2007'den Bugüne 92,232 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,964 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Kafein ile İlgili Merak Ettikleriniz
MAKALE #5987 © Yazan Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU | Yayın Kasım 2010 | 51,117 Okuyucu
Dünyada en yaygın olarak kullanılan keyif verici maddenin kafein olduğunu biliyor muydunuz?

Kafein aslında 63 tür bitkinin meyvelerinde, tohumlarında ,köklerinde ve yapraklarında doğal olarak bulunan bir bileşiktir.

Kafeinin en bilinen kaynakları kahve, çay, kolalı içecekler ve çikolatadır. Tüm dünyada her gün milyonlarca insan düzenli olarak kahve veya çay tüketiyor.

Kahve içmeye muhtemelen ilk olarak Etiyopya’da başlanmış. Avrupa’ya ise Türkiye ‘den gittiği düşünülmektedir.

Besinlerle ve içeceklerle aldığınız kafein doğrudan mide duvarından ve ince bağırsaklardan kana karışır. Kafein içeren bir besin aldığınızda , yarısı ancak 5-6 saat sonra vücudunuzdan atılır. Kafein bağımlılığınız varsa bu süre zarfında zaten tekrar kafein içerikli bir besin almışsınızdır.

Kafein bağımlılık Yapar Mı?

Evet. Kafein de nikotin, amfetamin, kokain gibi bağımlılık yapan bir maddedir.
Kafein uyarıcı bir maddedir ve kişiye tetikte olduğu duygusunu verir.
Kafein beyinde Dopamin gibi bazı sinir iletkenlerini arttırarak alışkanlık yapar.
Alışılmış olan kafein dozu günlük alınmadığı zaman vücutta tepkiler oluşuyor. Baş ağrısı, yorgunluk, huzursuzluk,konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik gibi şikayetler gelişiyor.

Kafein Baş Ağrısı Yapar Mı?


Kafein baş ağrılarına karşı kullanılan ağrı kesici ilaçların etkilerini arttırır.Ancak sürekli kullanım, baş ağırlarının tekrarlamasına da neden olabilir.
Kafeinin bağımlılık yapmasından ötürü, günlük alışmış olduğunuz dozu almadığınızda da baş ağrısı şikayetleri ortaya çıkar.

Kafein ve Adet Öncesi Sıkıntılar

Kafein adet öncesi yaşanan şişkinlik sıkıntılarını idrar söktürücü etkisinden ötürü hafifletebilir. Ancak adet öncesi sendromu kan şekerini düşürerek şiddetlendirebilir. Bazı çalışmalar günde 3-4 fincan kahve içilmesinin adet öncesi sendrom şikayetlerini 3 kat arttırdığını göstermiştir.
“Günde 3-4 fincan kahve adet öncesi şikayetlerini 3 kat arttırıyor!”

Kafein Uykusuzluk Yapar Mı?

Sağlıklı bir yaşam sürmede düzenli uykunun önemi çok büyüktür. Vücudumuza aldığımız kafeinin metabolize olması için 4-7 saat gerekmektedir. Bu süre kafeinin vücudunuzdan atılması için gerekli olan süredir. Kafein , uyku hormonu olarakta bilinen Melatonin hormonuna etki edin bir uyarıcıdır. Dolayısıyla öğleden sonra içilen bir fincan kahve , metabolizma süreleri göz önüne alındığında gece uykunuzun kaçmasına sebep olabilir. Kafein uykunuzun kaçmasına sebep olabildiği gibi derin uykuya dalmanızı da engeller.

Kafeinin vücuttan atılma süresinin doğum kontrol hapı kullanan ve östrojen takviyesi alan kadınlarda iki katına çıktığını hatırlatmakta fayda var.

Kafein’in Tansiyonunuz ve Kalp Sağlığınıza Etkisi

Kafein yüksek tansiyona sebep olmaz ama, kan basıncını birkaç saatliğini arttırabilir. Bu nedenle zaten yüksek tansiyonu olan bireylerin stres altındayken alacakları kafeinin tansiyonlarını daha da yükselttiği ve inme riskini arttırdığı belirlenmiştir.
Kahve çarpıntıya, hızlı ve düzensiz kalp atışına sebep olabilmekte. Aritmisi ve kalp rahatsızlığı olan bireyler için sıkıntı oluşturabilmektedir. Kalp yetmezliği olan bireylerin ise kafein içerikli besinleri almaları önerilmemekte.

Washington üniversitesinde yapılan bir araştırma, günde 6 fincan ve üzerinde kahve içen bireylerin kalp krizi geçirme risklerinin arttığını göstermiştir.

Kafein ve Kemik Sağlığınız

Kafein özellikle kalsiyum ve demir emilimini engeller. Ayrıca diüretik etkisi sebebiyle kalsiyum depolanmasınıda olumsuz etkiliyor. Kalsiyum idrarla atılıyor.
Penn State College’de yapılan bir çalışmada orta düzey kafein alımının kemik erimesine neden olmadığı gösterilmiştir. Ancak fazla kafein alımının kemik yoğunluğunu olumsuz etkileyebileceği söylenmektedir.Bu doğrultuda ülkemizde yapılan bir araştırmada tüketilen kafein miktarının özellikle erkeklerde kemik yoğunluğunu etkilediği bulunmuştur.

Yetişkinlerin daha çok kafeinli içecekler tüketip, süt tüketimlerini azaltmaları da kafeinin olası olumsuz etkisine zemin hazırlamaktadır.

Gebelikte Kafein Almalı Mı ?

