2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Lezzetli Diyet Yemekleri
MAKALE #6028 © Yazan Dyt.Esra DİNÇER | Yayın Kasım 2010 | 8,672 Okuyucu
Antakya mutfağı, Türk-Fransız-Arap yemeklerinin en güzel uyumu ile oluşmuştur. Aslında yemekler bol yağlıdır, tatlıları şerbetlidir, acısı içinize işler, baharat çeşitliliği şaşırtır, nar ekşisi, kimyon, zeytinyağı üçlüsü her yemeğe yakışır. Mutfak kültürü her ne kadar Doğu Anadolu’ya yakın gibi düşünülse de, Akdeniz mutfağına da yakındır. Kısacası kültürler arasında “mükemmel bir uyumdur” memleketimin yemekleri…
Antakya’lı olup diyetisyen olmak avantaj mı dezavantaj mı çözemedim ama, şanslıyım galiba bu kadar değişik lezzetleri bir arada tadabildiğim için… Meslek hayatımın (şimdilik) son 6 ayı dışında hep büyük şehirlerde görev yaparken, danışanlarıma yöresel yemeklerden konu açılınca; “hiç patlıcanlı-tarçınlı pilav yediniz mi, yada baklalı bulgur pilavı, yada zahterli zeytin salatası, tereyağlı humus, küflü çökelek, peynirli irmik helvası ?” diye sorardım… Malzemelerin uyumsuzluğunu düşünürlerdi… Ama yemeklerimizdeki malzemeler arasında gerçekten inanılmaz bir ahenk var…

Zengin mutfağımızdan örneklere gerek olmadığını düşünüyorum. Malum sağlığımızla kilolarımız arasında ters orantı var, birde uzun bayram tatilinde de ne yasaklar devirdik… Haliyle diyet yemeklere ihtiyaç arttı, biraz Antakya mutfağından birazda damak tadımdan yola çıkarak sıkça önerdiğim yemekleri sizlerle paylaşmak istedim. Umarım sizlerinde hoşuna gider, afiyet olsun…

Nohutlu Ispanak Yemeği

Malzemeler; 0.25 kg temizlenmiş ayıklanmış ıspanak (saplarını kısa kesmeyin)
1/2 adet soğan
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
4 yemek kaşığı haşlanmış nohut
½ havuç
Tuz, pul biber, kimyon

Hazırlanışı; Ispanaklar yıkanır, soğan istenilen büyüklükte doğranır, yağ yanmayacak şekilde soğanlar 1-2 dakika pişirilir, ıspanak eklenir ve tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte pişirilir, ıspanaklar parlak bir renk alınca haşlanmış nohut, tuz, kimyon, pul biber eklenir, 2-3 dakika daha kapak kapalı olarak pişirilen yemeğin altını kapattıktan sonra rendelenen havuçlar eklenir… sarımsaklı yoğurt eklenerek afiyetle yenir. Bu yemek hem çok hafif hem de oldukça besleyicidir. Kalori değeri de düşüktür.

Nohutlu Kabak Yemeği

Malzemeler; 2 adet kabak
1 adet soğan
1-2 yemek kaşığı zeytinyağı veya sıvıyağ
4 yemek kaşığı haşlanmış nohut
½ havuç
Tuz, pul biber, kimyon

Hazırlanışı; Kabaklar yıkanır, soğan istenilen büyüklükte doğranır, yağ yanmayacak şekilde soğanlar 1-2 dakika pişirilir, kabaklar ister julyen ister yuvarlak doğranır ve eklenir , tencerenin kapağı kapatılarak, kısık ateşte 2-3 dakika pişirilir, haşlanmış nohut, tuz, kimyon, pul biber eklenir, isteğe göre 1 tatlı kaşığı kadar salça eklenebilir, 2-3 dakika daha kapak kapalı olarak pişirilen yemeğin altını kapattıktan sonra rendelenen havuçlar eklenir… sarımsaklı yoğurt eklenerek afiyetle yenir. Kabak yemekleri hem düşük kalorilidir hem de ödem atmanıza yardımcı olacaktır.

