2007'den Bugüne 92,227 Tavsiye, 28,206 Uzman ve 19,962 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Ötekileştiremediklerimizden Misiniz?
MAKALE #6038 © Yazan Psk.Dnş.M. Burak OLGUN | Yayın Kasım 2010 | 4,407 Okuyucu
Sen kimsin? Allahın bir yerlerde eşit olarak yarattığı ve bıraktığı dünyada seninde yasalarınla kurallarınla koyduğun güya eşit olan insan!

İnsanlar eşittir! Peki kime göre ve neye göre? Bana göre eşittir diyenlerdenseniz dünyanın en gamsız grubundasınız demektir. Sakın kızmayın gamsız dememe. Eğer herkes eşittir deyipte koyun gibi tüm eşitsizliklere boyun eğiyorsanız ve üstüne üstlük kılınız bile kıpırdamıyorsa o grupta olmayı hak etmişsiniz demektir! Dünya görüşüme göre eşit diyenlerdenseniz hak hukuk adalet gibi kavramları az çok hayatınızda uygulamaya çalışan azınlıktasınız. Azcıkta olsa inancınız varsa ve Allah tüm insanları yaratırken eşit yaratmıştır. Beyazın siyaha, zenginin fakire üstünlüğü yoktur diyen dinimize kulak veriyorsanız ne mutlu size! Ama bitmiyor. Siz buna rağmen gördüğünüz eşitsizliklere göz yumuyorsanız sizin de sorgulamanız gereken bazı şeyler var demektir.
Size göre eşit değilse zaten sorun yok (!) Siz yolunuzu belirleyip, bu fani dünyanın büyük bir eşitsizlik üzerine kurulu olduğunu ve nasıl geldiyse öyle gideceğini düşünenlerdensinizdir. Belki de haklı bile olabilirsiniz. Evet bu dünya koskoca bir eşitsizlik üzerine kuruludur ve geçmişten beri değişen birşeyler pek görülmemiştir.
Eşitsizlik nedir? Sözlüklere bakarsanız klasik anlamda: ‘’ İki veya daha çok şeyin eşit olmaması durumu’’ dur. Bizim ilgilendiğimiz anlamı ise; toplumsal sınıflaşmanın sonucu olarak bireylerin toplumsal yerleri arasında ortaya çıkan ayrılıklar.
Eşit olmasına rağmen zenginin fakiri ezmesi, aynı işi yapmasına hatta daha kötü koşullarda çalışmasına rağmen sözleşmeli öğretmenin kadrolu öğretmenden farklılıkları, daha kötü koşullarda görev yapmasına karşın askerdeki bir erin orada görevli bir rütbeliye karşı statüsü. Örnekler arttırılabilir.

Bunun yanında son dönemlerde dikkatimi çeken en önemli kutuplaşma ise siyasallaşmayla ilgili. Siyaset benim işim değil. Ben eğitimciyim. Benim misyonum kişisel gelişim eğitimleriyle de ilgili olduğum için insanlara hep evrensel iyiyi, doğruyu, etiği ve doğuştan gelen muhteşem potansiyelini ortaya çıkarmasına yardımcı olmak. Ancak siyaset her alanda o kadar içimize işlemiş ki! Hiç girmemesi gereken eğitim bile artık siyasetin odak noktasında! Çizilen tüm penbe tablolara rağmen eğitim sistemi çökmüş, göreve başlayan en taze öğretmenden ilçe milli eğitim müdürlerine hatta müfettişlere kadar herkes bunu dile getirip durumdan şikayetçi. En kötüsü de yapılan hiçbir şeyin olmaması! Kadrolu, sözleşmeli, vekil, ücretli gibi eğitimin temel taşı olan öğretmeni paramparça etmiş bir sistem! Yıllardır birleşemeyen öğretmeni ailesinden eşinden çocuğundan ayrı bırakan, tüm anayasal haklara, güvencelere, aile bütünlüğü palavralarına rağmen adım atmayan bir sistem!Ve bunun adına eşitlik diyen bir zihniyet! Haklarını arayan ekmeğinin kavgasını yapan gencecik muhteşem potansiyellere ‘’İşinize gelmiyorsa çekin gidin! İstifa edin! ‘’ diyen, diyebilen insan müsveddelerinin işin en başında olduğu bir zihniyet!

Sonra da güzel ülkem gelişecek, yeni nesiller ülkenin geleceği olacak ve ülkemiz muasır medeniyetler seviyesine çıkıp, gelişmiş ülkelerle boy ölçüşecek!
Gelişmiş ülkelerle boy ölçüşmek ve onlarla eşit şartlarda yaşamak istiyorsak önce kendi toplumsal eşitliğimizi sağlamalıyız diye düşünenlerdenim. Atatürk’e kulak verelim;
Memleketimizi, toplumumuzu gerçek hedefe, mutluluğa eriştirmek için iki orduya ihtiyaç vardır. Biri vatanın hayatını kurtaran asker ordusu, diğeri milletin geleceğini yoğuran kültür ordusu...

