2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hamilelikte Yaşanan Bazı Psikolojik Sorunlar ve Eş Desteği
MAKALE #5830 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Ekim 2010 | 8,817 Okuyucu
Hamilelik Döneminde Yaşanan Sorunlar

Hamilelik dönemi birçok açıdan oldukça zorlanmalarla anılmakta ve birçok sorunların yaşandığı bir dönem olarak yaşanmaktadır. Bu dönemde hamile olan birey zamanla kendisinde gerçekleşmekte olan değişimi kabul etmekte zorlanabilmektedir. Bu değişimler sadece bedensel değil bunun yanı sıra sosyal ve psikolojik anlamda da yaşanmaktadır.

Hamile birey kimi zaman zorunluluk kimi zaman ise kendi eğilimi ile çevreden uzak kalabilmektedir. Bu durum giderek bireyin daha az paylaşımda bulunmasına dolayısıyla da sıkıntılarını anlatabileceği kişilerin azalmasına neden olabilir. Sonuç olarak kişi, sosyal olarak sınırlandırdığında olumsuz duygularında artış görülebilir.

Bedensel açıdan baktığımızda hamile bireyin beden ölçülerinde görece büyük bir değişim gözlenmektedir. Bu değişime uyum sağlamak, bu değişimi kabul etmek ise her zaman kolaylıkla yapılamayabilir. Bu durumda kişinin bedeniyle barışık olamadığı, bedeniyle ilgili şikayetleri sıkça dile getirdiği bir sürece girilebilir. Kişi bedeniyle ilgili endişeler duymaya başladığında çevreden kendisine yöneltilen olumlu değerlendirmeleri de olduğundan farklı değerlendirebilir, yanlış anlayabilir. Bu durum çevredeki kişilerle iletişim problemleri yaşamasına neden olabilir. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı çevredeki bireylerin hamile bireyle iletişim kurarken özenli davranmaları uygun olabilir.

Psikolojik açıdan bakıldığında hamile bireyin bu noktada da çeşitli dalgalanmalar yaşadığı ifade edilebilir. Hamile birey bundan sonraki yaşamına kendini hazırlamaya çalışırken bir yandan da bunu kabullenmekte zorluk yaşayabilir. Zaman zaman kendini hazır hissetmeme duygusuna kapılabilir. Bu duyguyla birlikte suçluluk yaşaması da olasıdır. Yaşanan bu zorluklarda yine çevrenin hassas davranması oldukça önemli görülebilir.


Hamile Bireylerin Eşleri Nelere Dikkat Etmeli?

Hamile bireyler çevrelerinden destek bekleyebilirler ve bu desteğin büyük çoğunluğunu da eşlerinden bekledikleri görülebilir. Genel olarak baktığımızda hamile birey eşinin ilgisine ihtiyaç duyabilir. Eşinin yapacağı küçük ilgili göstergesi içeren davranışlar onu rahatlatabilir. Örneğin;
· Bebeklerini taşıdığı için eşe zaman zaman teşekkür etmek
· Eşin güzelliklerini ortaya çıkarmaya çalışmak. (saçlar, gözler…)
· Güzel bulunan, beğenilen yönlerle ilgili olumlu ifadelerde bulunmak.
· Zaman zaman küçük armağanlar almak.
· Farklı zamanlarda hamile bireye de uygun olabilecek etkinlikler planlamak (eşle birlikte yürüyüş, yüzme, film izleme v.b. )
· Hamile bireylerin eşleri sürekli olumlu, pozitif ve mutlu edici mesajlar verebilir. Bu durum hamile bayanın daha güzel bir hamilelik geçirmesini sağlayabilir.
· Eşler hamile bayanların zaman zaman olumsuz düşüncelere kapılabileceğini, kendilerini kötü hissedebileceğini göz ardı etmemelidirler.
· Eşler ellerinden geldiği kadarıyla hamile bayana yardımcı olmalıdır, hayatı kolaylaştırıcı bir fonksiyona sahip olmalıdırlar.
· En özet haliyle eşler hamile bireyin bireysel nitelik ve farklılıklarını dikkate alarak onu mutlu etmenin yollarını arayabilirler.

Not: Eşler hamile bayanı değerlendirirken içerisinde bulunduğu özel durumu dikkate alarak daha olumlu bir iletişim kurabilirler. Bayanın bu dönemi daha önceki dönemleriyle kıyaslanmamalıdır. Bunun yanısıra hamile bayanın diğer hamile bayanlarla kıyaslanması örseleyici olabilir. Bu dönemde hamilenin her anlamda birçok değişim ve zorluk yaşadığı gözden kaçırılmamalıdır.

Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hamilelikte Yaşanan Bazı Psikolojik Sorunlar ve Eş Desteği" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Evliliklerde En Sık Yaşanan Sorunlar Psk.Ramazan ŞİMŞEK
► Ergenlik Dönemi ve Yaşanan Sorunlar Psk.Seval HACIM KILIÇ
► Gençlikte Aileyle Yaşanan Sorunlar Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
► Ergenlik Dönemi ve Yaşanan Sorunlar Psk.Bahattin GÖKTAN
► Evlilikte Yaşanan Sorunlar ve Çözüm Yolları Dr.Psk.Zeynep TEKİN BABUÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Hamilelikte Yaşanan Bazı Psikolojik Sorunlar ve Eş Desteği' başlığıyla benzeşen toplam 49 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:14
Top