2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Genital Siğil (Anogenital Siğil)
MAKALE #5656 © Yazan Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ | Yayın Ekim 2010 | 23,018 Okuyucu
Genital siğil (anogenital siğil) nedir, HPV enfeksiyonuna bağlı siğiller nasıl oluşuyor, genital siğil tanısı, belirtileri, genital siğil ilaçları ve genital siğil tedavisi nasıl yapılır gibi konular işlenmektedir.

Ayrıca genital siğil nasıl bulaşır, genital siğil tedavisi için kullanılan ilaçlar, genital siğil kremleri, Kliniğimizde genital siğil tedavi yöntemleri ile ilgili konular ele alınmaktadır. Genital siğil görüntüleri (fotoğrafları) da konu içinde geçmektedir.


Genital siğil nedir? HPV enfeksiyonu hakkında



Human papilloma virusunun (HPV) neden olduğu genellikle cinsel geçişli viral bir enfeksiyondur.

Sıklıkla daha önceden enfekte olmuş partnerle korunmasız cinsel ilişki sonrasında ortaya çıkar.

Genital siğillerin tüm toplumda görülme olasılığı % 1-2 dir.

Genital siğiller en sıklıkla aktif cinsel yaşlar olan 18-25 yaş arasında gözlenir.



HPV genital bölge haricinde de siğiller yapabilir...

İnsan papilloma virusu (İPV veya HPV) genital lezyonlara neden olabileceği gibi genital organlar dışında yerleşimlerde de infeksiyonlara yol açabilmektedir.


Daha çok ellerde yerleşen "verruca vulgaris", ayak tabanlarında yerleşen "verruca plantaris" genital bölge dışında yerleşen HPV infeksiyonun diğer örneklerini oluşturur.
Genital bölge dışında yerleşme eğilimi gösteren HPV tipleri "dermotropik (cilt yönelimli) karakterde" virüsler olarak nitelendirilmektedir.

Genital bölgede infeksiyon oluşturan tipler ise "mukozotropik özellik"

HPV Tipleri

HPV’nin şimdiye kadar 200 kadar tipi tanımlanmıştır. Genital lezyonlarda en sık rastlanan tipler 6, 11, 16 ve 18 başta olmak üzere 15 kadar tip belirlenmiştir.
gösterirler.

Kondilom (Condyloma) nedir?

HPV enfeksiyonu ile ortaya çıkan siğillerin görünümü kümeli şekilde ve karnıbaharımsı yapıdadır. Toplu halde (kümeli) genital siğiller "Condylom (kondilom)" veya "Condyloma accumulata" olarak da adlandırılır.

Genital siğiller görüldükleri bölge (lokalizasyonlarından) ötürü "anogenital siğil" olarak da anılmaktadır.

Kondilom'lar kadınlarda en sıklıkla vulva (dış genital), anus (makad çevresi), vajen ve serviks (rahim ağzı) bölgelerinde görülür.

Vulva (dış genitalya) bölgesinde yer alan anogenital siğiller en sık olarak iç dudaklar üzerinde, klitoris üzerinde veya klitorisin üst kısmında, büyük dudaklarda ve anus (makad) çevresinde yer almaktadır.





Erkeklerde ise kondilomlar penis, anus ve kasık bölgesindedir. (Yandaki resim- Penis ucunda kondilom'lar)


Genital HPV' lerden tip 6 ve tip 11 genellikle rahim ağzı ve dış genitayada kondiloma aküminatada bulunan tiplerdir.

Yüksek riskli (kanserojen) HPV tipleri nelerdir?

Rahim ağzı kanser ve kanser öncüsü durumların % 70'inden HPV Tip 16 ve 18 sorumludur.


Bu iki tipten başka Tip 31, 33, 35, 39, 42 ve 51 da ağır servikal CIN lezyonları (kanser öncüsü durumlar) ve servikal invaziv kanserlerde sık olarak görülmektedir. Bu HPV tiplerine "yüksek riskli (high risk) HPV tipleri" adı da verilmektedir.

