2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Şiddete Maruz Kalan Kadınlar: Kadına Şiddet Suçtur
MAKALE #5671 © Yazan Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ | Yayın Ekim 2010 | 9,362 Okuyucu
KADINA YÖNELİK ŞİDDET SUÇTUR, GÖZ YUMMA SESSİZ KALMA…!
Kadına yönelik şiddet en yaygın ve sık olarak gözlenen, kadının insan haklarına ihlallerinden biridir. Kadına yönelik şiddet sadece fiziki anlamda olmaz. Kadın fiziki anlamda olduğu gibi duygusal, cinsel, ekonomik ve toplumsal ilişkilerinin kısıtlanması yönlerinden de şiddete maruz kalabilmektedir.
Ülkemizde yapılan araştırmalar sonucunda şöyle bir istatistikten söz etmek mümkündür.


• Şiddete maruz kalan kadınların %90’ı kocalarının kendilerine psikolojik şiddet uygulayarak bağırdıklarını, hakaret ettiklerini, aşağıladıklarını, küfür ettiklerini;
• %40’ı kocalarının kendilerine fiziksel şiddet uygulayarak tokat, tekme, dayak, bıçak veya silahla saldırdıklarını;
• %10’u kocalarının kendilerini istemedikleri halde cinsel birleşmeye zorladıklarını belirtmişlerdir.

Peki kadına yönelik şiddet bir ilişkide ne zaman başlar.?

Kadın ilk şiddetle daha çok evliliğinin ilk yıllarında karşılaşır. Genellikle bu durum kadında aşırı bir şok etkisi yapmasının yanı sıra kadın tarafından affedilir olması daha sık gözlenen bir durumdur. Bu yaşanan olay ve bunun beraberinde getirmiş olduğu fiziksel ve duygusal incinmeler “geçiçi” olarak nitelendirilir. Artık şiddetin tekrarlanmayacağı düşüncesine kapılan kadın ise kendini farklı alanlara yönelterek bu olayın vermiş olduğu duygusal buhrandan kurtulma yoluna gider. Fakat şiddet kadının beklentilerinin aksine gün geçtikçe artar.
Kadın ise her şiddetin ardından gelen balayı dönemlerini gerçek dışı beklentilere kapılarak, mucizevi iyileşmeleri hayal ederek geçirir.

Bunun sonucu olarak şiddete maruz kalan kadının;

• Çevreye şiddet tepkileri vermesi (çocukları, arkadaşları vb.)
• Sosyal yaşamdan uzaklaşması
• İçe kapanık bir hale gelmesi
• Depresyona girmesi
• Öz güveninin yitirilmesi
• Endişe ve korku hallerinin başlaması
• Madde kullanımına yönelmesi (sigara, alkol, uyuşturucu vb.)
• İntihar düşüncelerinin oluşması
ortaya çıkması sık rastlanılan sorunların bazıları olarak araştırmalar sonucunda elde edilmiştir.

Ülkemizde son yıllarda kadına yönelik şiddeti engellemek ve kadınları bu konuda bilinçlendirmek için Başbakanlık bünyesinde kurulmuş olan “Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü”nce (www.ksgm.gov.tr) çeşitli çalışmalar ve yasal düzenlemeler yapılmış ve kadına yönelik şiddet “suç” kabul edilmiştir.
Şiddete maruz kalan kadınları korumak ve ilk yardımı götürmek amacıyla ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Danışma hattı kurulmuştur.
Yine aynı zamanda şiddete maruz kalan kadınların direk olarak başvuracakları ve kendilerini hem sığınma hem de koruma altına alabilecekleri birtakım yerler daha da aktif hale getirilmiştir. Bu yerler;
• Adli kurumlar
• Sağlık kuruluşları
• Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumları
• Barolar
• Belediyeler
• Sivil Toplum Kuruluşları
• Kolluk kuvvetleri (jandarma, polis)

Şiddete uğrayan kadın bu kurum ve kuruluşlara direk olarak giderek yetkililerden yardım talebinde bulunabilmektedirler.

Unutmayınız ki sevgi şiddetle değil, paylaştıkça çoğalır… Sağlıklı, mutlu ve huzur dolu bir hayat geçirmeniz dileklerimle.


Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ
Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Şiddete Maruz Kalan Kadınlar: Kadına Şiddet Suçtur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Bilge Kağan BÜYÜKKELEŞ'in Makaleleri
► Kadına Yönelik Şiddete Psikolojik Bir Bakış Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
► Kadına Yönelik Şiddet Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Kadına Yönelik Şiddet Psk.Gökçe ÇAKIR ŞAHAN
► Kadına Yönelik Şiddet Nedir? Psk.Furkan YAVUZ
► Kadına Yönelik Cinsel Şiddet Psk.Cengiz TÜRKMEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Şiddete Maruz Kalan Kadınlar: Kadına Şiddet Suçtur' başlığıyla benzeşen toplam 26 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


00:19
Top