2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Doğru Yoldan Sağlıklı Kilo Verme ve Kilo Koruma Süreci
MAKALE #5968 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Kasım 2010 | 7,716 Okuyucu
DOĞRU YOLDAN SAĞLIKLI KİLO VERME VE KİLO KORUMA SÜRECİ


Hepimiz, diyet ya da kilo muhabbeti başladığında söyleyecek bir söz veya yakınacak bir şikayet buluyoruz değil mi? Kilo verme ve sağlıklı beslenme konusunda doğru veya yanlış birçok kaynaktan okuduklarımız ve duyduklarımıza göre, beslenmemize ve kilomuza yön vermeye çalışıyoruz. Peki kilo verme konusunda bildiklerimizin hepsi gerçekten ne kadar doğru? Eğer şu zamana kadar duyduklarımızın hepsi doğru olsaydı; onlarca kilo verip, sonrasında fazlasıyla kilo alanlarımızın sayısı bu kadar çok olmazdı değil mi? Son söz hep : “O KADAR AÇ KALDIM, ÇABA HARCADIM, ÖNÜME GELENLERİ REDDETTİM, KİLO VERDİM, SONUÇ YİNE KİLO ALMAK MI?” oluyor değil mi? Çabalarımızın boş olduğunu görüp, hayata küsüp, diyet kelimesini bile duymak istememeye kadar varan pes edişlerimiz size de tanıdık geliyor mu? Peki bu kısır döngü nereye kadar böyle devam edecek? Hata nerede? Hata varsa, nasıl düzeltmek gerekecek? Kilomuzu sağlıklı yoldan nasıl vermeliyiz? Kilomuzu verdikten sonra nasıl kalıcı bir şekilde koruyabiliriz?

İşte ufak ipuçları:
  • NİYETİNİZ SAĞLAM OLSUN – KARARLI OLUN: Şuan ki durumunuzu düşünmelisiniz. Fazla kilolarımızı verdiğimizde neler kazanacağımızı, vermezsek ne kaybedeceğimizi, kilomuzu verip tekrar aldığımızda ne düşüneceğimizi gözden geçirelim. O yüzden başımızdan geçecek süreçleri düşünerek, planlarımızı iyi yapmalı, sağlam adımlarla ilerleyecek şekilde hedefler koymalıyız. İlerleyeceğimiz yolda iyi veya kötü olayların karşımıza çıkabileceğini göz önünde bulundurmalıyız.
  • SABIRLI OLUN – HEMEN PES ETMEYİN: Pazartesi başlayıp, dayanamayıp, canımızın çok istediği şeyi hemen yemeye başlamak, normalden fazla abur-cubur tüketmek; kararınızda ciddi olmadığınızı gösterir. Gerçekten kararlı olup olmadığınızı gözden geçirin. Sık sık diyete başlayıp bırakmak, kendinize olan güveninizi olumsuz etkiler.
  • DOĞRU ADRESİ BULUN – BİR BİLENDEN YARDIM ALIN: Sağlıklı kilo verme ve sonra o kiloyu koruma konusunu çok iyi araştırmalı, mutlaka güvenilir bir beslenme ve diyet uzmanından, bir diyetisyenden yardım almalısınız. Müracaat ettiğiniz diyetisyeniniz, işini severek yapıyor olmalı ve konusuna hakim olabilmelidir. Eğer danışmanlık hizmeti aldığınız uzman, size standart zayıflama listeleri veya zayıflama ilaçları veriyorsa, kafanızda güvensizlik belirmeli, doğru adreste olup olmadığınıza dair soru işaretleri olmalıdır. Unutmayın, siz diyet yaparken aslında her türlü besini, doğru bir şekilde yemeyi öğrenmiş olacaksınız. O yüzden tatlıdan tutun, lahmacuna kadar her türlü kaçamağı yemek istediğinizi diyetisyeninize rahatlıkla söylemelisiniz. Diyetisyeniniz zaten size, bu tarz besinleri ne sıklıkta, ne miktarda, hangi öğünde ve neyin yerine yiyeceğinizi size zamanla anlatacaktır.
  • YAKIN TAKİP ÇOK ÖNEMLİ: Zayıflama hizmeti aldığınız diyetisyeniniz, sizi belirli aralıklarla takip etmeli, hem kilo ölçümünüzü ve hem de diyetinizi değerlendirmelidir. Siz de diyetisyeninizle yapmakta zorlandığınız ve canınızın istediği şeyleri paylaşacak rahatlıkla olabilmelisiniz. Unutmayın, siz sağlıklı beslenmeyi öğrendiğiniz sürece, kalıcı kilo verimi mümkün olacaktır. O yüzden aklınıza takılan her şeyi diyetisyeninize sormalısınız.
  • KİLO VERİRKEN ACELECİ OLMAYIN: Kilonuzu çok kısa bir sürede almadığınızı unutmayın. Çok yavaş kilo veriyorum diye yakınıp, diyeti bırakıp, vereceğiniz kilolardan da olmayın. Unutmayın, herkesin farklı metabolizma hızı vardır, bazı kişiler 2 haftada 3 kg verirken, bazıları aynı süreçte 1.5 kg verebilir. Aynı zamanda, diyetinizi ve sporunuzu düzenli yapıp yapmamanıza göre de kilo verme hızınız değişecektir.
  • HARCADIĞINIZ ENERJİYİ ARTTIRIN: Gün içindeki hareketleriniz, kilo verme hızınızı etkiler. Düzenli spor yapmak, kilo verme hızınızı diyet kadar arttırır. Kilo vermek için en uygun, en ucuz, en pratik ve kolay spor yürüyüş yapmaktır. Bunun yanında işyerinde asansörü çok kullanmamak, ofiste hareketlerinizi arttırmak, ev hanımları için ev işlerini arttırmak, yakın yerlere yürümek enerji harcamanızın arttırılmasında yine etkili olacaktır.
  • DİYETİ CEZA GİBİ GÖRMEYİN: Diyetimiz bitince, hayatımdan uzaklaştırıp yiyemediğim her şeyi sınırsızca yiyeceğimizi düşünmek çok yanlış olacaktır. Çünkü siz zaten, diyetiniz süresince, her türlü besini, nasıl ve ne düzende yemeyi öğrenmiş olacaksınız. Birden her şeyi unutup, kendimizden geçercesine yemek yemeye başlarsak, sonuç yine kilo alımı olacaktır. Sağlıklı beslenmenin bir dönemlik değil, hayatınızın her döneminde gerekli olduğunu unutmayın. Diyetimiz bitince, o süreçte yiyemediğimiz besinlerden intikam alırcasına yemek yemenin çok yanlış olduğunu öğrenmemiz gerekir. Besinlerden intikam alma düşüncesi, sağlıklı beslenmenin mantığının anlaşılmadığını gösterir. Sağlıklı beslenme, hayatımız boyunca uygulayacağımız bir eylemdir.
  • MUTLAKA KİLO KORUMA PROGRAMI UYGULAYIN: Kilo fazlalıklarınızı verdikten sonra, işimizin tamamıyla bittiğini düşünüp, beslenmenizi oluruna bırakmayın. Diyet yapar gibi beslenmememiz gerektiği gibi, birden fazlaca yemek yeme durumundan da kaçınmak gerekir. Destek aldığınız diyetisyeniniz size kilo koruma ile uyumlu bir beslenme planı hazırlayarak, sizin var olan yeni kilonuzun korunmasını sağlayacaktır. Sizin bu kilo koruma programına uymanız ve diyetisyene yine belirli aralıklarla gitmeniz gerekir. Bu süreçte, danışmanlık hizmeti aldığınız diyetisyeninizden yavaş yavaş uzaklaşmaya başlayacak, kendinizi tek başına takip etmeye başlayacaksınız.
  • VE MUTLU SON: Artık sizin sağlıklı bir beslenme tarzınız oluşmuş durumdadır. Beslenme şeklinizi yaz-kış, tatil-çalışma dönemi, düğün-sünnet ve bayramlar gibi her süreçte geliştirme ve renklendirme durumunuz ortaya çıkabilir. Önemli olan, diyetisyeninizden öğrendiğiniz temel beslenme kavramlarını yapmayı ihmal etmemenizdir. Kilo koruma sürecinde spor aktivitelerinizi yine ihmal etmeyin. Kilo verme sürecindeki gibi her gün olmasa da haftada 2-3 gün düzenli aktivitede bulunun. Bu aktiviteleri hayatınızın bir parçası hale getirin.



