2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lenfödemde Egzersiz
MAKALE #5861 © Yazan Fzt.Seda GÜLER | Yayın Ekim 2010 | 17,088 Okuyucu
Lenfödem kronik bir rahatsızlıktır.Tedavi ederken hastalara mutlaka lenfödemi tamamen geçiremeyeceğimizi amacımızın kontrol altında tutmak ve hayat kalitelerini artırmak olduğunu söylememiz grerekmektedir.Aksi taktirde hastalarımız hayal kırıklığı yaşayabilir.Hastalarımızı mutlaka dikkat etmeleri gereken konularda bilinçlendirmeliyiz. Hastalarımızında bu kurallara harfi harfine uyması gerekmektedir.Lenfödemde uyguladığımız kompleks boşaltıcı fizyoterapi ve bandajlama işleminden sonra hastaya mutlaka bası giysisi verilmelidir.Bu bası giysisi bir varis çorabı değildir.Buna özellikle dikkat edilmelidir genellikle bu tür yanlış yönlendirmelerle karşılaşmaktayız.Lenfödem çorabı kişiye özel olmalıdır. tedavi sonrası hastanın kolu veya bacağının çevre ölçümü yapılarak ve evresine göre basıncı ayarlanarak çorap alınmalıdır.Sonrasında mutlaka egzersiz programı verilmelidir.Çalışmalar egzersizin çok önemli ve etkili olduğunu göstermektedir.Lenfödemde etkilenen dokuların dışardan gelen streslere tepkisidaha azalır.Pennsylvania Üniversitesi Abramson Kanser Merkezinde yapılan çalışmalarda yavaş ilerleyen vücut geliştirme egzersizlerinin yaşam kalitesini artırdığı belirlenmiştir.
Egzersizin Etkileri;
Kas ve eklemlerin pompalama hareketi egzersiz sırasında lenf akımını dinlenmeye oranla 15 kat artırır.
Egzersiz kan dolaşımını artırarak etkilenen bölgedeki lenf sıvısının dolaşıma katılmasına yardımcı olur.
Lenfödem hastalarında istemediğimiz bir durum olan kilo alma problemini önlemiş oluruz.
Egzersiz için öneriler;
*Doktorunuzun veya fizyoterapistinizin size uygun olarak belirlediği egzersizleri yapın.
*Aşırı zorlamadan kaçının.
*Manuel lenf drenajından sonra 20-30 dakika dinlenerek egzersize başlayın.
*Drenajda karın bölgesi çok önemli temel bölge olduğu için mutlaka nefes egzersizlerinide beraberinde yapın (örn pilates,yoga)
*Su içi yapacağımız egzersiz dışında mutlaka bası giysinizle egzersiz yapın.
*Sütyen askısı,sıkı iç çamaşırı gibi dolaşımı engelleyen giysilerle egzersiz yapmayın.
*Egzersiz sırasında ağrı olursa devam etmeyin.
*Hareketleri ritmik yapın kasılma ve gevşeme süreleri eşit olsun.
*Egzersizden sonra etkilenen uzvunuzu 15-20 dakika boyunca kalp seviyesinden yüksekte dinlendirin.
*Egzersizden önce kalp,şeker,tansiyon gibi durumlar doktorunuz tarafından mutlaka değerlendirilmelidir.
Hastamıza yapacağımız basit germe teknikleri ile etkilenen ekstremite normal hareket açıklığını kazanacak bu arada normal tonusunu kazanacaktır.Hasta kolunu yada bacağını daha aktif kullanmaya başlayacak bu sayede kas ve eklemlerin pompalama hareketinden daha fazla faydalanılacaktır.Ayrıca kendine bakım ve genel yaşamdaki bağımsızlığını kazanması hastayı dha çok motive edecek ve bağımsız hale gelmesini sağlayacaktır.Ayrıca hastanın psikolojik olarakta kendini daha iyi hissetmesini sağlayacaktır..
Kol bandajlı iken yapılabilecek bir kaç basit egzersiz;
-Önce etkilenen kolunuzu kaldırın sanki elma toplar gibi havada elinizi açıp kapayın ve kolunuzu indirin daha sonra aynı işlemi diğer kolunuzla yapın.
-eklilenen elinizi omzunuza değdirin ve tekrar kolunuzu açın.
-etkilenen elinizi karşı omzunuza götürün ve tekrar açın.
-elinizi yumruk yapın kolunuzu içe dışa çevirin.
Her egzersizi 10 kez tekrarlayın....
Bacakta lenfödemde ayakta sabit durmaktan kaçının.kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.Bir kaç basamak inip çıkma bisiklet çevirme egzersizleri sizi rahatlatacaktır.nefes egzersizleri beraberinde kullanıldığı zaman daha da etkili olur.çünkü karından geçen ana lenf damarı uyarılacağı için daha fazla lenf akışı sağlanacaktır.Lütfen bastırarak masaj yaptırmayınız.lenf dolaşımı derimizin hemen altından geçtiği için fazla basınç dahafazla zarar verebilmektedir.lenf drenaj masajı olabildiğince hafif basınçla olmalıdır....
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lenfödemde Egzersiz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Seda GÜLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Seda GÜLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     5 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Seda GÜLER Fotoğraf
Fzt.Seda GÜLER
Ankara
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi45 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Seda GÜLER'in Makaleleri
► Gebelikde Egzersiz Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
► Tip Iı Diyabette Egzersiz Fzt.Yusuf DEMİR
► Koah ve Egzersiz PDF Dr.Mustafa Faysal BAYSAL
► Zayıflama ve Egzersiz Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Gebelik Döneminde Egzersiz Fzt.Cihan CİCİK
► Doğum Sonrası Egzersiz Dr.Orkun ÇETİN
► Kilo Verme ve Egzersiz Prof.Dr.Metin ÖZATA
► Kişiye Özel Egzersiz Programı Fzt.Vedat ÜLKER
► Ramazanda Nasıl Egzersiz Yapılmalı Dr.Fzt.Gökhan AYGÜL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Lenfödemde Egzersiz' başlığıyla benzeşen toplam 30 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kinesiotaping Eylül 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:59
Top