2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Psikolojik Yardım Almaktan Utanıyor Musunuz?
MAKALE #5879 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Kasım 2010 | 7,112 Okuyucu
Psikolojik Yardım Almaktan Utanıyor Musunuz? Psikolojik Yardım Almanın İşe Yaramayacağını Düşünüyor Musunuz?

Psikolojik yardım almak, daha evvel tanımadığımız birinden gidip yardım talep etmek ve ona içimizi açmak çoğumuza oldukça zor gelebilir. Belki de duygularını gizlemeyi öğrenerek büyütülmüş, duygularını ifade etmekten kaçınan bireyler topluluğunda yaşamamızla da ilişkili olabilir bu durum. Yaşadığımız zorlanma her ne sebeple olursa olsun bizi psikolojik yardım veren birimlerden uzaklaştırabilmekte, yardım alırken uzun uzun düşünmemize neden olabilmektedir.

Psikolojik yardım almaktan çekindiğimiz, utandığımız, sıkıldığımız, bunu anlamsız bulduğumuz biz nasıl anlarız? Kişinin kendisi bunu nasıl fark eder? Belki de cevap aşağıdaki maddelerden biri ya da bir kaçında gizli olabilir.

1. Yardım alsam mı almasam mı diye uzun uzun düşünüp bir türlü karar veremiyorsam,

2. Biraz daha düşüneyim tarzında kendime zaman yaratıp sürekli ertelemelerde bulunuyorsam,

3. Sorunun ciddiyetini fark etsem bile bunu düşünmek istemeyip aslında kendimde çözebilirim şeklinde düşünüyorsam üstelik “herkes kendisinin doktorudur” diye sürekli kendime tekrar etmeye başladıysam,

4. Psikolojik danışman, psikolog seçmekte iyiden iyiye zorlanıyorsam,

5. Randevu almak üzere telefon açmaktan kaçınıyorsam,

6. Bir terapiye girdiğimde çok sıkılacağımı hayal ediyorsam,

7. Şimdi gidip ne anlatayım orada diye kaygılanıyorsam,

8. Süreci hayal ederken bile kaygılandığımı, içimin daraldığını hissediyorsam,

9. Böyle bir yardım alacağımı herkesten gizlemeye çalışıyorsam,

10. Yardım alacağım içiçn kendimi ve kişiliğimi zayıf olarak değerlendiriyorsam,


Ben sorunum olmasına rağmen psikolojik yardım almaktan çekiniyor olabilirim. Aslında ülkemizde yeni yeni alışılmaya ve yeni gelişmeye başlayan bir alan olması sebebiyle de bu tür çekinceler yaşamamız normal görülebilir. Birçoğumuzun ailesinde bu güne kadar kaç kişinin bu tip hizmetlerden faydalandığını düşünürsek belki de anlayabiliriz.

Nasıl ki zaman zaman bedenimizle ilgili sorunlar yaşadığımızda doktorlara ve hastanelere gitmek zorunda kalıyorsak ruhumuzla ve psikolojimizle ilgili sorun yaşadığımızda da bu rahatsızlığımı gidermeye çalışmamız ve bu konuda yardım almamız oldukça olağan görülebilir.

Bu durumda bu hizmeti verenlere de oldukça önemli işler düşmektedir. Bu alanda çalışan tüm uzmanların öncelikle karşılarına psikolojik yardım almakla ilgili gelen danışanların ne zorlanmalarla geldiğini hissedebilmeleri önemlidir. Bu nedenle doğal davranmalı ve doğal davranabilecekleri ortamlar yaratmalıdırlar. Danışanların sıklıkla rahatsızlık duyduğu “yapmacıklık” durumundan uzak durulmalıdır. Aslında gördüğünüz gibi insanlara yardım edebilmek için yardım veren uzmanın da bu konuda hassas ve donanımlı olması çok önemlidir.

Uzmanlar bu konuda neler yapabilir?

· Kendisine gelen danışanı olduğu gibi kabul edip anlamaya çalışabilir.
· Her şeyi biliyormuş gibi davranmadan sadece bu konuda uzman bir insan olduğunu kabul edebilirler.
· Karşıdakine önem verebilirler.
· Yapmacık olmadan davranabilirler.
· İşlerini sevdiklerini hissettirebilirler.
· Karşıdaki kişiye her durumda saygı duyabilirler.
· Sorunu en kısa zamanda ne şekilde çözebileceklerini araştırıp danışanı da bu konuda bilgilendirebilirler.

Bu makale Fatma KIRIMLI TAŞKIN’ın (2007)Hacettepe Üniversitesinde yapmış olduğu Psikolojik yardım arama ve önündeki engeller konularını içeren tez çalışmasından alıntıdır.


Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Uzman Psikolojik Danışman

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Psikolojik Yardım Almaktan Utanıyor Musunuz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Psikolojik İlk Yardım Psk.Damla KANKAYA
► Psikolojik Yardım Nedir? Psk.İzzet GÜLLÜ
► Psikolojik Yardım Almadan Önce Neler Yapmalı? Psk.Dnş.Mustafa Burak ARABACI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Psikolojik Yardım Almaktan Utanıyor Musunuz?' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


13:35
Top