2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Okul ve Ders Başarısızlığı - Aileye ve Öğretmene Öneriler
MAKALE #5749 © Yazan Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU | Yayın Ekim 2010 | 8,154 Okuyucu
Okul başarısızlığı, çocuklar üzerinde farklı etki bırakmaktadır. Kimisi kendine güvenini kaybedip içe kapanır ve kendini toplumdan soyutlarken kimisi de daha saldırgan olmakta ve çevreye zarar vermektedir. Bazıları ise ilerleyen sınıflarda depresyon, kaygı bozuklukları gibi psikolojik sorunlar yaşamaktadır. Bu nedenle okul başarısızlığı gösteren öğrencilere bireysel eğitim desteği ile birlikte psikolojik destek de vermek gerekmektedir. Bu konuda en büyük görev sınıf öğretmenine ve veliye düşmektedir.

Ayrıca derslerinde başarısız olması, öğrencinin okula ve öğrenmeye karşı olumsuz tavır takınmasına yol açabilir.


ÇOCUĞU BAŞARISIZ VELİ NE YAPMALI ?

Yukarıda da görüldüğü gibi okul başarısızlığının birçok nedeni vardır. Okul başarısızlığı yaşayan çocukların bir uzman tarafından incelenerek başarısızlık nedeninin bulunması, gerekli tedbirlerin alınması açısından yararlı olacaktır. Bu nedenle çocuğu okulda başarısız olan velilerin; öğretmen ile iletişim içinde olması ve öğretmenin de önerilerini dikkate alarak bir uzmandan yardım alması gerekir.

AİLELERE ÖNERİLER
  • Okul başarısızlığı gösteren çocukların da duyguları vardır ve onlarda sevgi saygı görmek değer verilmek isterler. Onlara sevgi saygı göstermeli ve değer verilmeli onları aşağılamamalıdır.
  • Her insanın yapabildiği ve başarabildiği bir şeyler vardır. Öğrencinin olumlu ve başarılı yönleri görülmeli ve bu öğrenciye hissettirilmeli.
  • Öğrencinin başarısı başkalarına göre değil kendi kapasitesine göre değerlendirilmeli.
  • Çocuğa hem derslerinde yardımcı olmak için hem de oyun ve eğlence için zaman ayırarak çocukla sağlıklı bir ilişki kurulmalı.

Bunlara rağmen öğrencinin okul başarısızlığı ortadan kalkmıyorsa;
  • Öğrencinin okul başarısızlığının altında yatan nedeni tespit etmek için bir uzmandan destek alınmalı.
  • Öğrencinin okul başarısızlığının nedeni tespit edildikten sonra çocuğa bir uzman tarafından bireysel destek eğitimi verilmeli.
  • Bireysel eğitim veren uzman, sınıf öğretmeni, tıbbi destek alıyorsa doktor ve aile iletişim ve işbirliği içerisinde olmalı.
  • Aile de uzmanın önerileri doğrultusunda çocuğa destek olmalı.
  • Sınıf öğretmeniyle sürekli iletişim ve işbirliği içinde olunmalı.
  • Veli; kendisini, öğrenciyi ve öğretmeni suçlamamalıdır.


ÖĞRETMENE ÖNERİLER:
  • Öncelikle öğrenci okula başlayınca işitme ve görme taramaları yapılmalı ve işitme-görme sorunu olup olmadığı tespit edilmeli. Eğer böyle sorunları olduğundan şüpheleniliyorsa ilgili doktora yönlendirilmeli.
  • Öğrenciler dikkatli bir şekilde gözlenerek ders başarısızlığı gösteren öğrenciler; okulda rehber öğretmen varsa rehber öğretmene yönlendirilmeli. Eğer okulda rehber öğretmen yoksa Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne yönlendirilmeli.
  • Ders başarısızlığı gösteren çocuklar dışlanmamalı, aşağılanmamalı; başarılı çocuklar kadar başarısız çocuklarında sevilmeye ve değer verilmeye hakkı vardır.
  • Her çocuğun yapabileceği ve başarabileceği bir şeyler vardır. Başarısız öğrencilere başarabileceği bir konu ya da etkinlik bulunarak bunu arkadaşları ile paylaşması sağlanmalı.
  • Öğretmenler bu öğrencilere nasıl yaklaşacaklarını, nasıl eğitim vereceklerini bilemedikleri için tedirgin olabilirler. Bu konuda uzmanlardan yardım alabilirler.
  • Öğretmen ders başarısızlığı gösteren öğrencilerin sınıf tarafından dışlanmaması, sınıfla kaynaşması için ortam oluşturmalıdır.
  • Öğrencilere sınıf içinde sosyal becerilerin kazandırılması hem sınıf içinde öğretmenin daha rahat ders işlemesini sağlayacak hem de öğrencilerin ders başarısını artıracaktır.

Aziz ZORLU
Uzman Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Okul ve Ders Başarısızlığı - Aileye ve Öğretmene Öneriler" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Aziz ZORLU Fotoğraf
Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU
İstanbul
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi37 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dr.Psk.Dnş.Aziz ZORLU'nun Makaleleri
► Okul Başarısızlığı Psk.Burçin DEMİRKAN
► Okul Başarısızlığı Psk.Dnş.Metin KILIÇ
► Okul Başarısızlığı ve Nedenleri Psk.Şebnem ALTINIŞIK YILMAZ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Okul ve Ders Başarısızlığı - Aileye ve Öğretmene Öneriler' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:41
Top