2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Makarna ve Zeytinyağı
MAKALE #5766 © Yazan Uzm.Dyt.Turgay KÖSE | Yayın Ekim 2010 | 5,292 Okuyucu
MAKARNA VE ZEYTİNYAĞI

Beslenmede besinlerin içerdiği protein, vitamin ve mineral gibi besin öğeleri büyük önem taşımaktadır. Dünya Sağlık Örgütü günlük alınan enerjinin %55-60’ının karbonhidratlardan gelmesini önermektedir. Bu oran %40’ın altına düşerse vücutta istenmeyen metabolik süreçler söz konusu olabilir; proteinler enerji kaynağı olarak kullanılır ve kas kayıpları oluşabilir. Bu bağlamda tahıllar önemli bir kaynak olarak ön plana çıkmaktadır. Tahıllar arasında makarnayı değerlendirdiğimizde folik asit, niasin, B1, B2 ve B6 vitamini ile çinko, potasyum, magnezyum, selenyum ve bakır gibi mineraller içermektedir.

Buna karşılık makarna mutfaklarda hak ettiği yeri tam olarak bulamamıştır. Herkesin gözünde kilo aldırdığına dair yanlış bir inanış vardır. Tek başına ana yemeğin yerini tutamayacağı düşünülen makarna, yemek hazırlamak için yeterince vakit kalmadığında akla gelen bir alternatif olarak görülmektedir. Halbuki 7’den 70’e herkesin severek tükettiği makarna; ucuz, pratik, lezzetli, raf ömrü uzun, kolay bulunabilir, düşük enerji içeren, yüksek besin değerine sahip, biçimsel olarak 40’ın üzerinde türü olan değerli bir besin maddesidir.

Börekten salataya, ana yemekten garnitüre kadar pek çok şekilde karşımıza çıkan makarnanın domates, biber, fesleğen, süt, yumurta, soya, vitamin gibi çeşni içeren ve kepekli alternatiflerinin üretilmesi pazar payında yeni bir trend sağlamıştır. Ekmeğe göre çok daha besleyici ve ucuz olan makarnaya küçücük ilaveler ile besin değerini daha da artırmak mümkündür. Ton balığı, kıyma, yoğurt, peynir, ceviz, domates gibi eklemelerle protein, B vitaminleri, demir, çinko, kalsiyum, likopen yönünden daha da zengin bir hale getirmek hiç de zor değildir. Makarna kompleks karbonhidrat ve düşük oranda yağ içeriği ile diyetisyenlerin beslenme programlarında sıklıkla tercih ettiği ve haftada en az 2 - 3 kere yenilmesini önerdiği bir besin maddesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Sindirimi de kolay olduğu için her yaş grubu için uygun bir besindir. Genelde makarnanın kilo aldırdığına yönelik kulaktan dolma bilgiler yaygın bir şekilde söylense de böyle bir gerçek yoktur. Eğer öyle olsa idi İtalyanların Amerikalılardan daha şişman olması gerekirdi. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar açısından son derece yararlı ve sevilen bir besin olan makarna, porsiyon ölçülerine dikkat edildiği ve uygun soslarla hazırlandığı takdirde kilo problemini bile ortadan kaldırmaya yardımcı olacaktır.

Gerek makarna gerekse diğer yemekleri hazırlarken kullanılan yağları değerlendirecek olursak; günlük enerji alımının %10’u çoklu doymamış, %10-13’ü tekli doymamış, %7-8’i de doymuş yağ asitlerinden karşılanmalıdır. Peki, bu oranlar nasıl denkleştirilir?
Haftada 2 kere balık tüketilmesi ve bir yağdanlık içerisinde de 2 ölçek zeytinyağı ile 1 ölçek herhangi bir sıvıyağın karıştırılması ile ideal yağ dengesi sağlanmış olur. Böylelikle;
  • Beyin hücrelerinin gelişimi,
  • Kan kolesterol düzeyinin korunması,
  • Hipertansiyonun önlenmesi,
  • HDL (iyi) kolesterol düşüşünün önlenmesi,
  • Trigliserit düzeyinin korunması,
  • İnsülin direncinin azalması,
  • İltihabi rahatsızlıklarda yararlı etkiler görülmesi,
  • Görme ve kanın pıhtılaşmasında önemli sonuçlar elde edilmesine yardımcı olunur.
Akdeniz tipi beslenme tarzının faydaları artık tüm Dünya tarafından kabul görmektedir. Bu bağlamda Akdeniz Diyeti’nin vazgeçilmez unsuru olan zeytinyağı da ön plana çıkmaktadır. Antioksidan etkilerinin bulunması, kolesterol içermemesi, gastrit ve ülsere karşı koruyucu rol oynaması, beyin ve sinir sistemi için yararlı etkilerinin bulunması nedeni ile zeytinyağı, diyetisyen ve doktorların gözdesi haline gelmiştir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Makarna ve Zeytinyağı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.Turgay KÖSE'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.Turgay KÖSE'nin izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Turgay KÖSE Fotoğraf
Uzm.Dyt.Turgay KÖSE
Muğla
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi15 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.Turgay KÖSE'nin Yazıları
► Makarna: Yesem mi? Yemesem mi? Dyt.Beste ALİMERT
► Zeytinyağı ve Akdeniz Diyeti Dyt.Nazal BARDAK
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Makarna ve Zeytinyağı' başlığıyla benzeşen toplam 8 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lezzet Düşkünleri Mayıs 2017
► Besin Güvenliği Mart 2017
► Beslenmenin Abc’si Şubat 2017
► Diyet Hataları Ocak 2017
◊ Gentestdiet Temmuz 2008
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


23:54
Top