2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ergenlik Çağında Çocuğuma Neler Oluyor?
MAKALE #5977 © Yazan Öznur SİMAV | Yayın Kasım 2010 | 6,171 Okuyucu
İnsan olarak, hayatımızı değişik gelişimsel süreçlerden geçerek tamamlarız. Yenidoğan, bebeklik, erken çocukluk, okul, ergenlik, gençlik, genç yetişkinlik, yetişkinlik, yaşlılık gibi adlandırarak geçiririz.

Her geçirdiğimiz dönemde vücudumuz, fiziksel, psikomotor, bilişsel, dil, duygusal olarak değişikliklere uğrar. Tıpkı, ipek böceklerinin değişim süreçleri gibi. Kurbağaların önce balığa benzeyip sonra kurbağa görüntülerine bürünmeleri gibi.

Yetişkinler olarak, hepimiz kurulmuş bu düzendeki değişiklikleri yaşadık. Ancak, o dönemlerde neler yaşamıştık? Unuttuk. Şimdi, çocuğumuz gözle görülür şekilde yetişkinliğe adım atıyor. Ancak, acaba kendisi memnun mu bu hızlı değişimden? Yeni vücuduna alışabiliyor mu? Eller, ayaklar önce büyüyor, çocuğunuz oraya, buraya çarpıyor. Bunun dışındaki değişikliklere şimdi değinmek istemiyorum.

Hep size ‘peki’ diyen çocuğunuz dikleniyor. Sizin A dediğinize, o B diyor. Kendini kanıtlama çabası içinde. Kişiliğini ortaya koymak istiyor. Şimdiye kadar neredeyse dizinizin dibindeki çocuğunuz, artık sizinle değil; arkadaşlarıyla birlikte olmak istiyor. Kuşunuzun kanatları çıkmış, uçmak istiyor. Ebeveyn olarak siz de haklısınız. Çağımızdaki teknolojiye ayak uydurmakta çocuklarımız bizi çoktaaan geçti.

Ergenlik dönemi, çocuğumuzun ne çocuk olarak kabul gördüğü, ne de yetişkin olarak davranıldığı ara dönemdir ki, çocuk bu dönemi atlatmakta genellikle zorlanır. Ayrıca da ailenin tutumunda, çocuk olumsuz bir şey yaptığında ‘kocaman insan oldun, sen hala...’ ile başlayan cümleler kurulur. İyi birşey yaptığında farkedilmez bile...

Ergen, bu dönemde evinin dışında da bir dünyanın olduğunu farkeder. Bu dünyada neler olup bitmektedir? Burada önemli olan bu dış dünyayı öğrenirken ona arkadaşça yaklaşmak. Hassas bir konu var, o da EBEVEYN OLDUĞUNUZU, ne kendiniz unutmak, ne de çocuğunuza unutturmak.

Dış dünyanın olumsuzluklarının olabileceği, dikkatli olması gerektiği ergenle çok tekrarlamadan, karşılıklı konuşmalar şeklinde paylaşılmalıdır. Ergen DOĞRU ve YANLIŞ davranışlarında sizin yanınızda olduğunuzu kesinkes bilmelidir. Bunu ona hissettirmelisiniz. Gereğinde ona belli etmeden dışarıda gözleyebilirsiniz.

Yabancılarla görüşmemesi, servis kullanmıyorsa ara sokaklara girmeden belli bir yolu kullanması gerektiği, arkadaşlarıyla grup olabiliyorlarsa birlikte yürümelerinin daha iyi olabileceği, yalnız ortamlarda bulunmaması gerektiği, ergenle, onu bir yetişkin gibi karşımıza alarak konuşmalıyız.

Burada dikkat edilecek husus; defalarca söyleyip, sözümüzü etkisiz hale getirmemek, uyuşturucular konusunda uyanık olmalıyız. Bu konuyu da fazla detaylandırmak istemiyorum.
Aileler, ergenle olan ilişkilerinde aralarındaki mesafeyi korumak durumundalar. Bu demek değil ki ayrı dünyaların insanlarısınız. HAYIR, ERGENİN SİZE GÜVEN DUYMAYA, ANNEYE VE BABAYA İHTİYACI VAR. Arkadaşca yaklaşım ölçülü olmalı, onun zaten arkadaşları var.

