2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocuğunuzun Besinleri Sevmesi İçin Önemli İpuçları
MAKALE #5827 © Yazan Dyt.Pınar AKKUZU | Yayın Ekim 2010 | 5,534 Okuyucu
EN BÜYÜK KABUSU KAHVALTI MI?
Okula giderken sırasıyla yapılanlar oldukça belli. Çocuğunuz kalkıyor, elini yüzünü yıkayıp üzerini giyindikten sonra doğru okula gidiyor. Kahvaltı sofrasının suratına bile bakmıyor. Okula gitmese bile kahvaltı yapmasını sağlamak sanki bir mucize. İşte yapılması gerekenler ve nerede hata yaptığınız.

Ø1. ADIM: Unutmayın. Beslenme bir alışkanlıklar zinciridir. En başta nasıl alışırsanız gerisinde de aynı şekilde devam ettirirsiniz. Tıpkı uyku düzeniniz gibi. Eğer uyku düzenimizi hiç değiştiremiyor olsaydık, dünyanın hiçbir yerinde gece vardiyaları olmazdı. Bunu değiştirebildiğimize göre beslenme de değişimini sağlayabileceğimiz bir alışkanlık. Bunu için ilk adım olarak ona sofra kurmakla başlayın. Zaten alışkanlığı aşıladığınızda kendi kahvaltısını hazırlamaya başlayacak, kahvaltı etmemek artık bir eksik olmaya başlayacaktır.

Ø2. ADIM: Sabahın oldukça erken saatlerinde bir şeyler yeme isteği çoğu zaman olmayabilir. Özellikle beyaz peynir, ekmek gibi klasik sayılabilecek bir kahvaltı da iştah açma özelliğini taşımayabilir. İkinci adım atarak bu besinleri cazip hale getirmeniz gerekiyor. Mesela tost her zaman çocukların ilgisini çeken bir besin olmuştur. Beyaz peyniri iki dilim kepekli ekmek arasına atıp tost makinesinde biraz ısıtmak ve yanına iştah açıcı taze sıkılmış bir meyve suyu sunmak çocuğunuzun kahvaltıya olan bakış açısını değiştirebilir.

Ø3. ADIM: ‘’Kahvaltı yaptığımda midem çok bulanıyor. Dayanamıyorum.’’ cümlesinin duyduğunuzda birazcık ısrarcı olmakta fayda var. Kahvaltının hepsini yemesi için ısrar etmeseniz bile, yarım dilim beyaz peynir, bir çay bardağı süt kadar miktarlarını tüketmesi için ısrarcı olun. Çünkü genellikle bulantı bahane edilen bir durumdur. Çocuğunuz belki de bulantı hissinin nasıl bir şey olduğunu bile bilmez. Ancak siz bu cümleyi duyduktan sonra onu rahat bıraktığınız için bu cümleyi sık tekrar ederek sizi ekarte etmiş olur.

Ø4. ADIM: Onunla konuşun. Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğunu anlamasını sağlayın. Çünkü her çocuk belli bir zekâya ve belli bir anlama kapasitesine sahiptir. Önemli olan olayın önemini kavramasıdır. Çünkü zorla dayatılmak istenen şeyin sağlam bir temeli olduğunu anlaması gerekir ki, bunu anne ve babaya karşı bir isyan durumu olarak kullanmasın.

Ø5. ADIM: Bütün bunlara rağmen hala sorunlar devam ediyorsa, hiç olmadı kahvaltısını okulda yapması için uğraşın. Biraz önce bahsettiğimiz basit tost ve yanında alacağı bir küçük kutu süt inanın okulda yiyeceği poğaçalardan çok daha sağlıklı olacaktır.

