2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?
MAKALE #6142 © Yazan Dyt.Özge KELEBEK | Yayın Aralık 2010 | 9,488 Okuyucu
Besinlerin enfeksiyon hastalıklarındaki önemi yadsınamaz boyuttadır. Kimi aşı olarak bağışıklık sistemini güçlendirir kimi ise beslenmesine dikkat eder. Çok güzel bir ülkede yaşıyoruz. Mevsimine göre bir sürü mevye ve sebze elimizin altında. Bence öncelikli olarak besinlerin gücünü kullanmalıyız. Aşı tabiki bu tarz mevsimsel enfeksiyon hastalıklarında gerekli. Ama beslenmemize de dikkat edersek bu tarz enfeksiyon hastalıklarını en hafif şekilde atlatabiliriz.

Tabiki enfeksiyon hastalıklarında en önemli besin öğeleri vitamin ve minerallerdir. Çeşitli vitamin ve mineraller vücudumuzun bağışıklık sisteminde görevli olan asker hücreleri (lenfositler, monositler, Ig ler gibi) uyararak daha güçlü çalışmalarını sağlamaktadırlar. Fakat bunun için de oldukça bilinçli beslenmek gerekmektedir. Bazen bazıları tam tersi etkiyi de gösterebilir.

Bakalım hangileri neler yapıyor...

A vitamini: Aslında hepimiz A vitaminin havuçta en çok bulunduğunu ve gözlere çok iyi geldiğini biliyoruz. Bildiklerimize bir yenisini daha ekleyelim. A vitamini bağışıklık sistemi yanıtını arttırarak, lenfositlerin enfeksiyon odaklarına cevaplarını hızlandırır. Ayrıca yetersizliğinde de bağışıklık sistemi yanıtı azalır. Özellikle beta karoten formu (besine turuncu rengi verir) daha güçlüdür.
Kaynakları: Karaciğer, ıspanak, yumurta, havuç, kayısı, yeşi biber yüksek oranda a vitamini içerir.

E vitamini: E vitamini oldukça güçlü bir antioksidandır. Vücutta oluşan serbest radikalleri etkisiz hale getirerek hem kanser hem de enfeksiyon hastalıklarının oluşmasını engeller. Bağışıklık sistemini güçlendirerek tekrar hastalıklara yakalanma oranını da azaltır.
Kaynakları: Soya yağı, bitkisel yağlar, fındık, ceviz, yeşil yapraklı sebzeler, çekirdeklerde bulunur.

C vitamini: C vitamininin bağışıklık sistemine iyi geldiğini bilmeyen yoktur. C vitamini direk olarak bu asker hücreleri etkileyerek bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Özellikle Ig leri arttırır ve makrofajların virüs/bakteriyi yok edici özelliğini direk olarak etkiler. Özellikle virüslerin etkilerini engeller.
Kaynakları: Kuşburnu, maydanoz, yeşil sivri biber, çilek, karalahana, karnabahar, portakal, kızılcık, limon gibi meyve ve sebzelerde yüksek oranda bulunur.

Folik asit: Özellikle bazı yardımcı enzimler kanalı ile asker hücrelerin yapımında önemli yeri vardır.
Kaynakları: Et, sakatatlar, yeşil yapraklı sebzeler, balık, kurubaklagiller, pirinç, bulgur, patates, havuç ve kuru meyvelerde yüksek oranda bulunur.

Selenyum: Selenmyum doğal öldürcü hücre aktivitesini arttırır ve E vitamini ile birlikte daha güçlü işlev görür.
Kaynakları: Etlerde, deniz ürünlerinde ve sakatatlarda yüksek oranda bulunur.

Çinko: Asker hücrelerden birinin yapısında bulunan önemli bir enzimin içeriğinde bulunur ve yetersizliğinde 200 den fazla enzim etkilenir. Yetersizliğinde enfeksiyon oranında büyük bir artış meydana gelir.
Kaynaklar: Et ve ürünleri, karaciğer, kurubaklagiller, mantar, bulgur, peynir, ceviz, badem, buğday.

Minerallerin birbirleri içerisindeki etkileşimden dolayı da bazı minerallerin fazla alımı bağışıklık sisteminde güçlendirici yerine düşürücü etki yapabilir. Kalsiyumun fazla alımı (günlük alınması gereken mikatarların üzerinde)

Peki bu soğuk sonbahar ve kış döneminde hangi besinler bağışıklık sistemimizi güçlendirir.

Her nekadar bu sene sonbaharı atlayıp kıştan başlamış olsak da sonbahar sebzeleri pazarda yerlerini aldılar. Hadi pazara bunları almaya...


Turunçgiller: Aslında turunçgillerin faydalarını bilmeyen yok. Hasta olduğumuzda başucumuzdan eksik olmayan meyve türü... Her sabah günde 1 su bardağı portakal, mandalina, greyfurt ve kan portakalı karışımı suyunu tüketmenizi öneririm... Güne zinde başlamak için birebir.



