2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Çocukların Düşleri
MAKALE #6016 © Yazan Psk.Dnş.Onur AKKOCA | Yayın Kasım 2010 | 7,074 Okuyucu
ÇOCUKLARIN DÜŞLERİ

Her kes düş görür, ama bazılarımız gördüğümüz düşleri hatırlayamayız. Yaşamımızın üçte birini uykuda geçiririz. Enerji düzeyimizi korumak düşünce güçlerimizi canlandırmanın yanı sıra uykunun en önemli işlevi düş görme olduğu son dönem araştırmalarda kabul ediliyor.

Düşlerin amacı nedir?

Düşlerimiz yardımıyla, amaçlarımızı, dileklerimizi ve aynı zamanda gündelik yaşama ilişkin korkularımızı tanıma olanağı buluruz. Düşler ruh sağlımız için çok gereklidir. Duygusal ve psikolojik açıdan sağlıklı olmamıza yardımcı olması açısından çok önem taşımaktadır. Düşler, deneyimlerimizle ilgili olabildiği gibi hayal dünyamızı da yansıtabilirler.

Çocukların düşleri ise daha renkli ve canlıdır. Uykuya dalar dalmaz mutlu bir oyun bahçesinin içinde yaşamaya başlarlar. Çocuğun gördüğü düşler onun gelişmekte olan kişiliğini yansıtır. Eğer kişiliği oluşturan duygusal, sosyal ve bilişsel unsurlar sağlıklı işliyorsa, bu durumda gördükleri düşler de yaratıcı ve mutlu olaylar ve duygularla dolu olacaktır. Eğer çocuğunuzun gördüğü düşlerde rahatsız edici imgeler ve duygular yer alıyorsa, bu durum, kişisel gelişimlerinde bir takım sorunlar olduğu biçiminde yorumlayabiliriz.

Çocuklarınızla birlikte onların düşlerini keşfetmek ve tartışmak, kişisel gelişimlerinin desteklenmesine yardımcı olur. Çocuklar gördükleri rüyaları yetişkinlere anlatmakta çok isteklidirler. İlgiyle dinlenildiği zaman hem onlar mutlu olurlar hem de siz onun yaşadıklarına yönelik ip ucu yakalamış olursunuz.

Dr. Pam Spurr “Çocuk Düşleri” adlı kitabında, çocukların düşlerinde yer alan nesnelerin ve sembollerin, çocuğun anne babası, arkadaşları ve okul ile olan ilişkilerine ışık tutmakta olduğunu ve anne babaların çocuklarının düşlerini anlamaya çalışarak, beklide başka türlü elde edemeyecekleri, çocukları ile yakınlaşabilecekleri sevgi dolu bir dünyanın kapısını da aralamış olacaklarını, aynı zamanda, çocukların evde ve okulda yaşayabilecekleri zorlukları ve çatışmaları anlama olanağı bulacak ve bu sorunlarla fazla ilerlemeden ilgilenme fırsatı yakalayabilecekleri söylemektedir. Çocuğunuzla birlikte onun gördüğü düşleri tartışarak, onların kendilerine güvenini ve yaratıcılığını olumlu etkilemiş olursunuz.

Düşlerini anlatmalarına sağlamak için onlara örnek olmanız gerekmektedir. Kendi gördüğünüz düşü onlara anlatın. Yaşı ne olursa olsun her çocuk bunu ilginç bulur. Bu konuda sordukları sorulara yanıt vermeniz çok önemlidir. Daha sonra siz ondan düşünü anlatmasını isteyin. Bu iletişim başladıktan sonra yatağa yatırdığınızda onlara düşlerden söz edin, düş dünyasındaki sayısız güzelliklerden konuşun. Masal okuduysanız bu masal dünyasını düşlerinde ziyaret etmesini önerin. Ya da günün en güzel anlarını anımsatın ve düşünde yeniden yaşamasını önerin. Uyumadan önce sabah kahvaltıda düşünü hatırlamasını söyleyin hatta baş uçlarında kalem kağıt bırakarak uyanır uyanmaz düşlerini yazmalarını söyleyebilirsiniz.

Spurr, kitabında üç tür çocuk düşünden söz etmiştir;
Gerçeğe dayalı düşler, genellikle çocuğun yaşamındaki olumlu bir deneyimi yansıtırlar ve ya da ulaştıkları gelişim düzeyini gösterirler.
Fantastik düşler, çocuğun yarattığı fantastik serüvenler, yeni gelişmeye başlayan yaratıcılığının ürünü olabilir. Çocuğunuzun gelişmekte olan benliğine yönelik olarak geniş bilgiler edinmenizi sağlar.
Kabuslar, tartışılmaz biçimde korkutucudur ve çocukların psikolojisindebir çok soruna neden olabilir. Yaşadığı sorunların habercisi olarak da ele alınabilir.

Çocuğunuz size düşünü anlattığında, ona bazı temel sorular yönelterek gördüğü düşün türünü ve imgelerle olayların arasındaki duyguları belirlemeye çalışın. Bu temel sorular, aşağıdaki düş anahtarında özet olarak sunulmuştur.

DÜŞ ANAHTARI

AYRINTI Çocuğunuz hangi ayrıntıları anımsıyor?
TANIMLAMA Çocuğunuz gördüğü düşte; belli kişileri, yerleri ya da duyguları tanımlayabiliyor mu?
DUYGULAR Düşün genelinde baskın olan duygu ne?
EYLEM Çocuğunuzun düşünde etkin ya da edilgin bir rol mü üstlendi?
ANLAM Çocuğunuz gördüğü düşü nasıl anlamlandırıyor?

Çocuklarımızın o rengarenk dünyalarına girebilmek inanın size de çok keyif verecektir. Gördükleri düşleri bu dünyaya girişte köprü yapmak bizim de işimizi kolaylaştırdığı gibi onların gelişimlerine de katkımız olacaktır. Bu konuda çok daha ayrıntılı bilgiyi ve uygulamaları Dr. Pam Spurr’ un “ Çocukların Düşleri” adlı kitabında bulabilirsiniz. Sevgiyle kalın.


Kaynak: Spurr, P. " Çocukların Düşleri" Bilge Kültür Sanat Yayınları
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Çocukların Düşleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.Onur AKKOCA'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.Onur AKKOCA'nın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.Onur AKKOCA
İzmir
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi10 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.Onur AKKOCA'nın Makaleleri
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Çocukların Düşleri' başlığıyla benzeşen toplam 22 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Pandemi Sürecinde Travma Mayıs 2020
► Eşler Arası İletişim Kasım 2010
► Çocukların Korkuları Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:26
Top