2007'den Bugüne 92,307 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Soru-Cevaplarla Bebek Beslenmesi
MAKALE #615 © Yazan Dyt.Çiğdem KARA | Yayın Ocak 2008 | 30,567 Okuyucu
BEBEĞİMİN İDEAL AĞIRLIKTA OLUP OLMADIĞINI NASIL ANLARIM?

Değerli annelerimiz;
Bebeğim hiçbir şey yemiyor diyorsunuz, hepinizi anlıyorum, ancak her anneye çocuğu yemiyor gibi geliyor. bunun nedeni annelerin bebeklerine karşı koruma içguduleri ve anaç ruhlarıdır. bize bu şikayetlerle gelen annelerle ilk yaptığımız şey en basit olarak bebeğin ve çocuğun ayına ve yaşına göre ağırlığının şu anki ağırlığına yakın olup olmadığına bakmaktır.

İŞTE DOĞUMDAN BAŞLAYARAK İDEAL AĞIRLIKLAR;

doğum: 3000-3500 gr
doğumdan itibaren kilo kazanımı:
ilk 6 ayda : ayda 800 gr kilo alımı normal
6-12. aya kadar : ayda 500 gr kilo alımı normal
1. - 10. yaşa kadar : ((yaşx2) t 8 ) formulu ile bulunan kilo normaldir.

Eğer doktor kontrolunde bebeğiniz ya da çocugunuz semptomu yani herhangi bi şikayeti yoksa, ağırlığı, boyu ve baş çevresi de normalse yiyor demektir, telaşlanmanıza gerek yok.

Ancak vücut bileşimi için ne yediği de önemlidir tabii ki. hem sizin hem de bebeğinizin sağlıklı olması için her öğünde 4 temel besin grubundan tüketerek (süt, et, tahıl, sebze meyve) yeterli ve dengeli beslenmeniz gerekmektedir.

SU FAYDALI MIDIR?

Su, bilinen tüm yaşam formları için gerekli olan tatsız ve kokusuz bir maddedir. Yeterli ve dengeli beslenmenin önemli unsurlarından biri de bol su içmektir. Susamak, tiroid bezinin ağız yoluyla bize ulaştırdığı bir mesaj olup; sulanmaya ihtiyacın var anlamını taşımaktadır. Ancak bu his, bireyden bireye değişim gösterir.

Suyun görevlerine bakacak olursak; besinlerin sindirim, emilim ve hücrelere taşınması, besin öğelerinin hücrelerde metabolizmaları sonucu oluşan ogelerin atılmak üzere akciğer ve böbreklere taşınıp dışarı atılmaları, vücut ısısının denetimi, eklemlerin kayganlığının sağlanması ve elektrolitlerin taşınmasıdır.
İnsan vücudunun su içeriği yaşa ve cinsiyete göre değişmekle beraber % 42-71 arasında değişir. çocuklarda bu oran yüksektir ve yaş ilerledikçe suyun yerini yağ almaya başlar. ( vücudumuzda daha az yağ oranı için bol su içmeliyiz.)

Vücut suyunun % 20 oranında eksilmesi ölümle sonuçlanır.

Evet hanımlar, sağlıklı olmak istiyorsanız gunde 2-2.5 litre YALNIZ SU (çay, kahve, meyve suyu, çorba, maden suyu hariç) içiniz.

EK BESİNE BAŞLARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİM?

DEĞERLİ ANNELER, EK BESİNLERE BAŞLARKEN ŞUNLARA DİKKAT EDİNİZ;[*]

Yemek suyu, et suyu tek başına ek besin değildir. [*]Yemeğin sadece suyu değil, kendisi de ezilerek verilmelidir. [*]Bebek için hazırlanan besinlere tuz ve baharat eklenmemelidir. [*]Bebek bir besini reddediyorsa, o besin birkaç gün verilmemeli, daha sonra tekrar denenmelidir. [*]Bebeğin kansızlık durumu sağlık kuruluşu tarafından izlenmeli ve 4. aydan sonra gerekiyorsa DEMİR verilmelidir. [*]Bebekler uygun saatlerde (kuşluk ve ikindi) 15-20 dakika şapka ile kol ve bacakları açıkta kalacak şekilde güneşe çıkarılmalıdır (pencere arkasından güneş yararlı değildir). [*]Bebek doğduktan sonraki ilk haftada D VİTAMİNİ başlanmalıdır. [*]Emziren annenin İYOTLU TUZ kullanması bebeğin yeterli İYOT alması için gereklidir.

ET YA DA KEMİK SUYU BESLEYİCİ MİDİR?

