2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Anasınıfı, İlköğretim 1.Sınıf Öğretmenleri İçin Tekerleme Örnekleri
MAKALE #5974 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Kasım 2010 | 11,745 Okuyucu
Biliyorum, hepiniz, çocuklarımızın 3 ay tatil yaptığında çalıştınız. Herkes, öğretmenler de 3 ay tatil yapıyor, zannediyor; ama yanılıyorlar. Okula hazırlık, plan, programların hazırlanması, seminerler, sınavlar derken aslında çok ta dinlenmiş, başlamadınız yeni eğitim ve öğretim yılına...

Ancak, sevgili yavrularınızın, öğrencilerinizin ışıldayan ,sizlerden birşeyler öğrenmek için sevinçle bakan gözleri tüm yorgunluğunuzu unutturdu. Ağlayan, annelerinin kucağından sizlere gelen öğrenciler,babaların aman kızım, aman oğlum diyen; onlara kıyamayan sesleri... İşte sizler onların bu zor günlerinde anne ve baba olmak zorunda oluyorsunuz. Aslında bu bir zorunluluk değil! SEVGİ işi. Önce,her şeyden, eğitim ve öğretimden önce onların kalplerini fethetmelisiniz.

Sadece çocuklar mı? Hayır! Ebeveynlerde size güvenmeli ve gönül rahatlığı içinde yavrularını emanet edebilmeliler. Çünkü,çocuklarımız en değerli varlıklarımızdır. Onların yerine başka bir seçenek koyamayız. Bu meslek sevilmeden yapılmaz, karşınızda enerji dolu birçok yavru... Onları kendi çocuklarımız yerine koyup, hem derslerimize zevk ve renk katmalıdır ki güçlükleri eritelim. Sınıfta duygusal iletişim, beden dilinden anlama çok önemli. Önce, çocukları hazır hale getirmelidir. Buna, eğitimde HAZIRBULUNUŞLUK denir. Öğretmen olarak, programı uygulamak ve belli bir düzeni tutturmak zorundasınız.Ancak, öğrenci ve mümkün olabildiği ölçüde ailesi ile iyi bir iletişim birçok sorunu çözecektir.

Bunların dışında çocukların dikkatini çeken, onların konuşma ihtiyaçlarını karşılayan, dil gelişimine destek olan tekerlemeler önemlidir. Dikkat toplamak için,bilişsel gelişimi desteklemek için bilmeceler sorulabilir. Parmak oyunları da küçük kasların gelişimini destekler, ilgi çeken bir etkinliktir.Dikkati belli bir konuya çekmek için, öncesinde yararlanılabilir. Kıpır kıpır olan çocuklar, enerjilerini biraz boşaltmış olurlar.

Sizlere örnekler sunmak istiyorum:

PARMAK OYUNLARI

DEDEMİN GÖZLÜKLERİ

Dedem gözlüklerini kaybetmiş( ellerle gözlük yapılır,göze takılıyormuş gibi yapılır )

Aramış,taramış bir de bakmış( arıyormuş gibi yapılır)

Başının üstünde değilmiymiş( yine elle gözlük işareti yapılarak, göze takılır)

ÖRDEK AİLESİ

Bu baba ördek( baş parmak gösterilir)

Bu da anne ördek(diğer eldeki baş parmak gösterilir)

Bunlar da yavruları( elin diğer parmakları gösterilir )

Vak vak diyorlar( iki el üst üste konur gaga yapılır )

Derede yüzüyorlar( yüzme hareketi yapılır )

Bir balık görünce yakalayıp, yiyorlar ( yeme hareketi yapılır )

HİNDİ

1 küçük 2 küçük 3 küçük hindi

4 küçük 5 küçük hindi 6 küçük hindi

7 küçük 8 küçük 9 küçük hindi

hindiler bitti, evlerine gitti, ellerini yıkadı, yemeğini yedi, dişlerini fırçaladı,yatağına yattı, uyudu.( sayılar sınıftaki öğrenci sayısı kadar sayılır, parmaklar kapatılarak yapılır )

TEKERLEME ÖRNEKLERİ-4

ARABA

Arabam dört teker

Üstünde yük çeker

Ağlasm duyar mı?

Kornaya basar mı?

Ağlama, bağlama

Bu oyundan çıkma

SAYILAR

Bir,iki,üç,dört,beş.

Altı,yedi,sekiz,dokuz,on.

Git komşunun damına kon

Sarı limon

AYŞE

Oooooo, bir şey duydum, kulağıma koydum.

Kulağımdan çıkarıp altın tasa koydum,

Altın tas, tahtaya bas, tahta çürük çivi tutmaz.

Ayşe annesinin sözünden hiç çıkmaz.

BİLMECE ÖRNEKLERİ

Dumanı tüter,isterse gider

Balık değildir, denizde yüzer ( gemi )

Çarşıdan aldım, bir tane

Eve geldim ,bin tane ( NAR )

Dallarıyla okşar,kucaklar ( AĞAÇ )

Dizi dizi odalar birbirini kovalar ( TREN)

Rengi yoktur, sesi var, buluttan anası var ( YAĞMUR )

Sağken yerinden ayrılmaz, öldükten sonra gezer (YAPRAK )
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Anasınıfı, İlköğretim 1.Sınıf Öğretmenleri İçin Tekerleme Örnekleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Anksiyete Bozukluğu: Vaka Örnekleri Psk.Mustafa GÖDEŞ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Anasınıfı, İlköğretim 1.Sınıf Öğretmenleri İçin Tekerleme Örnekleri' başlığıyla benzeşen toplam 18 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


02:36
Top