2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Diyet Yapmak Neden Zordur
MAKALE #5928 © Yazan Dyt.Nilberk KARAMAN | Yayın Kasım 2010 | 6,134 Okuyucu
Diyet yapmak çok zordur kimilerine göre; aç kalmak, saatli / düzenli yemek yemek, yediğiniz miktarı ayarlamak, porsiyonlrı bilmek ya da öğrenmek, vs...Bir bakıma haklısınız tüm bunlarla uğraşmak, hesaplamak, tartmak, ölçmek, biçmek bazen hayatı çekilmez kılabilir ancak bunu bir oyun haline getirirseniz eğlenceli olmaya ve hayatınızı kolaylaştırmaya başlar. Nasıl mı? Bakalım nasıl.
Öncelikle yanlış yapmayacağız. Hipokratın dediği gibi "iyileştiremiyorsan zarar verme. İnsanların aklına diyet, zayıflama, forma girme denilince ilk gelen şey aç kalmaktır; yanlış!
Diyet ya da bilimsel adıyla sağlıklı beslenme programı, aç bırakmaz ve açlık hisettirmez. Tam tersine bir çok danışanımdan da duyduğum üzere normalde yediğinizden fazla yani gerçekten ihtiyacınız olduğu kadar besin verir.
Aç kalmanızın tek sebebi aslında kendinizsinizdir. Televizyon başta olmak üzere, komşular, farklı meslek grubundan insanlar ve halk arasında en yaygın olan kanı, yanlış bilgi ve düşünce: ekmeği azaltmakla başlar. Oysa ki ekmek sizi doyuran ve belkide vücudunuza zarar vermeyen yegane besindir.
İkinci sebebi insan doğasıdır; diyet yaparken zorlanmamızın. Herşey çok çabuk olsun isteriz. Bir anda evimiz olsun, arabamız, çocuklarımız vs... ama bu isteklerde ne yazık ki bir gece uykunuzda kendiliğinden gerçekleşmez. Emek ve çaba harcamanız gerekir isteklerinize ulaşmak için. Çoğumuz sanırız ki birden bire kilo aldık; yanlış! Çoğumuz bilmeyiz oysa, zamanla vücudumuzu bozduk ve sonucunda önce kilo aldık sonra çeşitli hastalıklar gelişmeye başladı.
Yüzyılın hastalığının obezite seçilmesinin sebebi, aslında tek başına tüm vücudu ve dengesini bozan bir hastalık olmasıdır. Tüm branşları ilgilendirir ve koordineli bir çalışma gerektirir. Bir düşünün fazla kilolar yüzünden yaşanan uyku apnesini ya da ovulasyon bozukluklarını ya da gebelik sorunlarını ya da eklem ağrılarını ya da karaciğer yağlanmasını ya da fıtıkları ...
Diyet yaparken zorlanmayız aslında, sadece edindiğimiz kötü alışkanlıkları terk etmek istemeyiz oysa vücudumuz bile bize yardım eder. Diyet demek, aç kalmak, hoşumuza giden herşeyden vazgeçmek ya da hayattan zevk almamak demek değildir. Diyet yapmak, sağlıklı beslenmek, doğru zamanda doğru besin ve / veya besin maddelerini yemek ve aç kalmamaktır; vücudumuzu tanımak, dinlemek ve ona göre beslenmeyi öğrenmek demektir.
Sabah kalktığınızda zinde hissetmek, gün bitip yatağa dönerken yığın halde kendinizi yatağa atmamak, işten eve dönünce çocuklarınıza ayırabileceğiniz, dinç olduğunuz, onlarla oynayabileceğiniz enerjinizin kalması, arkadaşlarınıza ayırabileceğiniz bir kahve molası ya da kendinize ayırabileceğiniz bir iki saat, bir iki hatta bazen bir kaç beden küçük etekler, pantalonlar, takımlar, elbiseler ve en önemlisi özgüven demektir.
İkinci basamaksa daha kolay. Uygun beslenme programları yani diyetler kişiye göre hazırlanır yani, sizi diyete uydurmaya çalışmaz. tam tersi diyeti size uygun hale getirerek, yemek yemeniz ya da ara öğün almanız gereken zaman ve durumlarda o anki şartlarına göre yeni seçenekler sunarak sizi sıkmaz. Yaşam kalitenizi arttırarak, hayatınıza farkındalık katar. Yediklerinizin farkına vararak sadece bireysel değil hem ailenizde hem arkadaş çevrenizde hem iş ortamınızda hem de sosyal yaşantınızda insanların da daha kaliteli daha sağlıklı ve kendileri için daha doğru seçimler yapmalarını sağlamaya başlarsınız. Zamanımızın tamamını değil sadece belirli ve cüz-i bir saatinizi ayırarak hepsini elde edebilirsiniz. Size kalan tek şey bir diyetisyene gitmek; sizce diyet yapmak zor mu?
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Diyet Yapmak Neden Zordur" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Nilberk KARAMAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Nilberk KARAMAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Nilberk KARAMAN Fotoğraf
Dyt.Nilberk KARAMAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi1 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Nilberk KARAMAN'ın Makaleleri
► 2013’de Diyet Yapmak Yok !! Dyt.Merve TIĞLI
► Spor Yapmak İçin 100 Neden Dyt.Turgay KÖSE
► Neden Diyet Yapıyoruz? Dyt.Tilbe AKIN ÖZKAYA
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Diyet Yapmak Neden Zordur' başlığıyla benzeşen toplam 46 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Moda Diyetler Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


07:03
Top