2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir?
MAKALE #5623 © Yazan Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU | Yayın Ekim 2010 | 10,961 Okuyucu
Genel anlamda kürtaj (küretaj) rahim içinden doku almayı ifade eder. Çok sık olarak, rahim içindeki gebeliğin sonlandırılması amacıyla uygulanır. Bunun dışında, tanı amacıyla biopsi veya tedavi amacıyla da uygulanabilir. Bu durumda bu işleme ‘probe küretaj’ denir.

İstenmeyen gebeliklerin sonlandırılması amacıyla yapılan kürtaj, yasalara göre ‘son adet tarihinden itibaren 10 hafta’ ile sınırlıdır. Buna ‘yasal tahliye veya küretaj’ denir. Yasalar gereği bu işlemi ülkemizde sadece kadın doğum uzmanları yapmakla yetkilidir. Yapılan işlem doktor ve hastası arasında gizli kalır.

Eğer anne adayının ciddi bir hastalığı varsa ve gebelik onun için ciddi bir risk oluşturuyorsa veya gebeliği için zararlı ama kendisinin mutlaka kullanmak zorunda olduğu ilaçlar kullanıyorsa hastaya ‘terapotik küretaj’ uygulanır. Bu işlem için birden fazla doktorun onayının gerekli olduğu sağlık kurulu raporuna ihtiyaç vardır.
Gebelik takibi sırasında bebekte ileri derece bir sakatlık veya kalp atışının olmadığı tespit edilmişse yine terapotik küretaj uygulanır

Kürtaj nasıl yapılır?

İşleme başlamadan önce ultrasonla gebeliğin büyüklüğü ve rahim içindeki yerleşimi saptanır.

Kürtaj sırasında genel veya lokal anestezi tercih edilebilir. Eğer genel anestezi uygulanacaksa, işlemden 4 saat önce hastanın bir şey yiyip içmemesi gerekir. Hastanın ilk kürtaj deneyimi ise veya öncesinde sezaryanla doğum yapmışsa, genel anestezi ile kürtaj işlemini öneririz. Ancak hastanın daha önceden birden fazla kürtaj deneyimi varsa veya normal doğum yapmışsa lokal anestezi ile kürtaj yaptırabilirler. Lokal anestezi hastanın rahim ağzı bölgesine uyuşturucu ilaç uygulanmasıdır. Genel anestezi ise bir anestezi uzmanı tarafından hastanın kolundan damar yoluna uyuşturucu ilaç uygulanmasıdır.

İşleme başlamadan önce dikkatli bir jinekolojik muayene yapılır. Genel anestezi tercih edilmişse, hasta uyutulduktan sonra rahim ağzının görülebilmesi için önce “spekulum” denilen alet yerleştirilir. Vajina ve rahim ağzı antiseptik solusyonla temizlendikten sonra, “tenekulum” tek dişli olarak isimlendirilen aletle tutularak çekilir ve rahim düz hale getirilir. Lokal anestezi tercih edilmişse, bu aşamada rahim ağzına ilaç enjekte edilir.
Gerekli vakalarda, daha önce doğum yapmamış veya ileri gebelik haftası olan gebeliklerde “buji” olarak isimlendirilen aletlerle rahim ağzı genişletilir. Daha sonra plastik yapıda, steril kanüllerle genişlemiş rahim ağzından rahatlıkla girilerek rahim boşluğuna ulaşılır. Kanülün ucuna vakum etkisi yaratan özel enjektör yerleştirilir. Bu özel enjektörle negatif basınç sağlanarak rahim içindeki dokular alınır.
İşlemin en sonunda tenekulum çıkarılır, vajen tekrar antiseptik solusyonla temizlenip spekulum çıkarılır. Transvajinal ultrason yardımıyla rahim içinde parça kalıp kalmadığı kontrol edilmelidir.

Kürtaj işlemi ortalama 5-15 dakika sürer. Lokal anestezi ile 15 dakika sonra, genel anestezi uygulanmışsa 30-40 dakika sonra hasta eve gönderilir. Hastaya antibiotik, ağrı kesici gereğinde kanama azaltıcı ilaçlar önerilir. Öneriler dikkatli şekilde uygulanmalıdır. İşlemden 1 hafta sonra rahim kontrol edilir.

Kürtajın riskleri nedir?

Yasal kürtaj sınırları yani 10. gebelik haftasına kadar uygulanan kürtajlarda yaşanan riskler genelde işlemi yapan kadın doğum uzmanının deneyimi ile yakın ilişkilidir. Çok sık karşılaşılmasa da sonuçda kürtaj cerrahi bir girişim olduğu için hasta çeşitli risklerle karşılaşabilir.