Ergen, bu dönemde genellikle içine kapanır, yalnız kalmak isteyebilir. Ancak, burada da aile olabilmek çok önemli. Kısa süreli yalnızlıklar ve sonunda belki ebeveynle paylaşım gerçekleşebilir. Odasının kapısının tamamen kapanmasını olumlu görmüyorum. Ergenliğin erken dönemlerinde ve daha ileri dönemlerinde durum esnek olabilir.

Herkes gibi,ergenin de güzel davranışlara ihtiyacı var. Ne ekerseniz onu biçersiniz gibi birşey. Burada kısaca özel ergenlere de değinmek istiyorum. Sizin tutumlarınız fevkalade olsun ergenle bir türlü istediğiniz ilişkiyi yakalayamıyorsunuz. İşte o zaman ÇOCUK VE ERGEN PSİKİYATRİSLERİ, ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ UZMANLARI, PSİKOLOGLAR devreye girmek durumundadırlar ki durum daha grift hale gelmesin.

Ergenlik döneminde, SBS vs gibi sınavların stresini yaşamaktalar. Ergenler istesekte istemesekte bu yaşam kavgasının içinde buluyorlar, kendilerini. Çünkü, memleketimizin gerçekleri bu. Ya bu deveyi güdeceksin, ya da bu diyardan gideceksin. Onda da herşey güllük gülistanlık olmuyor. Başka problemler gündeme geliyor.

Sonuç olarak ergenle ilişkilerimizde öncelikle, tutarlı olmak, aynı davranış için her durumda aynı tepkiyi vermek, ANNE VE BABANIN ORTAK TUTUM sergilemesi, ergenin bedenini tanıması ve başkalarının ona dokunmasına izin vermemesi gerektiği, onun yetişkin olarak davranılmasından hoşlanacağı, sevginin sadece maddi bedeller ödenerek gösterilmemesi gerektiği unutulmamalıdır.

Nöbetçi öğretmenlerin teneffüs saatlerinde öğrencileri iyi gözlemeleri, sınıf kapılarının açık tutularak kız-erkek öğrencilerin grup halinde olmalarını sağlamaları gerekir.

Okul rehberlik servisleri de anne ve babaları toplayıp projeksiyonla aile eğitimi yaptıklarını düşünüyorlar. Gerçekçi biçimde üzerine eğilinemiyor. Belki küçük şehirlerde daha iyi olabilir. Özel ve devlet okullarında fazlaca bir fark yok. Ergenin özeline girmek zordur. Ancak, sıcak ve samimi yaklaşım eksikliği görüyorum. Ergen kendisi ifade ediyor ‘hiçbir işe yaramaz’ diye...

Benim yazdıkça yazasım geliyor. Bıktırmayalım. Sevgiyle Kalın...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ergenlik Çağında Çocuğuma Neler Oluyor?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Öznur SİMAV'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Öznur SİMAV'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Öznur SİMAV Fotoğraf
Öznur SİMAV
Bursa (Online hizmet de veriyor)
Çocuk Gelişimi Ve Eğitimcisi
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi64 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Öznur SİMAV'ın Yazıları
► Ergenlik Döneminde Neler Oluyor? Psk.Romina KUYUMCUOĞLU
► Aile Danışmanlığında Neler Oluyor? Psk.Dnş.Tayfun Kemal KARAYILANLI
► Toplumun Temelinde Neler Oluyor ? Psk.Cüneyt KAYA
► Çocuktan Sonra Evliliklerde Neler Oluyor? Psk.Dnş.Sezen SALİHOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ergenlik Çağında Çocuğuma Neler Oluyor?' başlığıyla benzeşen toplam 37 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
◊ Soma da Göz Göre Göre.. Haziran 2014
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


09:41
Top