hastalarımızdan sorular-cevaplar:

soru-1:merhaba doktor rabia hanım.ben diyabet hastasıyım.çok kiloluyum hemde.diyabetliyken kilo vermem doğrumudur ve nasıl kilo veririm?
cevap:diyabetli bireylerde obezite görülme sıklığı az değildir zaten. diyabetli hastalarımızın kan şekerlerinin düzenlenmesi için verdiğimiz sağlıklı bir beslenme planı ile zaten aynı zamanda kilo vermiş de oluyorlar. kan şekeri dengesi için az az-sık sık beslenme, her gün orta tempolu yürüyüşler, düzenli uyku ve düzenli su tüketimi zayıflamanıza da yardımcı olan etmenlerdir. diyabetli bir hastaya vermediğimiz tatlılar, hamurişleri, kızartmalar vb. obez hastalarımızda da önermediğimiz besinler arasındadır. yani, diyabette uygulayacağınız beslenme planı ile kilo vermek için uygulayacağız beslenme planı birbiriyle uyuşmaktadır. sağlıklı günler...

soru-2: ben geceleri 21.30-22.00 de eve anca geliyorum. diyet yapmam mümkünmü? duyduğum kadarıyla bu saatte yemek yemek direk kilo yapıyormuş.dışarıda yemek yeme şansım yok malesef. bana yardım edin. çok kilo aldım....
cevap: bakın, diyet kişiye özeldir. ve kişinin yaşam tarzına göre diyetinin içeriği, öğün saatleri ayarlanmalıdır diyetisyeni tarafından. eğer sizin çalışma saatleriniz bu şekilde ise, en son öğününüz akşam yemeği olacak şekilde, size özel bir beslenme planı hazırlanabilir diyetisyeniniz tarafından. son öğünden sonra yatmak için 2 saat geçmesi de gerektiği için, uyku saatiniz de ona göre ayarlanırsa hiç bir porblem olmaz. sonuçta bütün hastalarımız hayatı düzenli olan hastalar değil. vardiyalı çalışan çok hastamız var. önemli olan, DÜZENSİZLİK İÇİNDE BİR DÜZEN oluşturabilmektir... sağlıklı günler.....

     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Kilo Koruma Programı ÇOK OKUNUYOR Dyt.Ahmet GÜRAPAYDIN
► Hipotiroid ve Kilo Verme Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
► Hamilelik Sonrası Kilo Verme Dyt.Sevgi Gökçen ERKÜN
► Doğum Sonrası Kilo Verme Dyt.Gülhan KOCA
► Kilo Alıp Verme Döngüsü Dyt.Nil ŞAHİN GÜRHAN
► Yoyo Sendromu: Sürekli Kilo Alıp Verme Dyt.Ezgi TOPTAŞ BIYIKLI
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Doğru Yoldan Sağlıklı Kilo Verme ve Kilo Koruma Süreci' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:32
Top