gram peynirde 13 gram protein vardır. Bu bakımdan peynir bir ihtiyaç gibi görünmektedir.

Ancak bunca sağlıklı içeriğin yanı sıra 100 gram peynirde 700 mg sodyum bulunmaktadır ve yüksek tansiyon açısından risk faktörüdür. Üstelik 100 gramı 40 gram yağ içerir. Bu yağın 24 gramı da doymuş yağlardan, ya da halk arasında katı olarak bilinen hayvansal yağlardan oluşur. Bir yetişkin bireyin kolesterolden kısıtlı beslenme programında en çok 300 miligram kolesterol alması önerilirken 100 gram peynirde 112 miligram kolesterol bulunmaktadır. 12 saatlik açlıkla verdiğiniz kanda, bir gece önce yediğiniz peynirin dozu biraz kaçtıysa kanda trigliserit değerinizin yüksek çıktığını görürsünüz. Birçok insan kanda kolesterol, trigliserit seviyeleri yükseldiğinde kırmızı et yemekten vazgeçer ve fiziksel aktivite yapmaya başlar. Ancak sürekli karpuz peynir, domates peynir yediğimizde kandaki bu yağların düşebilmesi neredeyse imkansızdır. Diğer bir dezavantajı ise her 100 gramının 408 kcal. olmasıdır. Özellikle kadınlarda ortalama metabolizma hızı yaklaşık 1300 kalori civarında olduğuna göre, çok hızla kilo aldırdığını söylemekte sakınca görmüyorum.

Yani peyniri kalsiyum kaynağı olarak kullanma konusunda bir kere daha düşünmek gerekebilir. 10 litre sütten 1 kg peynir elde edilmesi, sadece kalsiyumun yoğunlaşmasına neden olmaz, görüldüğü üzere; kalorisinin, hayvansal yağların, tuzun, kolesterol ve trigliserit miktarının da yoğunlaşmasına neden olur. Bütün bunlar birlikte değerlendirildiğinde peynirin de dozunun kaçması çok sağlıklı bir besin olmaktan çıkmasına neden olur. Burada kemik, kalp, damar sağlığı, obezite riski, tansiyon dengesi bakımından, yoğurt ve/ veya sütü tercih etmek, peynir kadar yoğun yağ ve kolesterol içermediği için, daha isabetli olacaktır. Kahvaltı için ise, yarım yağlı veya yağsız peynirler size daha çok avantaj sağlayacaktır. Hafta içi yağsız peynir, yarım yağlı peynir kullanıp, haftasonu ince bir dilim yağlı peyniri kendinize hediye edebilirisiniz. Ancak beraberinde tereyağ, kaymak, domates, salatalık, biberin, ekmeğin, zeytinin üzerinde zeytinyağı olmamasına da özen gösterin. Yağsız kahvaltı salatası nar ekşisi, limon, balzamik sirke ile lezzetlendirilebilir. Az miktarda yağlı peynirin beraberinde yediğimiz besinlerden gelen yağları da kontrol altında tutmak sağlığımızı ve ideal ağırlığımızı korumamızı ya da zayıflamamızı kolaylaştıracaktır.

keyifli sağlıklı kahvaltılar dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Peynirin Beslenmedeki Yeri : Peynir Masum Değil" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Işın SAYIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     19 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Işın SAYIN Fotoğraf
Uzm.Dyt.Işın SAYIN
İzmir (Online hizmet de veriyor)
Uzman Diyetisyen
Uzman Diyetisyen (Yüksek Lisans Mezunu, Doktora Öğrencisi)
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi169 kez tavsiye edildiİş Adresi KayıtlıTavsiyeEdiyorum.com'u sıkça ziyaret ediyor.
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Işın SAYIN'ın Makaleleri
► Fermantasyonun Beslenmedeki Yeri Dyt.Ayşegül YILMAZ
► Kinoanın Beslenmedeki Yeri Nedir? Dyt.Seyit KALAYCI
► Peynir Altı Suyu Proteini Dyt.Tuncay KARAHASANOĞLU
► Beslenmedeki Hakikat Dyt.Perihan KOCA ÇELİKDELEN
► Kırmızı Etin Beslenmedeki Önemi Dyt.Nursel EROĞLU
► Suyun Hayatımızdaki Yeri Dyt.Deniz ŞAFAK
► Dut ve Pancarın Günlük Beslenmemizdeki Yeri Dyt.Funda GÖÇER TUZGÖL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Peynirin Beslenmedeki Yeri : Peynir Masum Değil' başlığıyla benzeşen toplam 82 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Altın Çilek Furyası Nisan 2011
► Toksinler ve Detoks Nisan 2011
► Tansiyon ve Beslenme Nisan 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:35
Top