ABUR-CUBURUNA LAF ETTİĞİNİZDE SİZİN ONU SEVMEDİĞİNİ DÜŞÜNÜYOR DEĞİL Mİ?
Çocuklarımızdan uzak tutmaya çalıştığımız besin maddelerinden biri abur cubur. Yemekten en çok zevk aldıkları, biriktirdikleri paraları gözlerini bile kırpmadan bir anda harcayabilecekleri besin maddeleri aynı zamanda.

Afiyetle yenilen bir çikolata gibisi yok mesela. Ancak bizler için çok sakin karşılanamayan bir durum. Çünkü alışkanlık başladığı zaman pek geri dönüş olmuyor ve bir anda çocuklarımızı cips paketlerinin arasında bulabiliyoruz.

Peki, abur-cuburla nasıl savaşmalı?

1. ADIM: Çocuğunuzun ağırlığı abur cuburla savaşma konusunda size yol göstermelidir. Eğer ağırlığı hakkında her hangi sorunu yoksa o zaman abur cuburu aslında çok da düşman olarak görmenize gerek yok. Sadece alışkanlıkları arasına dâhil olmasını sağlayarak bu dengeyi ayarlayabilirsiniz. Mesela sık tekrarlanmamak koşuluyla özellikle öğünlerden sonra yenmesi şartıyla ufak porsiyonlarda çikolata yemesine izin verebilirsiniz. Çünkü hayatta en sevdiği yiyecek olan abur cuburları bir anda hayatından kesip atmak onun dünyasında ‘’beni bundan mahrum bıraktıklarına göre, beni eskisi gibi sevmiyorlar’’ endişesi yaratabilir.

2. ADIM: Eğer çocuğunuzun gerçekten kilo problemi varsa zaten abur cuburla ilgili yakın ilişkileri de vardır demektir. Bunun için miktarlarını ilk etapta tamamen kesmek mantıklıdır. Ancak bu kesme durumu bir anda olmamalıdır. Eğer kilo probleminin abur cuburu kesince biraz daha düzeleceğini düşünüyorsanız o zaman eve bu besinleri kendiniz alarak kontrol altında tutmaya başlayın. Dışarıdan kendisinin almamasına dikkat edin. Ve haftada kaç gün ve ne kadar miktarda yiyiyorsa her hafta bu miktarın bir doz altına düşürün. Bunun nedeni onun hayatında kalıcı olarak alışkanlık yaratmaktır. Bir anda bu besinlerle arasına set çekerseniz alışkanlığı yok etmekten çok arttırma eğilimine götürürsünüz.

3. ADIM: Tamamen kesilen abur cuburun yerini bir besinin almasını sağlayın. Meyve, süt, pekmez, kuru meyveler (kayısı, kuru üzüm), küçük küpler halinde doğranmış havuçlar( ve bunun gibi ilgi çekebileceğini düşündüğünüz farklı doğrama şekillerindeki besinler) , meyve püreleri, patlamış mısır, haşlanmış mısır, bol yeşillikli patates salatası ve muhallebi, sütlaç gibi besinler bunlara örnek sayılabilir.

ÇOCUĞUNUZ İÇİN DE ARA ÖĞÜN GERÇEKTEN DEĞERLİ.

Özellikle oyun çağı çocukları için hareket vazgeçilmez bir durum. Merak edip, keşfetmeye bayıldıkları bu dönemde beslenme ihtiyaçları da büyüme ve gelişmelerinin yanı sıra hareket durumlarına göre şekilleniyor. Hareketli çocuklar daha sık acıkıyor ama oyun o kadar cazip geliyor ki, bir şeyler yemek genellikle akıllarının ucundan bile geçmiyor. Ama enerji harcamaları, sık sık beslenmeleri gerçeğini değiştirmiyor.