En önemli ve verimli vazifelerimiz milli eğitim işleridir. Milli Eğitim programımızın, Milli Eğitim siyasetimizin temel taşı, cahilliğin yok edilmesidir. Cahillik yok edilmedikçe, yerimizdeyiz... Yerinde duran bir şey ise geriye gidiyor, demektir. Bir taraftan genel olan cahilliği yok etmeye çalışmakla beraber, diğer taraftan toplumsal yaşamda bizzat faal ve faydalı, verimli elemanlar yetiştirmek lazımdır. Bu da ilk ve orta öğretimin uygulamalı bir şekilde olmasıyla mümkündür. Ancak bu sayede toplumlar iş adamlarına, sanatkarlarına sahip olur. Elbette milli dehamızı geliştirmek, hislerimizi layık olduğu dereceye çıkarmak için yüksek meslek sahiplerini de yetiştireceğiz. Çocuklarımızı da ayni öğretim derecelerinden geçirerek yetiştireceğiz.

Gelecek için yetiştirilen vatan çocuklarına, hiçbir güçlük karşısında baş eğmeyerek tam sabır ve dayanıklılık ile çalışmalarını ve öğrenimdeki çocuklarımızın anne ve babalarına da yavrularının öğrenimlerini tamamlaması için her fedakarlığı göze almaktan çekinmemelerini tavsiye ederim. Büyük tehlikeler önünde, uyanan milletlerin kararlarında ne kadar ısrarlı olduklarını tarih doğrulamaktadır. Silahı ile olduğu gibi kafasıyla da mücadele mecburiyetinde olan milletimizin, birincisinde gösterdiği kudreti ikincisinde de göstereceğine asla şüphem yoktur.

Milli Eğitimin gayesi yalnız hükümete memur yetiştirmek değil, daha çok memlekete ahlaklı, karakterli, cumhuriyetçi, inkılâpçı,olumlu, atılgan, başladığı işleri başarabilecek kabiliyette, dürüst, düşünceli, iradeli, hayatta rastlayacağı engelleri aşmaya kudretli, karakter sahibi genç yetiştirmektir. Bunun için de öğretim programları ve sistemleri ona göre düzenlenmelidir.

Okullarda öğretim vazifesinin güvenilebilir ellere teslimini, memleket evladının, o vazifeyi kendine hem bir meslek, hem bir ideal sayacak üstün ve saygıdeğer öğretmenler tarafından yetitirilmesini sağlamak için öğretmenlik, diğer serbest ve yüksek meslekler gibi, derece ilerlemeye ve her halde refah sağlamaya uygun bir meslek haline getirilmelidir. Dünyanın her tarafında öğretmenler insan toplumunun en fedakar ve saygıdeğer unsurlarıdır.

Milletleri kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir. Öğretmenden, eğiticiden yoksun bir millet henüz millet adını almak kabiliyetini kazanmamıştır. Ona basit bir kitle denir, millet denemez. Bir kitle millet olabilmek için mutlaka eğiticilere, öğretmenlere muhtaçtır.

Hedefe yalnız çocukları yetiştirmekle ulaşamayız! Çocuklar geleceğindir. Çocuklar geleceği yapacak adamlardır. Fakat geleceği yapacak olan bu çocukları yetiştirecek analar, babalar, kardeşler hepsi şimdiden az çok aydınlatılmalıdır ki, yetiştirecekleri çocukları bu millet ve memlekete hizmet edebilecek, yararlı ve faydalı olabilecek şekilde yetiştirsinler! Hiç olmazsa yetiştirmek lüzumuna inansınlar! Okullardan başka gazeteler, küçük dergiler köylere kadar yayınlanıp dağıtılmalıdır. Bizim köylümüz ne gazete ne dergi v.s. okumaz. Bilenler bilmeyenleri toplayıp, okutmayı, onlara okumayı anlatmayı bir vazife bilmelidir.

Eğitimcilerimiz başta olmak üzere tüm insanlarımızın bu hassasiyeti taşımaları dileğiyle! Üstelik zihniyetine, sağcılığına,solculuğuna, aleviliğine, kürtlüğüne bakmadan! Allahın eşit olarak yarattığı bir insan olmanın bilinciyle!

M. Burak OLGUN
Nlp Trainer & MCC
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Ötekileştiremediklerimizden Misiniz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Dnş.M. Burak OLGUN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Dnş.M. Burak OLGUN'un izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Dnş.M. Burak OLGUN
İstanbul
Psikolojik Danışman
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi9 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Dnş.M. Burak OLGUN'un Yazıları
► Öfkesiz Misiniz ? Psk.Gizem HÜNERLİ
► Kaybedenlerden Misiniz? Psk.Dnş.Necdet GONCAGÜL
► Siz de Bir Mükemmeliyetçi Misiniz? Psk.İlknur YILMAZ
► Corona Pozitif Misiniz? Psk.Arzu BEYRİBEY
► Çalışan Anne Misiniz? Psk.Burcu ÇATALOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,962 uzman makalesi arasında 'Ötekileştiremediklerimizden Misiniz?' başlığıyla benzeşen toplam 23 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Bay Dahi: Beyin Eylül 2012
► Başarı Yolculuğu Kasım 2010
► İletişim mi Yetenek mi? Kasım 2010
► Kendini Bilmek Kasım 2010
► Milli Değişim Hareketi Kasım 2010
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:41
Top