2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çalışan Anne Olmak
MAKALE #5796 © Yazan Psk.Çağla GÜNAY | Yayın Ekim 2010 | 7,279 Okuyucu
Çalışan Anne Olmak...

Günümüz koşullarında pek çok anne, bazen babalar kadar yoğun bir iş temposu ile çalışmak zorunda kalmaktadır. Çalışan kadın, gün boyu hem zihinsel hem de bedensel olarak yorulduğu için farklı duygu durumlarına sahiptir. Sosyal çevrenin de etkisiyle; annelik görevini yeterince yapamadığını düşünür, suçluluk duygusuna kapılır ve bu duyguyla taşıyabileceğinden daha fazla sorumluluk yüklenebilir. Çocuğuna yeterli vakit ayıramadığını düşünerek vicdan azabı çeker ve bu duygunun etkisiyle çocuğunun her istediğini yapmaya, yaramazlıklarına göz yummaya ve onu aldığı oyuncak ve çeşitli hediyelerle mutlu etmeye, ödüllendirmeye çalışır. İngiliz bir psikolog; çekilen vicdan azabının temelinde yatan nedenin, çalışan annenin “klasik anne” gibi davranma içgüdüsü olduğunu savunmaktadır. Oysa çalışan anne olmak, yetersiz anne olmak anlamına gelmemektedir.

Çalışan annelerin kafalarında, onların zihinlerini meşgul eden birkaç önemli soru vardır:
- Acaba çocuklarımla yeterince ilgilenebiliyor muyum?
- Çocuklarımı ihmal ediyor muyum?
- Çocuğum, bütün gün evde olmadığım için ilgisiz mi kalıyor?
- Çalışmasaydım çocuklarım için daha mı iyi olurdu?
- Hem çalışıp hem de çocuğumla nasıl ilgilenebilirim?

“Eve varınca önce mutfağa mı girsem, yoksa çocukla mı ilgilensem?” gibi düşüncelerle evine gelen anne için, iş yoğunluğunun üzerine bir de evde koşuşturmaca başlar: Yemekleri hazırlamak, evi toparlamak, çocuklarla ilgilenmek, eşine zaman ayırmak ve tabii ki eğer vakit kalırsa biraz da kendisine zaman ayırmak... Genellikle kendi gereksinimlerini arka plana atan anne için bu gerçekten çok ağır bir tempodur ve kadının tüm bu işlerin altından kalkması, tek başına başarılabilecek bir durum değildir. Böyle yoğun bir tempo ile uzun süre yalnız baş etmeye çalışan kadınlarda, aşırı yorgunluk sonucu sürekli tedirgin, stresli, kavgaya hazır, endişeli (nörotik) bir kişilik yapısı gelişir. “Her şeyi ben yapayım” diyen bir kadında bir süre sonra tükenmişlik hissi ve annelikten zevk alamama duyguları da ağır basacaktır. Bu durum, anne-çocuk ve anne-baba ilişkilerini de olumsuz yönde etkiler. O nedenle çalışan eşlerde aile hayatı, ancak sorumlulukların paylaşımı ve karşılıklı anlayış, hoşgörü ile sağlıklı yürütülebilir.

Çocuk ruh sağlığında iki temel ilke vardır: Biri sevgi, diğeri ise disiplin. Anne baba sevgiyi abartıp disiplini zayıf uyguladığında çocuk; neyin doğru, neyin yanlış olduğunu öğrenemez ve kişiliği şekillenemez. Disiplinin fazla olduğu durumlarda ise çocukta yoğun bir kendine güvensizlik oluşur. Yine aynı durumda isyankarlık, kafa tutma gibi kişilik özelliklerinin arttığı gözlemlenmektedir. Çalışan annenin bu sevgi ve disiplin dengesini bozmaması önemlidir.

Bu konuyla ilgili yazılan çoğu kitapta bir araştırma sonucu vardır ki, hayli ilginçtir. Araştırma sonucuna göre; sanılanın aksine, ev hanımı olan annelerin çalışan annelere oranla çocukları ile geçirdikleri nitelikli zaman süresi çok daha kısadır. Bunun nedeni olarak, çalışan kadının sistemli olması ve elindeki süreyi daha iyi kullanması gösterilmektedir. Çalışan anneler ev hanımı annelerle aynı sorumlulukları paylaşsa da, ellerindeki kısıtlı zamanı çok iyi kullanmak zorundadırlar. Çalışan anneler; evlerine, işlerine ve çocuklarına ayıracakları zamanı çok daha iyi planlarlar. Bu aşamada önemli olan, çocuğa ayrılan zamanı doğru değerlendirmek ve çocukla nitelikli zaman geçirmektir.

Çalışan annenin, hayatında öncelik vereceği alanları saptaması (çocuk, eş, iş, ev gibi) ve bu alanları kendisine göre bir öncelik sırasına koyması uygun olacaktır. Anne olmak, zamanının tamamını çocukla geçirmek anlamına gelmemektedir. Önemli olan nicelik değil, niteliktir... Önemli olan çalışırken, bir yandan da çocukla ilişkinin dengesini bozmamak ve ilişkiyi sağlam temeller üzerine kurmaktır...

Çocuğun annesiyle, annenin de çocuğuyla birlikte olmaya ihtiyacı vardır. Bu durumda en uygun yol; anne ile çocuk arasında kopukluk yaşanmaması için birlikte oldukları saatlerin nasıl geçirileceğine ilişkin bir program yapmaktır. Programın içinde; çocukla geçirilecek 30 dakika kadar süren özel bir oyun zamanının olmasına dikkat edilmelidir. Oyun zamanının hiç bölünmemesi ve mümkünse tamamen çocuk tarafından biçimlendirilmesi önemlidir. Çalışan anne çocuğuyla ortak bir etkinlikte bulunduğu, birlikte oyun oynayıp resim yaptığı, onu parka, sinemaya veya tiyatroya götürdüğü zaman, çocuğun gereksinim duyduğu doyumu sağlamış olur. Ancak bu ortak gerçekleştirilen etkinlik için çocuğun da fikrini almak, ilişkiyi sağlamlaştırır.

Çocuk bütün gün anne ve babayı görmediği için akşam evde bir araya gelindiğinde, sürekli bir konuşma ihtiyacı duyabilir. O gün başından geçen ilginç bir olayı paylaşmak veya komik bir anıyı anlatmak için hevesli olabilir. Çocuğu dikkatli ve sabırlı bir şekilde dinlemek, konuşurken onun sözünü kesmemek, konuşmasını bitirdiğinde hemen yanıtlamak için çabalamak yerine önce bir süre sakince düşünüp söylenecekleri bir süzgeçten geçirmek uygun olacaktır. Çünkü çocuklarla iyi iletişim kurmak, her zaman rahatlıkla ulaşılabilen bir hedef değildir.

Unutulmamalıdır ki, çocukla nitelikli vakit geçirmek, onunla kurulacak nitelikli iletişimden geçer.

Çağla GÜNAY
Psikolog
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çalışan Anne Olmak" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Çağla GÜNAY'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Çağla GÜNAY'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Çağla GÜNAY'ın Makaleleri
► Çalışan Anne ve Çocukları... Psk.Merve MULCAR
► Çalışan Anne Misiniz? Psk.Burcu ÇATALOĞLU
► Mükemmel Anne Olmak Yerine Doğal Anne Olun! Psk.Zehra AKPINAR YENİDÜNYA
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çalışan Anne Olmak' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Model Alarak Öğrenme Ekim 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


11:11
Top