2007'den Bugüne 92,310 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Uyku: Genel Başarının Temel Taşı
MAKALE #5791 © Yazan Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK | Yayın Ekim 2010 | 6,631 Okuyucu
UYKU

Uyku beynin dinlenme vakti değildir. Tersine beynin; Vücudun dinlenme ve tamir işiyle meşgul olduğu vakittir. Yapılan araştırmalar, zihnimizin uyku sırasında en az uyanık olduğu dönemde olduğu kadar yoğun çalıştığını göstermektedir. Uyku sırasında vücut neredeyse tamamen hareketsizken beynimiz yoğun bir çalışma içindedir. Uykunun bellek pekiştirme konusundaki önemi de uzun süredir bilinmektedir. Yeni bilgiler öğrendikten sonra iyi bir uyku uyuyanların, az ve kötü uyuyanlara göre daha çok şey hatırladıkları kanıtlanmıştır

GÜÇLÜ HAFIZA İÇİN DÜZENLİ UYUYUN

Beyin uykuda tazelenir. Uyku sırasında bilinç kapalı olsa da bilinçaltı yoğun bir şekilde çalışır. Beynimiz gün içinde topladığı bilgiyi işlemden geçirir. Hafızaya depolanan bilgiler kısa süreli hafızadan uzun süreli hafızaya aktarılır ve oraya yerleşmesi sağlanır. Bilgi bilinçaltına yerleşen bilgi bir daha çıkmaz. Rüyalar aracılığı ile de gün boyunca edindiğimiz duygusal yükleri sindirir, bizi gün boyunca biriken olumsuz duygularımızın yükünden kurtarır. Uyku sırasındaki bir saatlik azalma bile zekâyı olumsuz etkiler. Bazı araştırmalar bir haftalık düzensiz bir uykunun IQ dan 15 puan alabildiğini göstermiştir.

KARANLIKTA UYUYUN

Beyinde özel bir salgı bezinden salgılanan melatonin hormonunun görevi uykuyu düzenlemektir. Işık, özellikle de parlak ışık melatonin hormonunun seviyesini düşürüyor. Melatonin azsa uykunun dinlendirici ve onarıcı etkisi azalıyor.

UYUDUKÇA BÜYÜYÜN

Kaliteli bir uyku hipofiz bezinin daha çok büyüme hormonu üretmesini sağlıyor. Daha çok büyüme hormonu demek çocuklar için daha hızlı ve güçlü büyüme, daha uzun boy daha sağlıklı bir hayat anlamına geliyor.

ÇABUCAK ÖĞRENMENİN YOLU UYURKEN ÖĞRENMEK

Bir şeyi öğrenmek için üç defa tekrarlamak gerekiyor.
Yöntem şu; Bir konuyu çalıştıktan sonra uyu. Sabah kalk, aynı konuyu bir kez daha çalış. Bir hafta sonra yine… Artık unutulmasına imkân yok.

UYKU ORTAMINI DÜZENLEYİN

Uyku esnasında görme dışındaki tüm algılarımız çalışır. Uyuyan kişi dışarıdaki sesleri duyar, kokuları alır, dokunmaları hisseder. Görüntülü televizyon veya bilgisayar gibi cihazların oluşturduğu radyasyona maruz bir ortamda uyuyorsak zihnimiz hem dışarıdan alınan mesajları hem de zihnimizin içindeki mesajları da işlemek zorunda kalır.

KARANLIKTA UYUYUN

Beyinde özel bir salgı bezinden salgılanan melatonin hormonunun görevi uykuyu düzenlemektir. Işık, özellikle de parlak ışık melatonin hormonunun seviyesini düşürüyor. Melatonin azsa uykunun dinlendirici ve onarıcı etkisi azalıyor.

UYUMADAN ÖNCE GEVŞEYİN

Gergin uyuma alışkanlığı beynimizin uyku boyunca kaslarımıza sürekli gerilme emri göndermesine yol açar. Bu durum hem kasları çalıştırarak yoracak, hem de beyni meşgul ederek yoracaktır.

Uykuya geçmeden bütün kaslarımızı gevşetmeliyiz. Bunun için: gevşe, rahatla, birazdan tüm kasların gevşeyecek ve rahat bir uykuya geçeceksin benzeri telkinler verilebilir. Bilinçaltı telkinleri otomatik olarak uygulamaya koyar ve rahatlamış olarak uykuya geçebiliriz.

TIKIR TIKIR İŞLEYEN SÜPER BİR BEYİN İÇİN

1. Gözleriniz kapalı halde bir şeyler tadın ve bunların ne olduğunu bulmaya çalışın.
2. Resimleri ya da bilgisayarınızdaki duvar kâğıdını ters yüz edin ve bir süre bu şekilde bakın.
3. Bulmaca, su doku ve zekâ sorularını çözün.
4. Her iki elinizi de kullanmaya çalışın.
5. Ara sıra bir ya da daha fazla duyu organınızı bir süreliğine işlev dışı bırakın. Mesela gözleriniz kapalıyken yemek yemeye ya da duş almaya çalışın, kulak tıkacı kullanarak dudak okumayı deneyin.
6. Farklı bir bilgisayar klavyesi kullanın ve harflerin yeni yerine alışmaya çalışın.
7. Karnınızı tıka basa doldurmayın, her zaman hafif bir açlık hissedin.
8. Bir odaya girin ve 5 eşya, seçin nerede olduklarına iyi bakın. Odadan çıkın ve hangi eşya neredeydi hatırlamaya çalışın. 2 saat sonra nerede olduklarını tekrar hatırlamaya çalışın.
9. Derin derin nefes alın.
10. Aktivitelerinizi çeşitlendirin, hobiler edinin.
11. Uykunuzu iyi alın.
12. Her gün basit bir konsept oluşturun ve ona odaklanın. Mesela gün boyunca kırmızı nesneleri bulmaya çalışın. Kırmızı arabalar, çiçekler, giysiler, şemsiyeler… Başka bir gün başka bir rengi, sayıyı ya da harfi.
13. Uzun sözcükleri tersten yazmaya çalışın. Mesela; teyilibak…
14. Basit hesapları hesap makinesi kullanmadan aklınızdan yapmaya çalışın. Zamanla işlemleri zorlaştırabilirsiniz.
15. Dişinizi her zaman kullandığını elinizle değil, diğeriyle fırçalayın.
16. Gözleriniz kapalı olarak bir odada karşıdan karşıya yürüyün.
17. Günlük rutinler beyin öldürür. Sıradan işleri yeni ve farklı yollarla yapın. Alışılmadık yeni şeyler beyin hücrelerinin aktivitelerini artırır.
18. Sözlükten bilmediğiniz sözcükleri öğrenin. Ve bunları günlük konuşmanızda kullanmaya çalışın.
19. Bol bol su için.


Yazan
Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
 
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Uyku: Genel Başarının Temel Taşı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK
Psikolojik Danışman
 
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.İlksen GÜZELCİK'in Makaleleri
► Başarının Formülü Çalışmaktır. Psk.Dnş.Alpaslan YURTSEVER
► Ders Başarının Anahtarı Sabır Psk.Dnş.Onur AKKOCA
► Temel Duygular Psk.Emin KOMŞAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Uyku: Genel Başarının Temel Taşı' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendimi Değiştiriyorum Nisan 2013
► Kim Korkar Sınavdan Mayıs 2011
► Okulda Başarı Ocak 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:10
Top