2007'den Bugüne 92,313 Tavsiye, 28,222 Uzman ve 19,980 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Fit Olmak Nedir?
MAKALE #6032 © Yazan Fzt.Erkan ALP | Yayın Kasım 2010 | 18,497 Okuyucu
Her köşe başında açılan ve medya da sıkça geçen fitnıs, fitness merkezleri, fit klüpler ?
Çok fitim, fit olmak istiyorum, fit olmak nedir?

Günlük işlerimizi canlı, uyanık, yorgunluk duymaksızın, boş zamanlarımızı neşeli uğraşlarla geçirebilecek gerekli enerjiye sahip olmak ve beklenmeyen durumlara karşı vücudumuzun yeterli olmasıdır. Yani kaçan bir belediye otobüsünün peşinden koştuğunuzda otobüse yetiştiğinizde, 6-7 kat merdiven çıktığınızda hala nefes nefese kalmadan konuşabiliyorsanız, yoğun geçen bir günün ardından eve geldiğinizde ailenize ayıracak enerjiniz kaldıysa evet siz fit birisisiniz. Spor ve egzersizle haşır neşir olan kişiler spor yapmayan birine göre daha dinç, daha sosyal, daha mutlu, hastalıklar açısından daha az risk altındadır. Fit olmak çoğunlukla toplumumuzda estetik açıdan ideal vücut ölçülerine sahip olmak anlamında kullanılır. İdeal ölçülere sahip olmak sadece fit (fiziksel uygunluğun) olmanın unsurlarından biridir. Sağlık için spor yaparken yaptığımız aktiviteler günlük yaşamdaki aktiviteleri destekleyici olmalı.
Fit olmak=fitnes=fiziksel uygunluk=sağlıklı olmak (fit İngilizce bir kelimedir ve uygun olmak anlamındadır.) bir kişinin sağlıklı ve fitim diyebilmesi için aşağıdaki özelliklere sahip olması gerekir.
*Kalp-damarsal dayanıklılığı
*Kuvvet ve kassal dayanıklılık
*Esneklik
*İdeal vücut kompozisyonu
Ayrıca kan değerlerinin normal değerler olması, sağlıklı beslenme, ağırlık kontrolü, sigara, stres, düzenli uyku sağlık için şarttır.
Eğer kişi sporcu ise yukarıdaki özelliklere ilave olarak
-kas gücünün
-sürat ve çevikliğinin
-denge, kordinasyon ve reaksiyon zamanını
-spora özel yeteneklere sahip olması gerekir.
Yaşla birlikte yukarıdaki saydığımız özelliklerde kayıplar oluşur. Fit olanlar veya fiziksel uygunluğu yüksek olanlar yani düzenli spor yapanlar da
kalp-damar-solunum hastalıkları,
felç(inme),
şeker hastalığı (diabet 2.tipi),
kemik erimesi (osteoporoz),
bağırsak vb kanser çeşitleri.
Depresyon ve ankisite görülme sıklığı çok daha azdır
Yaşlılığın olumsuz etkilerini en aza indirir.
Sonuç olarak İnsan bio-psiko-sosyal bir varlıktır. Dolayısıyla fit olmak insanın psikolojik ve sosyal açıdan da mutlu olması için bir anahtardır. Düzenli egzersiz tüm hayatınızı olumlu yönde etkileyecektir.
Pilates dâhil birçok egzersiz programı kişinin fiziksel kapasitesine, vücut yapısına, yaşına, geçirmiş olduğu rahatsızlıklarına göre, kişiye özel planlanması gerekmektedir. 20 yaşındaki biri ile 45 yaşındaki birinin yapacağı egzersizlerle, bel fıtığı hikâyesi olan bir kişinin elbette yapacağı pilates hareketleri farklı olmalıdır.
Egzersiz olarak
-yoga
-pilates
-step
Thai chi
Ayur veda
Ne yaparsak yapalım amacımız ruhsal ve fiziksel açıdan sağlıklı olmak yani fit olmaktır. Bu amaçla televizyonlarda magazin ve sabah programlarında adını yeni duyduğumuz egzersiz sistemelri, belediyeler tarfından her köşeye konmuş egzersiz aletleri, sayıları gittikçe artan fitnes salonları ve basit egzersiz lastik ve ağırlıklarından tutun kompleks teknolojik egzersiz aletlerine kadar hepsinin ana hedefi aynıdır.peki biz hangisinde egzerszi yapalım.. sağlıklı egzersiz yapmanız için fitness merkezlerinde güzel görünümlü yüzlerce farklı koşu bantlalarına, farklı özelliklere sahip egzersiz aletleri ihtiyacınız yok. Ben bir fzt olrak egzersiz lastiği mi yoksa ağırlık çalışabileceğim kompleks bir egzersiz aletini verseniz.egzersiz lastğini tercih ederim çünkü o lastikle vücuuta bulanan bütün kasları çalıştırabilir ve farklı açılarda eklemlere egzersiz yaptırabilirim fakat alette yapabileceğim egzersizler sınırlıdır.
Egzersiz ekipmanları
Egzersiz bisikletleri(el ve ayak için)
Eliptik bisikletler
Koşu bantları
Stair master(basamak)
Serbest ağırlıklar ve makara sistemleri
Egzersiz lastikleri ve tüpleri
Badyblade ve egzersiz topları
Hidrolik ve pnömatik egzersiz aletleri
İzokinetik egzersiz aletleri
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Fit Olmak Nedir?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Fzt.Erkan ALP'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Fzt.Erkan ALP'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Erkan ALP Fotoğraf
Fzt.Erkan ALP
Isparta
Fizyoterapist
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi8 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Fzt.Erkan ALP'ın Makaleleri
► Kadın Olmak, Anne Olmak … Dr.Sevilay ZORLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,980 uzman makalesi arasında 'Fit Olmak Nedir?' başlığıyla benzeşen toplam 96 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Refleksoloji Şubat 2010
► Pilates ve Sağlık Haziran 2009
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


12:49
Top