Balkabağı: Sonbaharın en meşhuru... Düşük kalori, düşük yağ ve düşük sodyum içerir... İçerisinde yüksek oranda A vitamini, C vitamini ve çinko bulunur. A ve C vitamini bağışıklık sistemini desteklerken. çinko da hücre içi düzenlemeyi ve metabolizmanın dengesini sağlar. 1 vuç içi boyutund günlük tüketilebilir.


Ceviz: Eylül ayı cevizlerin dokunduğu (toplandığı) bir aydır. Ekim ayında tam kıvamında olurlar. Lif açısından zengindir ve özellikle omega-3 yağ asidinin (balığın temel yağ asidi) ve vitamin E'nin kaynaklarından biridir... Bağışıklık sisteminizi güçlendirir, sağlıklı bir cilt, güçlü tırnaklar ve parlak gözler için tüketilmelidir... günlük 4 adeti geçmemenizi öneririm.


Lahana: Kollejen yapımını desteklemesi ve su attırıcı özelliği (zayıflatır diyorlar! inanmayın!) özelliği ile tanınır ama yüksek alkali özelliğinden dolayı bağışıklık sistemini güçlendirdiği pek bilinmez... Dikkatinize! Şöyle italyan usulü biraz iyi kalite sızma zeytin yağı küçük bir diş sarımsak ile harlı ateşte soteleyerek güzel bir ara öğün yapabilirsiniz kendisi ile...


Brokoli: Son zamanların en gözde sebzesi... Güçlü antioksidanları ve en önemlisi vitamin C'yi içerir... Sakın haşlamayın kendisini yoksa bütün içeriğini kaybeder... Mümkünse sadece buharda pişirin ve üzerine biraz yoğurt ekleyerek tüketebilirsiniz.

Bu besinlere ek olarak şuanda piyasada artık yaygınlaşmaya başlayan keçi sütününde bağışıklık sistemine katkısı büyük peki nasıl?

Son zamanlarda market raflarında keçi sütlerini görüyoruz. İnek sütünden başka süt bilmeyen market rafları keçi, soya, pirinç sütü gibi sütlerler zenginleşmeye başladı. Peki nedir bu market raflarını zenginleştiren keçi sütü, gerçekten yararlı mı?


Aslında gerçekten yararlı. Bir kere anne sütüne içerik olarak en yakın süt diyebiliriz. Whey protein oranı dediğimiz süt proteinlerinin oranı yüksek, kalsiyum oranı inek sütüne göre yüksek ve allerji yapıcı öğeleri barındırmıyor. Özellikle 1-2 yaşına kadar inek sütü çocuklara içirmeyin deriz çünkü bazı allerjik reaksiyonlar ve barsak problemleri (kanamalar özellikle) geliştirebiliyor. Ama keçi sütü bu tarz allerjik reaksiyon gösteren çocuklar ve inek sütüne hassasiyet gösteren yetişkinlerin tüketimi için idealdir. Tadı da maraş dondurmasına benziyor belki tüketenler fark etmişti. O yüzden içimi de oldukça güzel ve yumuşaktır.


Ben keçi sütünü destekliyorum hem içeriği hem tadı yönü ile herkese öneririm. İnek sütünü sevmeyenler bence keçi sütünü denesinler.

Bağışıklık sistemimizi korurken yoğun miktarda C vitamini alıyoruz. Kışın özellikle portakal ve mandalina tüketimimizi arttırıyoruz ki grip olmayalım ama hiç düşündük mü C vitaminin fazlası zararlı olabiliyor mu?

C vitamini bilindiği üzere bağışıklık sistemini güçlendirmek için her gün ortalama 70 mg düzeyinde alınması gereken bir vitamin. Yetişkinler için en üst sınır ise 2000mg/gündür.

Fazlasını alsak ne olur?

C vitamini suda eriye bir vitamin türüdür. Bu yüzden vücutta depolanmaz ( A,D,E,K ve B12 vitaminlari karaciğerde depolanır). Suda erdiği içinde bir kısmı kullanılır. Diğeri ise idrar yolu ile vücuttan atılır.

Yetişkinler için en üst sınır olan 2000 mg/gün den fazla alınırsa ise bazı sorunlara neden olabilir.

Mide bulantısı, kusma, ishal, ateş, baş ağrısı, karın ağrısı, uykusuzluk, böbrek taşı ve vücutta kırmızı (kan oturması gibi) lekelere neden olabilir.

Herşeyin bir sınırı var. Buna suda eriyen vitaminlerde dahil.
hem magnezyum hem de çinkoyu etkileyerek bu minerallerin olumlu etkilerini azaltabilir.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Özge KELEBEK'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Özge KELEBEK'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Özge KELEBEK'in Makaleleri
► Bağışıklık Sistemi ve Beslenme Dyt.Zühal AYNACI BAYEL
► Sağlıklı Bağışıklık Sistemi Dyt.Esra Rahşan ÇALIŞKAN
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Bağışıklık Sistemimizi Nasıl Güçlendirebiliriz?' başlığıyla benzeşen toplam 39 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► İş Hayatında Beslenme Eylül 2012
► Neden Şişmanız? Kasım 2007
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:58
Top