2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Nasıl Bir Ebeveynlik Tarzınız Var? Anne Babalık Tarzları
MAKALE #5885 © Yazan Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN | Yayın Kasım 2010 | 6,896 Okuyucu
Anne Babalık Tarzları/Nasıl Bir Ebeveynlik Tarzınız Var?

Çocuk yetiştirme tarzı, değerler ve beklentilerin kişiler üzerindeki kişisel farklılıkları yansıtır. Bazı anne babalar için çocuğun uyumlu olması değerliyken bazıları için çocuğun bağımsız olması önemlidir ve anne baba tarafından teşvik edilir. Araştırmacılar değişik anne babalık sitillerinin çocukların davranışları üzerinde uzun dönemde meydana gelen etkilerine yönelik çalışmalar yapmışlardır.

Diana Baumrind (1967) anne babaların çocuklarıyla etkileşimini ilk kez sistematik olarak izlemiştir. Bir dizi çalışma sonunda iki temel boyut ortaya çıkmıştır. Birincisi “talepkarlık”. Bazı anne-babalar yüksek standartlar belirlerler ve çocuklarından beklentileri çoktur, çocuklarının bu beklentilere uymasını isterler ve diğer bir grup anne baba ise çocuklarının davranışlarını engellerler. İkinci boyut hassasiyet, sorumluluktur. Bazı anne babalar duyarlı bir şekilde çocuklarının ihtiyaçlarını karşılarken diğerleri çocuklarının sosyal girişimlerini reddederler (1). Baumrind bu iki boyutu temel alarak; anne-baba sitillerini dört büyük tipte sınıflandırmıştır

Tablo 1. Anne-Baba Sitilleri
Sorumluluk
Sorumlu Olan /Demokratik- İzin veren
Sorumlu Olmayan/Otoriter- Katılımcı Olmayan
Talepkarlık
Talepkar Olan
Talepkar Olmayan

Demokratik stil: Bu anne babalar çocuklarına niyetlerinin taleplerinin gerekçelerini açıklarlar ve sıkı bir kontrol kullanırlar. İtaatsizlik ortaya çıktığında anlaşılabilir kurallar koyarlar. Dünya cezadan oluşmaz, anne baba niyetini ve talebini açıklar. Aynı zamanda sıcak ve duygusal davranışlar sergilerler. Çocuklarının düşünce ve kararlarını dinler ve saygı gösterirler. Disiplin ve davranışlar hakkında sahip oldukları fikirleri ve tutumları çocukları ile tartışıp açıklama eğilimindedirler Bu tutum sonunda çocuk yüksek özgüven, sosyal olgunluk ve yüksek akademik performans gösterirler (2).

Otoriter stil: Bu anne babalar çocuklarının kendilerine itaat etmelerini isterler. Onlar için uyumlu ve itaatkâr olmak önemlidir. Çocuklarının kendilerine uygun olmayan fikir ve davranışlarını red etme eğilimindedirler. Çocuktan yetişkinin dünyasını sorgulamadan kabul etmesi beklenir. Bu anne babalar disiplin ve davranışlar hakkında bazı katı fikirlere sahiptirler ve bu fikirleri çocuklarıyla tartışmaya açık değildirler. Bu tutum sinirli, gergin, saldırgan bir çocuğun ortaya çıkmasını sağlar (2).

Hoşgörülü stil: Bu anne babalar ne otoriter davranışlar sergilerler nede çocuklarını zorla kontrol ederler. Çocuklarının tepki ve eylemlerini davranışlarını kabul ederler. Çocuklara kendi kararlarını uygulamaları için izin verilir. Bu anne ve babalar davranışlar ve disiplin hakkında esnek fikirlere sahiplerdir (2).
31
Patrick ve arkadaşları (2005) anne babanın çocuklarına karşı sıcak davranışları, iletişimleri ve bununla ilişkili erken dönemdeki problemlerin uzun vadedeki etkilerini incelemişlerdir. 267 kız ve erkek çocuk araştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Çocuklar 5 yaşında ve 9 yaşında değerlendirilmişledir Anaokulu döneminde anne babanın ilgi ve iletişimi çocuğun daha az problem geliştirmesine neden olmuştur. Ve bunun olumlu etkilerinin ilkokul yıllarında da devam ettiği görülmüştür (4).


1. Cauldfield, R.A. (2001). İnfant and Toddler. New Jersey: Prentice-Hall
İnternational Limited.

2. Smith P. K., Cowie H., Blades, M. (2005). Understanding Children’s
Development (4. bs.). USA: Blackwell Publishing.

3. Prinzie, P., Onghena, P., Hellinckx, W.,Grientens H., Ghesquiere, P. Ve
Colpın, H. (2004). Parent and cild personality characteristics as predictors of
negative disipline and externalizing problem behaviour in children. European
Journal of Personality, 18,73-102.

4. Patrick M.R., Snyder J., Schrepferman L.M. ve Snyder J. (2005). The joint
Contribution of early parental warmth communication and tracking and early
child conduct problems on monitoring in late childhood. Child Development.
76(5), 999-1014.


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Nasıl Bir Ebeveynlik Tarzınız Var? Anne Babalık Tarzları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Fatma KIRIMLI TAŞKIN Fotoğraf
Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN
Ankara (Online hizmet de veriyor)
Doktor Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi219 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Dnş.Fatma KIRIMLI TAŞKIN'ın Makaleleri
► Ebeveynlik Tarzları Psk.Dnş.Havva BAYAR
► Anne Babalık Çeşitleri Emine ERGÜN
► Helikopter Anne Babalık Uzm.Psk.Dnş.Zehra KAHRAMAN
► Çocuk Yetiştirme Tarzları Psk.Bahar ERDEN
► Toplumsal Çocuk Yetiştirme Tarzları Psk.Mehmet Emin KIZGIN
► Mesaisi Bitmeyen Meslek: Annelik - Babalık Psk.Dnş.Sehir HİLOOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Nasıl Bir Ebeveynlik Tarzınız Var? Anne Babalık Tarzları' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kendine Güven Haziran 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:50
Top