Genital siğil nasıl bulaşıyor? Siğil virüsü vucuda nasıl giriyor?

HPV infeksiyonun vücuda girişi genellikle sürtünmeye bağlı travmatize olmuş (hasar görmüş) deri aracılığı ile gerçekleşir.

Prezervatif kullanımı geçişi bir miktar azaltsa da HPV ve siğilin bulaşmasını engellemede tamamen koruyucu değildir.

Cinsel ilişki sırasında kadın ve erkeğin çarpışan bölgelerinde, travma sonucu ciltte meydana gelebilecek mikroskopik yırtıklar HPV nin geçişi için zemin hazırlayacaktır.

Cinsel ilişkinin sertliği, travmanın derecesini belirleyici faktör olduğundan HPV nin bulaşması ile de doğru orantılı olmaktadır.

Cinsel ilişki ile karşı tarafa geçen HPV belli bir süre latent (gizli) enfeksiyon olarak saklı kalacaktır. Latent, subklinik aşamalardan sonra klinik infeksiyon gelişecek yani siğil ortaya çıkacaktır.


Bakirelerde de siğil olabilir mi?

Evet. Bakire bayanlarda hatta çocuk yaştaki kızlarda dahi siğiller görülebilmektedir. Son yıllarda Hera Kliniğe tedavi amacıyla bu şekilde başvuran pek çok bakire bayan bulunmaktadır.

Siğilin bulaşması için tam bir cinsel birleşme gerekli değildir. Cildin ciltle teması, yalnızca sürtünme yoluyla olan cinsel ilişkiler, daha önceden HPV ile bulaşmış maddelerin (ortak iç çamaşırı, havlu kullanımları gibi) cilt ile teması bakire kişilerde siğil oluşmasına neden olabilir.

Özellikle tam olarak steril edilmemiş ağdacılardaki ağda materyelleri, genital bölgeyi temizlemek için kullanılan tıraş jiletleri, dövme ve piercing materyalleri, hijyenik olmayan tuvaletleri kullanma gibi durumlarda da bulaşma olabilmektedir.

HPV pek çok virüsün aksine "dış ortama dayanıklıdır"

HPV virüsünün diğer virüslerden farklı olarak en önemli özelliklerinden birisi dış ortamlardaki dayanabilirliğidir.

HPV, vucut harici dış ortamlarda uzun süre canlılığını koruyabilen ender virüslerden birisidir.


Prezervatif kullanımı siğilin bulaşmasını önler mi?

Hayır yalnızca azaltabilir.
Daha önce belirtildiği üzere HPV virusu cilde direkt temas yoluyla geçmektedir. Bu durumda prezervatif kullanımı kesin olarak geçişi önlemede etkin değildir, ancak yine de bir miktar fayda sağlayabilir.

Özellikle geçmişi tam olarak bilinmeyen kişilerle cinsel ilişkide prezervatif kullanımı cinsel yolla bulaşan pek çok hastalığın önüne geçmektedir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Genital Siğil (Anogenital Siğil)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Süleyman ESERDAĞ Fotoğraf
Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
İstanbul
Doktor "Kadın Hastalıkları ve Doğum - Jinekoloji"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi47 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ'ın Yazıları
► Genital Siğil ve Aşılama Dr.Nuray ATACAN
► Genital Herpes (Genital Uçuk) Dr.Hüseyin ŞENYURT
► Genital Estetik Op.Dr.Şenay AYCAN
► Genital Enfeksiyonlar Dr.Belgin HARZADIN
► Genital Estetik Op.Dr.Emre GÜRÇKAYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Genital Siğil (Anogenital Siğil)' başlığıyla benzeşen toplam 14 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Vajinismus Tedavisi Nisan 2014
► Vajinismus Egzersizleri Nisan 2014
► Vajinismus Belirtileri Nisan 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:23
Top