2007'den Bugüne 92,259 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çalışan Kalpte Bypass (Baypas) Ameliyatları
MAKALE #5933 © Yazan Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN | Yayın Kasım 2010 | 6,491 Okuyucu
Bilindiği gibi koroner damarlar kalbin adelesini besleyen 2-4 mm . çaplı damarlardır. Bu damarlardaki darlıklar hastalarda çeşitli zamanlarda ortaya çıkan göğüs ağrılarına , tıkanmaları ise kalp krizlerine neden olur. Gelişen tıbbi teknolojiler ile koroner arterlerdeki darlıklar kalp krizine neden olmadan kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Bundan sonraki aşamada ise ileç tedavileri, balon- stent uygulamaları veya bypass ameliyatları ile çözüm sağlanabilmektedir.

Kalp akciğer makinesı kullanmadan yapılan bypass ameliyatları klasik teknikle yüksek risk oluşturan birçok hastada cerrahı da hastayı da önemli ölçüde rahatlatan bir uygulama
lardır. Cerrah için zor olan ve önemli deneyim gerektiren bu teknikle hastalar için önemli bir konfor sağlamaktadır.

Modern kalp cerrahisinin ilk uygulamaları 1950 lerin başında kalp-akciğer makinesının kullanıma girmesiyle başlar. Çünkü yüzyılı aşkın süredir bilinen birçok kalp hastalığı kalbin içi açılamadığı için yapılamamaktaydı. Kalp akciğer makinesının kullanıma girmesiyle bütün kalp ameliyatları yapılabilir hale geldi. Ameliyat sırasında kalbi durdurup dolaşım ve kanın oksijenlenmesi işi bu makine tarafından yürütülerek kalp üzerinde istenilen cerrahi prosedür uygulanır. Bu işlem sırasında kalp, beyin , böbrekler ve diğer organlar hasar görmesin diye vücut biraz soğutulur,kalp te işlem sırasında birçok yöntemle korumaya alınır. Kalpte yapılacak işlem sona erdiğinde kalp tekrar çalıştırılır ve yeterli performansta çalıştığından emin olunca kalp akciğer makinesının çalışması durdurulur. Böylece kalp ve akciğerler tekrar eski görevlerini yapmaya başlarlar.

Ekstrakorporeal dolaşım denilen bu uygulama ile gerçekten büyük bir emniyetle kalp ameliyatları yapılmaktadır. Bu nedenle ekstrakorporeal dolaşımın babası olan Dr. Gibbon’ a insanlık çok şey borçludur. Bütün bu olumlu şeylere rağmen ekstrakorporeal dolaşım sırasında kanın yabancı yüzeylerle temas etmesi vücutta bir çok savunma mekanizmasını harekete geçirir. Vücut ısısında yapılan değişiklikler de aynı şekilde sonuçlar doğurur. Bu nedenle kalp ameliyatlarını yapmak için kullanılan ekstrakorporeal dolaşım aynı zamanda vücutta istenmeyen geçici bazı reaksiyonları da tetikler. Yine de bu durum hastaların büyük bir kısmında ameliyatların çok başarılı sonuçlarla yapılmasına engel olmaz. Kalbin içinde yapılan ameliyatlar için ekstrakorporeal dolaşım vazgeçilmez bir yöntemdir. Ancak koroner bypass ameliyatlarında kalbin içinin açılmasına gerek yoktur. Bu nedenle uzun yıllardır mümkün olan olgularda bypass ameliyatı kalp çalışırken kalp akciğer makinesı kullanılmadan yapılmaya çalışılır. Son yıllarda gelişen bir takım aparatlar ve teknikler sayesinde bypass ameliyatlarının önemli bir kısmı kalp çalışırken yapılabilmektedir. Özellikle ekstrakorporeal dolaşımı ve yaratacağı reaksiyonları tolere etmekte güçlük çekebilecek hastalarda bypass ameliyatları kalp çalışırken yapılmaya çalışılır. Söz edilen riskli hasta grupları;
- İleri yaştaki hastalar
- Kalp fonksiyonlarında ciddi bozukluk olan hastalar,
- Akciğer sorunları olan hastalar,
- Kanama problemi olma olasılığı yüksek hastalar,
- Böbrek problemi olan hastalar,
- Yakın bir zamanda başka bir ameliyat geçirmesi gereken hastalar,

Çalışan kalpte, kalp akciğer makinesı kullanmadan ameliyat edilen hastalar ameliyat sonrasında klasik tekniklerle ameliyat edilen hastalara oranla çok daha hızlı toparlar ve çok hızlı normal yaşama dönerler.

Cerrah için en doğru olan teknik en iyi uyguladığıdır. Bu nedenle hastaların doktorlarını alışık olmadıkları teknikler için zorlamamaları gerekir. Hiç unutulmamalıdır ki doktorlar hastaları için daima onlara en uygun olduklarını düşündükleri tedaviyi yaparlar.

Sağlıklı günler dilerim,

Prof.Dr.Neyyir Tuncay Eren

Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çalışan Kalpte Bypass (Baypas) Ameliyatları" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
Ankara
Doktor "Kalp ve Damar Cerrahisi"
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN'in Yazıları
► Kapalı Kalp Ameliyatları Prof.Op.Dr. Neyyir Tuncay EREN
► Genital Estetik Ameliyatları Dr.Sezgin SÖNMEZ
► Memenin Estetik Ameliyatları Op.Dr.Diren ÇELİK
► Yüz Bölgesi Estetik Ameliyatları Op.Dr.Diren ÇELİK
► Koltukaltı Kalp Ameliyatları Dr.Mahmut AKYILDIZ
► Meme Küçültme Ameliyatları Dr.Muhammet ERKAN
► Vajina Daraltma Ameliyatları Op.Dr.Süleyman ESERDAĞ
► Göğüs Estetik Ameliyatları Dr.Yasin ÜNAL
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Çalışan Kalpte Bypass (Baypas) Ameliyatları' başlığıyla benzeşen toplam 51 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Lazerle Varis Tedavisi Şubat 2014
► Aort Anevrizmaları Kasım 2010
◊ İnsan Olmak Kasım 2010
◊ Vatan Sevgisi Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


14:52
Top