Bunun için de ara öğünler özellikle oyun çağı çocuklarında, en az yetişkin bir bireyde olduğu kadar önemli hale geliyor. Ayrıca ara öğünler;
  • Ana öğünlerinde fazla porsiyon tüketmelerini engelliyor.
  • Beslenmelerinde farklı besin seçeneklerini eklememizi sağlayarak çeşitlilik sağlıyor.
  • Enerji ihtiyaçlarını giderebilecekleri ufak çaplı yüklemeler yapmalarına yardımcı oluyor.
  • İştahsız çocuklar için ana yemek fikrini esnekleştirerek enerji alımlarında yardımcı rol oynuyor.
Peki sağlıklı ara öğünler için nasıl seçenekler sunulmalı?
  • MEYVE EN GÜZEL TERCİH. Özellikle cazip kılınan meyveler yarım elma, yarım armudun küp şeklinde doğranarak karışımı olabilir. Jülyen doğranmış havuç ve salatalık parçaları olabilir. Ya da taze sıkılmış meyve sularıyla (porsiyonlarını çok tutmamak şartıyla) birlikte verilen evde yapılmış bol peynirli az yufkalı ufak börekler olabilir.
  • SÜT VE YOĞURT DA GÜZEL BİRER ARA ÖĞÜNDÜR. Mesela sabah süt içme alışkanlığı olmayan bir çocuk için, ikindi sütü iyi bir beslenme kaynağıdır. Aynı şekilde ayran ve ya hafif pekmezle karıştırılmış yoğurt da hem lezzetli, hem de besleyici bir ara öğün olabilir.
  • KİLO EKSİKLİĞİ OLAN ÇOCUKLAR İÇİN SÜTLÜ TATLILAR. Muhallebi, sütlaç ya da kendinizin yapacağı kakaolu puding zayıf çocuklar için aralarda aldığı besleyici kalori kaynakları olabilir.
  • İŞTAHSIZ VE AZ TÜKETİMİ OLAN ÇOCUKLAR İÇİN BİR SONRAKİ ÖĞÜNDE İŞTAHINI KAPATMAYACAK BÜYÜKLÜKTE SANDVİÇ İYİ BİR TERCİHTİR. Balıklı, peynirli, hatta yumurtalı ufak sandviçler iyi birer seçim olabilirler.
Hangi tercih olursa olsun, ara öğünlere ihtiyaç duyuyorlar ve tüketmeleri gerekiyor. Her şeyden öte, ileriki yaşlarına sık beslenme alışkanlığıyla girdiklerinde, daha sağlıklı ve kaliteli bir yaşama adım atacakları kesin.

HAYDİ ÇOCUĞUNUZ İÇİN EN GÜZEL SOFRALARI KURALIM.

Daha önceki yazılarımda da belirttiğim gibi besinlerin çocuklar için gerekliliği yetişkin bireylerden çok daha farklı. Beslenme, yetişkinler için hayatın devamlılığını sağlarken çocuklarda geleceklerinin temellerini atıyor. Bu yüzden tükettikleri her besin hayatları için ayrı anlam kazanıyor.

Peki dengeli bir beslenme için çocuklarımıza nasıl sofralar hazırlanmalı. Eğlenceli ve besleyici sofralar için pratik öneriler şu şekilde sıralanabilir.

¨ÖNCE SOFRA RENKLENSİN!

Sofrayı bir çocuk için cazip kılmanın ilk yolu, onu görsel açıdan zengin kılmaktan geçer. Bunun için sofranın konumu, çocuk için rahatlığı sağlamanız gereken ilk koşul. Tabi ki ardından sofrada kullanılan malzemelerin çocuk için ilgi çekici olması gerekiyor. İlk öneri masa için. Masanın yerini çocuğunuzun dışarıdan ilgisini çekecek uyaranlara kapalı bir yer olarak belirleyin. Mesela oturma odası bir yemek masası için iyi bir alan değil. Özellikle televizyon karşısı olması bir çocuk için dikkat dağıtıcı ve sofra disiplinine aykırı. Bunun yanında oturduğunda kendini rahat hissedeceği bir sandalye şart. Sofrada rahatlıkla hareket edebilmeli ve besinlere uzanma konusunda sorun yaşamamalı.

