2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,211 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Toksoplazmasıs ve Köpeklerde Tuvalet Eğitimi
MAKALE #5853 © Yazan Vet.Hek.Güray AKKAYÜZ | Yayın Ekim 2010 | 2,899 Okuyucu
Memelilerden kuşlar gibi çok değişik canlı guruplarında(300kadar sıcakkanlı hayvan) yaşayabilen bir parazittir.Toksoplazmagondi adı ile bilinen etken,oldukça küçük(4-12 mikron)hücre içinde bulunan tek hücreli bir organizmadır..

Parazitin esas yerleştiği ve ürediği canlı türü,kedi ve kedigillerdir.Bu hayvanlarda ağız yoluyla alınan etken,özellikle ince bağırsak üzerinde gelişmektedir.Sadece bağırsakta sınırlı kalan enfeksiyonlarda ishal,iştahsızlık gibi sindirim bozuklukları geçici olarak görülür ve çoğu zaman gözden kaçarak önemli bir belirti göstermez.
Eğer etkenler,vücut dokularına yayılırsa,kalp,beyin,göz gibi hayati organlarda veya iskelet kaslarında bağışıklığın gelişmesiyle kistlerin oluşmasına sebep olur!
Kistlerin,bu organlardaki yerine ve tahribine bağlı olarak;ensefalitis(beyin iltihabı),sinirsel bozukluklar veya akciğer bozuklukları belirebilir.

Parazitli kediler,akut(hastalığı yeni başladığı)dönemde dışkılarıyla,toksoplazma etkenlerini etrafa bulaştırarak önemli bir enfeksiyon kaynağı olabilmektedirler!Temizlik şartlarına dikkat edilmediği durumlarda,insanlar ve çevredeki diğer hayvanlar enfekte olabilirler..

Enfeksiyonun insanlara bulaşmasında kedi dışkısındaki ookistler önemli bir yer tutar.Bu nedenle evcil hayvanlarınızın öncelikle Veteriner Hekimler tarafından paraziter tedavilerinin özenle ve zamanında yaptırılması çok önemlidir!
Kendi yediklerinize dikkat ettiğiniz gibi,onların yediklerine de dikkat etmeli,tuvalet eğitimleri verilerek rasgele tuvalet yapmaları engellenmeli,dışkılar fazla bekletilmeden ve el değmeden hemen atılmalıdır!
Toksoplazmosis insanlara,yalnızca kedi ve köpeklerden geçmez!Süt ve süt ürünlerinden,iyi pişmemiş etlerden,sokağı süpüren bir hizmetlinin kaldırdığı toz bulutundan dahi rahatlıkla alınabilen bir organizmadır!

PARAZİTİN OLASI BULAŞMA YOLLARI

* TÜYLERİNE ŞERİT YUMURTASI BULAŞMIŞ KÖPEKLERLE YAKIN TEMASTA OLAN İNSANLAR ENFEKSİYONU ORAL YOLLA ALABİLİRLER.

* KÖPEKLERİN DIŞKISI İLE BULAŞIK KUM HAVUZLAR VE PARKLAR, BURALARDA OYNAYAN ÇOCUKLAR İÇİN BİRER TEHLİKE OLUŞTURURLAR.

* KÖPEKLER İNSAN GIDALARINI YEMEYE MERAKLIDIRLAR, BU YOLLA BULAŞMA OLABİLECEĞİ GİBİ SAHİPLERİNİN HAVLU,YATAK ÖRTÜSÜ V.B. EŞYALARIYLA HAŞIR NEŞİR OLAN ENFEKTE KÖPEKLER, ENFEKSİYONA NEDEN OLABİLİRLER.

* YIKANMAMIŞ GIDALAR (ÖZELLİKLE SEBZELER) HER ZAMAN İÇİN TEHLİKE OLUŞTURURLAR..

KORUNMA

* Bu amaçla genel olarak parazitin ergin safhalarına etkili anti-paraziter ilaçlar kullanılmaktadır.

* Bu ilaçlardan en çok yararlanılanı etken madde olarak Praziquantel içeren enj. ve tabletleridir.
* Köpeklerdeki ilaçlama programları yaklaşık olarak 1,5 aylıkken başlamaktadır. Yukarıda belirtilen etken maddenin herhangi bir formundan 6. - 8. haftalarda uygulanmaya başlaması ve yılda en az 4 kez olmak üzere 3 ayda bir ilacın tekrarlanması,köpeğinizde enfeksiyon riskini azaltacaktır.

Hamilelik ve Toksoplazma:
Hamile kalınan dönemden önce,hayatlarının herhangi bir döneminde hayvanlarla birlikte yaşamış hamile kadınlarda bağışıklık oluştuğundan dolayı parazitten etkilenmezler ve normal-sağlıklı bir doğum yapmamaları için hiç bir neden yoktur!

Hamilelik sırasında ilk defa bir canlıdan Toksoplazma,hamileliğin ilk dönemlerinde olmuşsa, düşük ve ölü doğum vakaları görülebilir!Yavru gelişmeye devam edipte doğum gerçekleşirse;doğan bebek toksoplazma ile enfektedir..Zamanla sarılık,karaciğer büyümesi,deride döküntüler,psikolojik ve sinirsel belirtiler,körlük,hareket bozuklukları,beyinde su toplanması,zeka geriliği gibi durumlar söz konusu olabilmektedir!

Enfeksiyon,gebeliğin ne kadar erken döneminde alınırsa,tahribatta o kadar fazla olur!

