2007'den Bugüne 92,312 Tavsiye, 28,221 Uzman ve 19,979 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İştahsız Çocuğa Yaklaşım ve Çözüm Önerileri
MAKALE #6112 © Yazan Dyt.Rabia YILDIZ | Yayın Aralık 2010 | 10,161 Okuyucu
İŞTAHSIZ ÇOCUĞA YAKLAŞIM VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Birçok anne ve baba çocuğunun iştahsız olduğundan ya da yemek seçtiğinden yakınır. İştahsızlık, çocukluk döneminde sık rastlanan durumlardan biridir. Doğru zamanda doğru besin seçimi ve doğru yaklaşım ile kolayca çözülebilecek bu sorun, evlerde kimi zaman tartışmalara ve sofrada kavgalara bile neden olur. Çocuklarda görülen iştahsızlığın nedenlerini bildiğimizde bu sorunu çözmemiz daha kolay olacaktır.

İştahsızlığın nedenleri nelerdir?

1.
Hastalık dönemleri: Özellikle ishal ve kusma ile seyreden bakteri veya virüs kaynaklı ateşli hastalıklar esnasında çocuklarda iştahsızlık çok sık görülür. Özellikle kreş dönemindeki çocuklarda, sınıftaki bir çocuğun hasta oluşu; tüm diğer çocukları hasta etmeye yetecektir.

2.
Diş çıkarma dönemleri: Özellikle bebeklik döneminde başlayan, diş çıkarma evreleri sırasındaki iştahsızlık; çoğu bebeğin o dönemlerde daha az kilo almasına sebep olabilir. Bu dönemde bebeğiniz anne sütüne ve size daha bağımlı hale gelebilecektir.

3.
Kansızlık dönemleri: Çocuğunuzu düzenli muayeneye götürdüğünüz pediatri doktorunuz, onun tam kan sayımını düzenli bir şekilde takip edecek, bu sorunu ortadan kaldırmanız mümkün olacaktır. Çocuğunuzun doktorunun kansızlık görmesi durumunda vereceği demir ilaçlarını çocuğunuza düzenli vermeniz gerekir.

4.
Barsak parazitlerinin varlığı: Özellikle bebek ve çocukların dışkısındaki normalden farklı kötü bir koku, sümüksü bir yapı veya kanlı bir dışkı şeklinde kendini gösterebilecek barsak parazitlerinin varlığı durumunda da çocuklarda iştahsızlık görülebilmektedir.

5.
Ebeveynlerin yanlış yönlendirme dönemleri: Çocuğu yemek yemesi konusunda sürekli zorlama yapan, sofrada çocuğuyla yemek konusunda tartışan, çocuğunun yemek yemesi için ödüllendirme yoluna giden ebeveynler, iştahsızlığı çözmeyeceği gibi sorunun daha büyük bir probleme dönüşmesinde rol oynayacaktır.

6.
Psikolojik bunalım dönemleri: Aile ve arkadaşları ile iletişim sorunları olan çocuklarda ve ergenlik döneminde kimlik arayışına giren gençlerde iştahsızlık görülebilmektedir.

İştahsızlık sorununun çözümü nasıldır?

Çocukların yediklerine dikkat etmesi ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarına sahip olması için, doğru beslenme hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Eğer çocuğunuzun yaşı uygunsa ona mutfakta besinleri tanıtarak ve yararlarını anlatarak olumlu bir adım atabileceğiniz gibi oyunlarla da onun dikkatini çekebilirsiniz. Yaşına uygun güvenilir kaynaklardan yararlanmak veya onun bir beslenme ve diyet uzmanı ile görüşmesini sağlayarak da, sağlıklı beslenme konusunda bilgili olmasını sağlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun yaşı, sağlıklı beslenmeyi öğrenebilecek durumda değil ise, ebeveynlerin beslenme konusunda bilinçlenmesi çok önemli olacaktır. Anne-baba olarak dikkat etmeniz gereken ilk temel nokta, kendi beslenme tarzınızdır. Çünkü çocuğunuz sizi taklit ederek hayatı öğrenmeye çalışacaktır. Sizin şok zayıflama diyetleri uygulamanız, besin seçmeniz ve öğün atlamanız gibi kötü alışkanlıklarınız da çocuğunuz tarafından gözleniyor olacaktır. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları olan bir birey yetiştirmek için ilk olarak kendi beslenmenizi düzenleyin ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarından vazgeçmeyin.

İştahsız çocuğa yaklaşımlar:

1. İştahsız bir çocuğun önüne tıka basa dolu tabaklar koymak ya da sürekli onu yemek yemesi konusunda uyarmak, onu başkalarının yanında eleştirmek, yemek yemesi için onunla tartışmak ve onu başka çocuklarla kıyaslamak problemi çözmeyecek aksine daha çok büyütecektir. Bu tür davranışlar, çocuğunuzu yemek yeme konusunda motive etmeyeceği gibi yemeklerden daha çok uzaklaşmasına ve size karşı direnç oluşturmasına neden olabilir.

2. İştahsızlık sorununu daha büyük problemlere çevirebilecek bir diğer yaklaşım ise, çocuğu ödüllendirmektir. Yaşamını devam ettirmesini sağlayan beslenmeyi bir ödül aracı olarak görmesi her öğün için sizden bir ödül istemesine neden olabilir. Ödüllendirilmeye alışan bir çocuk, zamanla yapması zorunlu olan diğer birçok şey için de ödül istemeye başlayacaktır.

3. İştahsızlığın en sık görülen nedenlerinden biri de, düzensiz beslenme ve çocuklara öğün aralarında kek, bisküvi, pasta, kraker gibi besinlerin verilmesidir. Ara öğünlerde karnını bu gibi ürünlerle doyuran çocuk, ana öğünlerde yemek tüketmek istemeyecektir. Çocuğunuzun düzenli olarak 3 ana, 2 ara öğün beslenmesini sağlamanız ve ara öğünlerde meyveleri tercih etmeniz çocuğunuzun besin tüketimini arttıracaktır.

4. Hiç tüketmediği besinlere küçük porsiyonlarla başlamak ve tüketmediği besinleri farklı şekillerde sunmak (örneğin sütü puding yaparak, sebzeleri makarna veya böreklerde kullanarak gibi) çocuğunuzun farklı besinlere alışmasını sağlayabilir. İlk aşama tamamlandıktan sonra miktarı yavaş yavaş arttırmak gerekir. Çünkü amaç çocuğunuzun mide kapasitesini büyütmek olacaktır.

5. Sofrayı daha ilginç hale getirmek çocukların dikkatini çekmek için iyi bir yöntem olabilir. Tabakta kahvaltısının bir bebek yüzü şeklinde dizayn edilmesi, renkli bardaklar, çocuklar için özel üretilmiş pipetler ve çizgi kahramanlı masa örtüleri kullanmak çocuğun sofraya olan ilgisini arttırabilir.

6. Bu önerileri uygulamakla beraber, çocuğunuzun iştahsızlığının bir sağlık sorunundan kaynaklanabileceğini de unutmayın. O yüzden en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna danışmanızda yarar olacaktır.
     2 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► İştahsız Çocuk Dyt.Hatice KARSLIOĞLU
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,979 uzman makalesi arasında 'İştahsız Çocuğa Yaklaşım ve Çözüm Önerileri' başlığıyla benzeşen toplam 94 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


05:51
Top