2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Köpeklerde Tvt (Canıne Transmıssıble Venereal Tumor, Köpek Bulaşıcı Veneral Tümörü)
MAKALE #5966 © Yazan Vet.Hek.Şerif Tuğrul KUNT | Yayın Kasım 2010 | 33,522 Okuyucu
Merhaba sevgili hayvan dostları. Bu ay, ele alacağımız konu, köpeklerde en çok rastlanan tümörlerden biri olan TVT (Bulaşıcı Veneral Tümör).

TVT, dişi ya da erkek köpeklerde çiftleşme ya da direkt temas yoluyla bulaşan ve genellikle genital organlara yerleşen bir tümördür. TVT, bilinen temas yoluyla bulaşan tek tümördür. Kalabalık şehirlerde ve ılıman iklimlerde daha sık rastlanan TVT, daha çok seksüel aktivitenin yoğun olduğu yaşlardaki köpeklerde gözlenmiştir.

Köpeğinizde görebileceğiniz penis ya da vajinadaki kanlı akıntı, işeme sonrası kanama veya dış kısma sarkan karnıbahar görünümünde, soluk kırmızı doku TVT'nin habercisi olabilir. Bazı durumlarda ürethral deliği de saran veneral tümör, işeme güçlüklerine de yol açabilir. Böyle bir durumla karşılaştığınızda ise yapmanız gereken ilk şey veteriner hekiminize danışmak ve dostunuzun en kısa sürede muayene olmasını sağlamaktır.


Bir Dişi Köpekte Vajinada TVT Olgusu

TVT'nin asıl ve en sık görülen bulaşma şekli cinsel yolla (coitus) bulaşmadır. Fakat diğer yandan tümör hayvanlar arasında yalama ve koklama yoluyla da bulaşabilir. Yalama ve koklama yoluyla burun ve ağız boşluklarına ototransplante olabilen tümör hücreleri, bu bölgelerde de benzer görünümde tümörlü doku oluşumuna sebep olabilirler. Ağız ve burun boşluklarında TVT taşıyan köpeklerde hapşırma ve öksürme sonrası burun ve ağız kanaması görülebilir. Ayrıca TVT, lenf yumruları, deri ve derialtı dokular, göz ve karaciğer başta olmak üzere hemen hemen bütün yumuşak dokulara metastaz yaparak yayılabilir. Fakat tümörün metastaz olasılığı incelenen tüm olgular içerisinde %5'i geçmemiştir.


Bir Köpekte Derailtı Dokuda TVT olgusu

Tipik makroskobik görünüm genellikle doğru teşhis edilebilse de TVT'nin kesin tanısı alınan biyopsinin patoloji labaratuvarında incelenmesi ile konur. Ayrıca deneyimli bir veteriner hekim, özel bir yöntemle boyanmış TVT hücrelerini mikroskop altında teşhis edebilir.

TVT'nin tedavisinde operatif yöntem, kemoterapi, radyoterapi ve pasif immunite oluşturulması yöntemleri uygulanabilir.

Operatif yöntem, günümüzde hemen hemen terkedilmiştir. Çünkü, operasyonla uzaklaştırılan tümörün birçok hastada 4-5 ay içerisinde nüksettiği görülmektedir. Ayrıca cerrahi girişimin yapışmalar ve ürethral daralmalar gibi komplikasyonları meydana gelebilmektedir.


Peniste TVT

Kemoterapi çoğunlukla iyi sonuç vermektedir ve en etkin kullanılan TVT tedavi yöntemidir. Kemoterapi protokolü hazırlanırken ve kemoterapide kullanılan ilaçlar hastaya verilirken çok dikkat edilmesi gerektiğinden, uygulama deneyimli bir veteriner hekim tarafından yapılmalıdır. Kemoterapi ile tedavi edilen hastalar genellikle 4-6 hafta içinde iyileşme göstermektedirler.

Radyoterapi uygulanan hastalarda da etkin bir iyileşme görülse de çok yaygın kullanılan bir yöntem değildir. Ayrıca hasta hayvanda pasif bağışıklık oluşturma yoluna da başvurulabilir.

Daha önce TVT bulunan ve iyileşen hayvanlarda bu tümöre karşı bir bağışıklık oluşur ve köpeğiniz bu hastalığa tekrar yakalanmaz.

Sevgili köpek sahipleri,
Unutmayınız ki TVT tedavi edilebilen fakat tedavi edilmediğinde ciddi sonuçlar doğurabilecek bir tümördür. Bu nedenle yukarıda belirttiğim semptomlar ile karşılaşmanız durumunda veteriner hekiminize başvurmanız en doğru seçenek olacaktır.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Köpeklerde Tvt (Canıne Transmıssıble Venereal Tumor, Köpek Bulaşıcı Veneral Tümörü)" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Vet.Hek.Şerif Tuğrul KUNT'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Vet.Hek.Şerif Tuğrul KUNT'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     12 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Vet.Hek.Şerif Tuğrul KUNT'un Makaleleri
► Köpek Beslenmesi : Köpeklerde Beslenme ÇOK OKUNUYOR Vet.Hek.İ.Serdar SAYAR
► Tvt Tümörü , Teşhis ve Tedavisi Vet.Hek.Uveys Veysel BECERMAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Köpeklerde Tvt (Canıne Transmıssıble Venereal Tumor, Köpek Bulaşıcı Veneral Tümörü)' başlığıyla benzeşen toplam 24 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
--
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:58
Top