2007'den Bugüne 92,806 Tavsiye, 28,313 Uzman ve 20,060 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Prostat Büyümesi ve Beslenme
MAKALE #5971 © Yazan Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU | Yayın Kasım 2010 | 5,288 Okuyucu
Prostat büyümesi, erkeklerde bulunan prostat bezinin normalin üzerinde büyümesi olarak tanımlanmaktadır. Prostat büyümesi, yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen bir hastalıktır. Kişiler idrara çıkmakta zorluk çekerler. Bunun yanı sıra gün içinde sık idrara çıkma ihtiyacı hissedilir. Geceleri ise sık idrara çıkma isteğinden ötürü uyku düzensizlikleri yaşanmaktadır.

Prostat büyümesi, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan bir rahatsızlıktır. Seksen yaşın üzerindeki erkeklerde görülme riski %90’dır. Yaşın ilerlemesiyle beraber testosteron hormonunun azalması ile ilişkilendirilen bir rahatsızlıktır. Prostat büyümesi tedavi edilmediği takdirde böbrek sağlığını ciddi anlamda tehlikeye sokar. Bu nedenle teşhis ve tedavisinin mutlaka hekimlerce yapılması gerekmektedir.

Prostat büyümesi tanısı almış erkeklerin beslenmelerinde dikkat etmeleri gereken bazı hususlar bulunmaktadır:

1. Günde 1,5-2 litre sıvı tüketimine özen gösterilmelidir. Gece idrara çıkma sayısını azaltmak için sıvı tüketimi yatmaya 2 saat kala sonlandırılmalıdır. Sıvı tüketiminin yetersiz kalmaması için gün içindeki toplam sıvı tüketimininin önemi büyüktür.
2. Alköllü , gazlı içeceklerin tüketilmemesi gerekir.
3. Kafeinli içeceklerden sakınılmalıdır. Kafein içerikli içecekler idrarla sıvı atımını artırırlar. Bu nedenle çay, kahve, kola, enerji içecekleri gibi kafeinli içeceklerin tüketilmemesi gerekmektedir.
4. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi önemlidir. Prostat büyümesi olan bireylerin idrar yolu enfeksiyonu yaşama riskleri daha yüksektir. Bu nedenle bağışıklığı güçlendirmek için mutlaka yeterli ve dengeli beslenilmeli, taze sebze ve meyve tüketimi arttırılmalıdır. Probiyotik ürün kullanımından faydalanılmalıdır.
5. Prostat büyümesi olan bireylerin kabızlıktan korunmaları gerekir. Kabızlık idrar çıkışını zorlar. Bu nedenle beslenme düzeninde posa ve lif içeriği yüksek olan tam tahıllı besinlere, kurubaklagillere, kepekli ürünlere ve bulgur pilavına ağırlık verilmelidir.
6. Günlük 5-9 porsiyon sebze ve mayve tüketimi hem iyi bir vitamin kaynağı oluşturacaktır hem de diyetin posa içeriğini artıracaktır. Bu sebeple beslenmeye salatalar, sebze yemekleri, meyve ve meyve suları ilave edilmelidir.
7. Fitokimyasallardan laykopen’in özellikle prostat kanserini önleyici özelliği bulunmaktadır. Laykopen, domates ve domates ürünlerinde bolca bulunmaktadır. Erkeklerin beslenmelerinde bolca domates, domates püresi, domates salçası ve hatta ketçap tüketimini arttırmalarında fayda vardır.
8. Prostat büyümesiyle beraber kan kolesterol seviyelerinin de yükselmesi söz konusudur. Bu nedenle özellikle kolesterol seviyesinin yükselmesine sebep olabilecek hayvansal kaynaklı yağlardan, yağlı besinlerden, fazla şekerli besinlerden sakınılmalıdır. Kızartmalardan, kavurmalardan, yağlı etlerden uzak durulmalı, yüksek şekerli besinler tüketilmemelidir. Süt , yoğurt ve peynir gibi besinlerin az yağlıları tercih edilmelidir.
9. Beslenmede fitoöstrojen içeren besinlere yer verilebilir. Fitoöstrojen içeren besinler idrar çıkışını kolaylaştırır ve mesanede kalan idrar miktarını azaltırlar. Fitoöstrojen içeren besinler; soya, soya ürünleri ve ay çekirdeğidir.
10. Omega -3 yağ asidinden zengin besinlere beslenmede mutlaka yer verilmelidir. Yağlı soğuk su balıkları ve keten tohumu iyi omega-3 kaynaklarıdırlar. Bunun yanı sıra günlük beslenmede günlük 30 g kadar fındık, badem ve ceviz gibi yağlı tohumlara yer verilmelidir.

Tüm bu önlemlerle prostat büyümesi olan erkeklerin yaşam kalitelerini artırmaları mümkündür. Bu öneriler aynı zamanda sağlıklı beslenme uyarılarıdır . Böylece bireylerin sağlık sorunlarının hafifletilmesinin yanı sıra bazı kronik hastalıklardan korunmaları da söz konusudur. Sağlıklı günler dilerim.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Prostat Büyümesi ve Beslenme" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İdil İMAMOĞLU Fotoğraf
Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU'nun Makaleleri
► Prostat Büyümesinde Beslenme Dyt.Gizem ŞEBER
► Prostat Kanserinde Sağlıklı Beslenme Dyt.Fatma Merve KALELİOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 20,060 uzman makalesi arasında 'Prostat Büyümesi ve Beslenme' başlığıyla benzeşen toplam 44 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyabet ile Yaşamak Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:13
Top