Hamileliği olmayan kişilerde toksoplazma alındığında;önemli belirtiler göstermeksizin,lenf bezinin şişkinliği,ateş,halsizlik gibi bir çok hastalıkta olan belirtiler gösterebilir ve çoğu zaman fark edilmez!Bağışıklığın oluştuğu ve doku kistlerinin hapsedildiği durumlarda hayat boyu herhangi bir sakınca ve belirti gözlemlenmez!

Ancak,bağışıklık sistemi çalışmasının durduğu AIDS gibi hastalıklarda yada uzun süreli kortizon kullanımı gibi durumlarda enfeksiyon yeniden canlanabilir ve ölüme kadar gidebilen ciddi olasılıklar görülebilir!

Tavsiyem,hamilelik istenmesi yada saptanmasından hemen sonra evdeki hayvanlarımızı uzaklaştırmak yerine parazit tedavilerini eksiksiz ve zamanında yaptırarak onların bakımlarından bir süre uzak durmanızdır!Tüm hayvan sahipleri,genel hijyen kurallarına ve tedavilerine uygun devam ettiklerinde,son derece büyük sorunlar çıkartabilecek toksoplazmasis'in bu sonuçlarından etkilenmeyeceklerdir.

KÖPEKLERDE TUVALET EĞİTİMİ
Eve aldığınız sık sık eve çiş ve kaka yapmasında şikayet ediyorsanız , ona tuvaletini tutmayı öğretmelisiniz. İdrar kesesindeki kasları henüz tam olarak gelişmediğinden köpeğiniz idrarını tutamayabilir. Bu yüzden de evim hemen her yerine çişini yapabilir. İşte alkol bazlı bir temizlik maddesi ile evinizi ve özellikle de çiş ve kaka yaptığı yerleri temizlemekle başlayın.
Tuvalet eğitimine, köpeğiniz yaklaşık 4 haftalık olduğunda başlayabilirsiniz. Ona bir oda ya da odanın bir bölümünü ayırın. Burası artık onun yemeğini yediği ve uyuduğu yuvası olsun. Yemeğini ve suyunu günde 3-4 kez olmak üzere belli öğünlerde verin. Öğünlerin saatleri mümkünse aynı olmalı ve öğünler arasında beslenmemelidir. Bu dönemde köpeğinizin evin diğer bölümlerine girmesine izin vermeyin.
Yavru köpekler tuvalet ihtiyaçlarını genellikle uykudan uyandıkları zamanlarda veya yemeklerini yedikten yaklaşık 1 saat içinde gidermek isterler.
Her yemekten veya uykudan uyandıktan sonra köpeğinizin odada yerleri kokladığını gördüğünüz ya da tuvaletini gidereceğini anladığınız anda , onu aynı odanın bir başka köşesine hazırladığınız birkaç gazete üzerine koyun ya da bahçeye çıkartın. Yavru sizin istediğiniz yere tuvaletini yaparken yumuşak bir ses tonuyla ona olumlu bir şey yaptığını hissettirin. Odada bulunan kirlenmiş gazeteyi de en alta yerleştirin ki bir daha ki sefere çiş yapacağı yeri kolayca bulabilsin.
Dışarı çıkma veya gazeteyi kullanma eğitimleri istediğiniz düzeyde devam ediyorsa iki haftalık bir süre sonunda köpeğinizin , evin diğer bölümlerini tanımasına gözetim altında olmak kaydıyla izin verebilirsiniz. Burada amacınız evinizin aynı zamanda onun yuvası olduğu bilincini vermeniz olmalıdır. Çünkü köpekler yaşadığı yuvaya pislemezler.
Bütün bu çabalarınıza rağmen köpeğiniz gazeteye yapmayı öğrenemiyorsa , istemediğiniz yerlere tuvaletini yapıyorsa çareleriniz tükenmiş değildir. Gazete üzerine dökeceğiniz idrar esansları size yardımcı olacaktır. Eğer onu çiş yada kaka yaparken yakaladıysanız , asla onu dövmeyin , sadece otoriter bir ses tonuyla uyarıp, yine de yapmasını istediğiniz yere götürün . Onu korkutmak burnunu sürtmek faydasız yöntemler olacağı gibi,köpeğinizin size olan güveninin sarsılmasına neden olacaktır.
Özet olarak yavru köpeğinize yemeklerini günün belli saatlerinde verin. Her yemekten sonra veya yavru uykudan uyandığı zaman, onu yapmasını istediğiniz gazetelerin üzerine koyun ya da bahçenize çıkarın. Tuvaletini tutmayı öğrendiği zaman onun evin diğer bölümlerine girmesine izin verebilirsiniz. Yine de başarısız olduğunuzu düşünüyorsanız bir Veteriner Hekim’ e danışın. Unutmayın ki tuvalet eğitimi, yavru ile sahibi arasındaki iletişimin en önemli aşamasıdır.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Yavru Köpeklerde Tuvalet Eğitimi Vet.Hek.Mehmet Erkan AVAN
► Köpeklerin Tuvalet Eğitimi Vet.Hek.Dr.Serhat TORUN
► Yavru Köpekte Tuvalet Alışkanlığı Vet.Hek.Oğuz SEYFİ
► Köpeklerde Hipotiroidzm Vet.Hek.Naile KARAGÖZ GÜRAL
► Köpeklerde Hidroterapi Vet.Hek.Kudret ÇIĞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Toksoplazmasıs ve Köpeklerde Tuvalet Eğitimi' başlığıyla benzeşen toplam 63 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:46
Top