Kafeinin gebelik üzerine etkileri derinlemesine araştırılmıştır. Kafein alımı birinci trimester de ani düşüklerin riskini arttırmaktadır. Journal of American Medical Association ( JAMA) yayınlanan bir araştırmada hamileliklerinin ilk 3 ayında düşük yapan kadınlarla düşük yapmayan kadınlar kıyaslanmış. Sonuçta günde 1-2 fincan kahve içen kadınlarda düşük yapma riskinin içmeyenlere göre %30 daha yüksek olduğu gözlemlenmiş. Kahve tüketimi günde 4 fincana çıktığında risk %40 ‘ a yükselmiş. Günde 5 fincandan fazla kahve içenlerde ise riskin % 220 oranında arttığı sonucuna varıldı.

Düşüklere neden olan faktörler bilinmemekle birlikte, hamilelerin kafeini çok daha yavaş metabolize ettikleri biliniyor. Dolayısıyla plasentadan geçen kafein fetüs üzerinde toksik bir etki yaratıyor.

Hamileliğin ilk 3 ayından sonra ise kafein bebeğin anne karnındaki büyümesini veya herhangi bir komplikasyonu etkilememektedir.
Kafein, hamile kalmak isteyen kadınları da olumsuz etkiliyor. Günde 2,5 fincandan fazla kahve tüketen kadınlarda kısırlık oranının daha yüksek olduğu gösterilmiş.
Tüm bilgiler göz önüne alındığında bebek sahibi olmak isteyen kadınların gebelik öncesinde ve gebelikte kafein içerikli içeceklerden uzak durmalarında fayda var

“ GEBELİĞİN İLK 3 AYINDA FAZLA KAFEİN ALIMI DÜŞÜK RİSKİNİ ARTTIRIYOR”

Kafein ve Spor

Kafein sporcularda, yağ asidi mobilizasyonunu arttırarak kas glikojen depolarının korunmasını sağlar. Böylelikle dayanma gücüne katkıda bulunur. Kafein aynı zamanda olası kalsiyum transportunu kolaylaştırıcı etkisi sebebiyle direkt kas kasılmalarınıda etkilemektedir.

Potansiyel ergojenik etkisinden ötürü kafein internasyonal olimpiyat komitesi tarafından doping olarak kabul edilmiştir ve yasaklanmıştır. Kafeinin enerji arttırıcı etkisi kg başına 3,3-6 mg alınması ile ortaya çıkmaktadır.

Ancak kafeinin diüretik etkisi sporcular için olumsuz bir durumdur.

“ KAFEİNİN DOPİNG KABUL EDİLDİĞİNİ BİLİYOR
MUYDUNUZ? ”

Kafeinin Faydaları

Kafein öncelikle psikolojik bir canlandırıcıdır. Uyku hali yaratan adenosin adlı kimyasalı bloke ederek düşünsel performansı arttırır ve ruh haline olumlu katkıda bulunur.
Kafein metabolizma hızını arttırarak daha fazla kalori yakmaya yardımcı olmaktadır. Günde ortalama 240-350 mg kafein alımı dinlenme metabolik hızınızı %8-13 arttırmaktadır.

Kafeinin bağırsakları yumuşatıcı etkisi de bulunmaktadır.
Yeni yapılan bir çalışmaya göre kafein tüketimi arttırılarak Parkinson riski azaltılabilir

“Kafein ile günde ortalama %10 daha fazla enerji harcarsınız!”

İçeceklerin Kafein İçerikleri

Kolalı İçecekler

(330 ml) Kutu Kola
60mg

(330ml) Diet Kutu Kola
27,5 mg
Kahve

Türk Kahvesi ( 100ml)
73mg

Nescafe ( 180ml) (1 tatlı kaşığı)
57mg

Filtre Kahve (180ml)
185mg

Kafe latte (240ml)
35mg

Kafeinsiz Neskafe ( 1 tatlı kaşığı )
2 mg

Espresso (50 ml)
67 mg
Çay


Poşet Çay ( 5dk demlenmiş)
33mg

Poşet Çay ( 1 dk demlenmiş)
20 mg

Demlenmiş siyah çay
35 mg

Yeşil Çay
30mg
Kakao ve Çikolata

Çikolatalı süt ( 240ml)( 1 su bardağı)
8mg

Çikolata ( 30g) ( sütlü, bitter,)
8-20 mg
Diğer


Red Bull (250ml)
80mg


Kafein Tüketiminden Kimler Uzak Durmalı?

Hamileyseniz veya Hamile Kalmayı düşünüyorsanız
Yüksek tansiyonunuz varsa
Çarpıntınız varsa
Midenizde yanma hissi oluyorsa
Panik ataktan şikayetçiyseniz
Mesane problemleriniz varsa
Osteoporoz riski altındaysanız;
Kahve ve kafein içerikli içeceklerden uzak durmanızda fayda var!!

Günde 200-400 mg arası kafein alımı normal kabul edilmekte.
Günde 400 mg’dan fazlası ise tehlikeli bulunuyor
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Kafein ile İlgili Merak Ettikleriniz" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU'nun izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
İdil İMAMOĞLU Fotoğraf
Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU
Ankara
Uzman Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi41 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Dyt.İdil İMAMOĞLU'nun Makaleleri
► Kafein Dyt.Aysun SARIN
► Kafein Zararlı mı? Dyt.Gizem ELBAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,964 uzman makalesi arasında 'Kafein ile İlgili Merak Ettikleriniz' başlığıyla benzeşen toplam 83 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Diyabet ile Yaşamak Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:05
Top