Enfeksiyon:

İşlemin yapıldığı ortamın steril olması gerekir. Aynı zamanda hastanın kürtaj sonrası uyması gereken kuralları uygulamaması (antibiyotikleri kullanmama, ayakda duş yapmama, havuz veya küvete girmek, kürtaj sonrası erken cinsel ilşikiye girme) sonucu enfeksiyon gelişebilir. Hastanın vajinal kanamasının ileri derece artması, ağrı ve ateş görülebilir.

Gebeliğin devam etmesi:

Özellikle 5 haftadan daha önce yapılan kürtajlarda sıkça gözlenir (Hastanın 1 hafta sonra yapılan ultrason kontrolünde gebelik izlenir). Gebelik kesesinin çok küçük olması nedeniyle işlemin yetersiz olması sonucu gelişebilir.

Atoni:

İleri gebelik haftalarında yapılan kürtajlarda aşırı kanama ile karşılaşılabilir. Rahim kaslarının iyi kasılamamasına bağlı gelişir. Yasal tahliye sınırları içindeki kürtajlarda çok rastlanmaz.

Parça kalması:

Hasta işlemden sonra normal adet kanamasından daha fazla olan kanaması olduğunu ifade eder. Kürtajdan 1 hafta sonra yapılan ultrasonda izlenip, müdahale edilebilir.

Rahim delinmesi veya barsak yaralanması:

Büyük gebelik haftalarında görülme riski daha fazladır. Rahim delinmesine barsak yaralanması da eşlik edebilir. Küçük delinmelerde takibe alınır ve kendiliğinden kapanması beklenir. Büyük delinmelerde ise hastanın klinik tablosu da değerlendirilerek operasyon planlanabilir.

Aschermann sendromu (Yapışıklık):

Rahim duvarının iç tabakasının gereğinden fazla kürete edilmesi sonucu gelişir. Kürtaj üzerinden 4- 6 hafta geçmesine rağmen hasta adet göremez, sonra ki adetlerini de ya çok az görür ya da hiç göremez. Kısırlığa yol açabileceği için önemlidir.

Anesteziye karşı aşırı duyarlılık reaksiyonu:

Çok nadir de olsa karşılaşılabilir. Hastanın hikayesinde önceki operasyonlarda da benzer reaksiyonların geliştiği dikkat çeker.

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler:

. Doktorunuzun önerdiği antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlarınızı mutlaka kullanın!
. Eğer eşinizle kan uyuşmazlığınız varsa (Rh uyuşmazlığı), kürtajdan sonra ilk 72 saatde ‘anti- D Ig’ uyuşmazlık iğnesi vurulmalısınız!
. Az miktarda hafif pembemsi renkte kanamalarınız olabilir. Bazen bu kanamalar pıhtı da içerebilir. Ama merak etmeyin bu normal bir durumdur. Eğer kanama miktarınız çok fazla ve kırmızı renkli ise vakit geçirmeden doktorunuza ulaşın..!
. Ortalama 30- 45 gün sonra normal adet görmeniz beklenir. Eğer bu süre içinde adet görememişseniz mutlaka doktorunuza görüşün..!
. Kürtaj sonrası cinsel ilişki 10- 15 gün sonra önerilir.
. Kişisel bakımınızda da dikkat etmeniz konular var. Mutlaka ayakda duş yapmalısınız. Küvet, jakuzi, deniz veya havuza girmek enaz 15 gün yasak…!
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Ebru ZÜLFİKAROĞLU Fotoğraf
Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU
Ankara
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi149 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Ebru ZÜLFİKAROĞLU'nun Yazıları
► Kürtajın Riskleri Nelerdir Op.Dr.Kutlugül YÜKSEL
► Kürtaj Nedir,kimler Kürtaj Olabilir? Op.Dr.Volkan Serhat DEDE
► Kürtaj Nedir Ne Değildir Op.Dr.Mürüde ÇAKARTAŞ DAĞDELEN
► Kürtaj Nedir, Nasıl Yapılır Op.Dr.Verda TUNÇBİLEK
► Kürtaj Hakkında Bilgiler ve Soru/Cevaplarla Kürtaj ÇOK OKUNUYOR Dr.H.Yeşim YERÇOK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Kürtaj Nedir? Kürtajın Riskleri Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 64 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus ve Gebelik Eylül 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


17:07
Top