Pırasalı Bulgur Yemeği

Malzemeler; 1 adet pırasa
1 yemek kaşığı zeytinyağ
1 yemek kaşığı pilavlık bulgur
½ havuç
Tuz, pul biber, kimyon
Limon suyu
Hazırlanışı; Pırasalar ince ince doğranır ve yağda soğan gibi pişirilir, bulgurda eklenerek karıştırılır, 1 bardak soğuk su eklenir, baharatlar eklenerek tencere kapağı kapalı olarak pişmeye bırakılır, pişen yemeğin üzerine rendelenmiş havuç eklenerek isteğe göre limon suyu eklenir. Özellikle şeker hastalarının haftada 1-2 kez bu yemeği yemesini öneririm. Mesimi gelen pırasayı çiğ olarak salatalarınıza da ince ince doğrayarak ekleyebilirsiniz. Afiyet Olsun.

Tepsi Köfte

Malzemeler; 2-3 yemek kaşığı az yağlı kıyma (çiğ olarak ölçülür)
½ adet soğan
5-6 dal maydanoz
Pul biber, kimyon, tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı kadar salça
Domates, biber
Hazırlanışı; Kıyma (2 kez çekilmiş olmalıdır) ve rendelenmiş soğan, baharatlar karıştırılır, ince ince doğranmış maydanozlar da eklenerek köfte haline getirilen karışım, fırın tepsisine ince bir katman olacak şekilde (hamburger köfteden daha ince) yerleştirilir. Üzerine sulandırılmış salça eklenir, domates ve biberlerde doğranarak üzerine yerleştirilir. 180 C de 25-30 dakika pişirilir. Genel olarak beslenme planlarında et ve et yemeklerine yağ kullanılmamalıdır. Bu şekilde pişen et yemekleri hem kalorisi daha düşük olur hem de herkesin yiyebileceği bir diyet yemek olur. Afiyet olsun.

Mercimekli Patlıcan Yemeği

Malzemeler; 1 adet patlıcan (alacalı soyulacak)
½ adet soğan
1-2 diş sarımsak
2 yemek kaşığı zeytinyağ
2 yemek kaşığı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet domates veya 3 yemek kaşığı domates rendesi
1 adet sivri biber
Tuz, kimyon, pul biber

Hazırlanışı; Soğanlar halka halka doğranır, yağ yanmayacak şekilde pişirilir, sivri biberlerde doğranıp eklenir, küp küp doğranan patlıcanlar karışıma eklenerek 2-3 dakika karıştırılarak pişirilir. Sarımsak ve baharatlar eklenir. 1 bardak kaynar su eklenir, Haşlanmış mercimeklerde katılarak karıştırılmadan domates veya domates rendesi eklenir ve kapak kapalı olarak 10-12 dakika daha kısık ateşte pişirilmeye devam edilir. İsteğe göre sarımsaklı yoğurt eklenerek yenilir. Patlıcan yemekleri genelde kalori bombasıdır, kızartılmadan yapılan patlıcan yemekleri nerdeyse yok gibi… lokantalarda yediğiniz patlıcan yemeklerinden uzak durmanızı tavsiye ederim. Kızartmadan yapacağınız patlıcan yemekleri hem doyurucudur, hem düşük kalorilidir. Afiyet Olsun.

NOT: Yemekler bir porsiyondur.
Lezzetli diyetler…
Uzman Diyetisyen
Esra ÖMEROĞLU DİNÇER


Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Lezzetli Diyet Yemekleri" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Esra DİNÇER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Esra DİNÇER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Esra DİNÇER'in Makaleleri
► Diyet Açılımı : Size Özel Diyet Dyt.Berrin YİĞİT
► Yeniden Diyet (Diyet Algısı) Dyt.Buket ADANÇ
► Diyet Kültürü Dyt.Selin ŞEN
► Diyet Hataları Dyt.Turgay KÖSE
► Diyet Nedir? Dyt.Nurten ÇETİN
► Diyet Palavraları Dyt.Elif ÖZCAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Lezzetli Diyet Yemekleri' başlığıyla benzeşen toplam 31 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Kilo Yönetimi Testi Temmuz 2012
► Tatlı Bağımlığı Temmuz 2012
► Her Kilolu Obez Midir? Temmuz 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


16:55
Top