Kullandığı tabaklar, çatal ve kaşıklar kullanırken zevk alabileceği şekilde seçilmeli. Sevdiği çizgi film karakterlerinin motiflerini taşıması onu eğlendirmenin bir yolu olabilir.

¨ŞİMDİ DE BESİNLER!

Biliyorsunuz ki, besleyici ve değerli bir sofrada her gruptan besinin dengeli olarak dağıtılması şart. Çünkü besinler farklı gruplardan seçilirse birbirlerinin emilimini ve yaralılığını arttırıyorlar. Bunun için farklı renkteki tabaklara, farklı gruplardan besinler koyarak görsel zenginliği yaratabiliriz. İşte farklı renklerde, birkaç pratik sofra;

KIRMIZI TABAK; sebzeli et sote.(bu renkteki tabağımızı et grubundan seçtik. Çünkü et grubu sofraya koymamız gereken ilk grup.)
YEŞİL TABAK; bulgur pilavı.(bu renkteki tabağımızı tahıl grubundan seçtik. Tahıl grubundaki besinler, hem çocuğunuz için lif içeriğiyle rahatlatıcı olacak, hem de en sevdiği yiyecekler olan makarna ve pilavı sofraya taşımamızı sağlayarak yemeğini zevkli kılacaktır.)
SARI TABAK; yoğurt. (bu renkteki tabağımızı süt grubundan seçtik. Tabi ki de kalsiyum ve protein içerikleriyle çocuğunuzun kemik gelişimi için oldukça gerekli bir besin grubu.)
MAVİ TABAK; marul, roka, maydanoz, kırmızı lahana gibi besinlerden hazırlayacağınız hafif zeytin yağlı salata.(bu renkteki tabağımızı sebze grubundan seçtik. Alacağı vitamin ve minerallerin sağlandığı bu grup sofranın olmazsa olmazı)

Bir başka renkli sofra.

MOR TABAK; Alüminyum folyoya sarılmış bir küçük boy patatesin eşlik ettiği soslu fırın tavuk.(bu renk tabağımızı et grubundan seçtik. Üstelik yanına tahıl grubundan bir besin ekleyerek tabağımızı zenginleştirdik.)
PEMBE TABAK; şehriyeli pirinç pilavı. (bu renk tabağımızı tahıl grubundan seçtik. Ancak tavuğumuzun yanına tahıl grubu eklediğimiz için pilavın porsiyonun düşük tutabiliriz.)
KAHVERENGİ BARDAK, yoğurdu çok tutulmuş ayran. (bu renk bardağımızı süt grubundan seçtik.)
YEŞİL TABAK; zengin malzemelerle hazırlanmış salata hafif yağlı salata.(bu renk tabağımızı sebze grubundan seçtik.)

Bir başka renkli sofra.

MAVİ TABAK; kıymalı sebze.(bu renk tabağımızı sebze ve et grubundan seçtik.)
KIRMIZI TABAK; bol peynirli makarna.(bu renk tabağımızı tahıl grubundan seçtik.)
YEŞİL TABAK; yoğurt.(bu renk tabağımızı süt grubundan tercih ettik.)
MOR TABAK; meyve. (bu renk tabağımızı meyve grubundan ayarladık.)

Bu menülerin çeşitliliğini daha da arttırabiliriz. Ancak gözden kaçmaması gereken durum, çocuğunuzun besinleri nasıl sevdiğini iyi bilmenizdir. Bunu bildiğinizde sevmediği yemekleri belki de sadece farklı baharatlar ekleyerek bile sevdirebilirsiniz.

     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Bel İnceltmek İçin İpuçları Dyt.Didar KOLAÇ
► Besinleri Nasıl Saklayalım Dyt.Halide Elif ÖZKELEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Çocuğunuzun Besinleri Sevmesi İçin Önemli İpuçları' başlığıyla benzeşen toplam 88 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:44
Top