Et, proteinden zengin bir besin olduğu için çocuklar ve büyüklerin beslenmesinde önemlidir. Kemikler kalsiyumdan zengindir. Ancak ette bulunan besin öğelerinin büyük bir kısmı pişme suyuna geçmediği gibi kalsiyum da suya geçmez. Bu nedenle et veya kemik suyunun besleyici değeri yoktur. Bebeğinize ya da çocugunuza etin suyunu değil, kendisini yediriniz...

1 YAŞINDAKİ BEBEĞİME ŞEKERLİ BESİNLER VERMELİ MİYİM?

Bebeklerimize 1 yaşını doldurana kadar şeker ve tuz vermeyelim. şekeri vermeme nedenimiz obezite ve malnütrisyon riskini arttırması ve şeker aldığında bebeğin alması gereken diğer besinlerin tadını beğenmemesidir. çalıştığım hastanede erken şekere başlanan bebeklerde aşırı zayıflığı da görmekteyiz. 1 yaşına tuz vermememizin nedeni ise bu aylarda tuz verdiğimizde böbrek solit yükünü arttırarak bebeğimize zarar vermemizdir. şeker ve tuz doğal olarak besinlerin kendi bileşimlerinde de olduğundan dolayı 1 yaşına kadar doğalı yeterlidir. yemeklerine kesinlikle koymayalım. bebeklerimizin vücut yağ, su, kas ve kemik kitlelerinin yeterli ve sağlıklı olması için beslenme önerilerine kulak veriniz.

ANNE SÜTÜ ALAN BEBEĞİME İLK 6 AY SU İÇİRMELİ MİYİM?

Anne sütünün içeriğindeki su miktarı anne bir çölde bile yaşasa bebeğe yetecek kadardır. bu durumda emziren annenin bol su içmesi gerekir. ekstra verdiğiniz su, bebeğin böbreklerinde hasar oluşturabilir. anne sütünün besin öğesi ve su birleşimi bebegin gereksinmelerine tam olarak uygundur.
Şunu unutmayınız ki; bebeğinizin doku ve organları sizinkinden cok daha kucuktur. bebeklerin 0-1. haftada 60-90 ml, 6. ayda 200 ml olan mide kapasitesine rağmen bizim mide kapasitemiz 1200 ml'yi geçmektedir. ilk 6 ay yalnız anne sütü veriyorsanız ve bebeğinizin gelişimi normalse su vermeniz gerekmez.

SÜTÜMÜ ARTTIRMAK İÇİN NE YAPMALIYIM?

Anne sütü, emziren annenin beslenmesiyle de birebir alakalıdır. Sütünü arttırabilmek için annenin beslenmesinde dikkat etmesi gerekenler;

*her gun 1 adet yumurta ve 1 porsiyon etli sebze ya da kurubaklagil yemekleri yenmelidir.
*kurufasulye, nohut, mercimek ve bulgur karışımı yemekler, portakal, mandalina, domates, maydanoz, yeşil biber, taze soğan gibi C vitamini yonunden zengin besinlerle tuketilmelidir.
*yemeklerde mutlaka iyotlu tuz kullanılmalıdır.
*kuru meyveler ve kuru yemişler demir ve kalsiyum minerallerinden zengindir. ağırlık kontrolu de yapılarak bu besinler tuketilmelidir.
*şeker yerine pekmez kullanılmadır.
*hazır meyve suları, gazlı ve kolalı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran gibi içecekler tercih edilmelidir.
*kalsiyumdan zengin süt, yogurt ve peynir tuketimine dikkat edilmelidir.
Umarım önumuzdeki gunlerde dogan bebekler için bunlara dikkat edilmeli ve ilk 6 ayda su bile vermeden anne sütü vermenin önemi anlaşılmalıdır. diyetisyen ya da beslenme uzmanı tavsiyesi olmadan 6. aydan önce mamaya başlamamanızı öneririm.

ISIRGAN OTU FAYDALI MIDIR?

Isırgan otu, yeşil yapraklı bir bitki olup, yaprakları; A vitamininin öncü maddesi olan ve kanserojenlerin etkisini azaltan karotenler, C vitamini, E vitamini, mineraller ve posa yönünden zengindir. Ayrıca, vücutta zararlı maddelere karşı direnci arttıran inferferon adlı maddenin salgılanmasını uyaran bazı maddelerin de bulundugu öne sürülmüştür.

Dünyanın bir çok ülkesinde yapılan bilimsel çalışmalara göre C ve E vitaminini içeren yeşil yapraklı sebzelerin tüketilmesi kanser olma riskini azaltmaktadır.

Japonya'da yapılan uzun süreli bir çalışmada yeşil bitkileri az tüketenlerde
kanserden ölüm riski 808/100000 iken, çok tüketenlerde bu risk 542/100000 bulunmuştur.

Vitamin kaybı olmasını önlemek için güzelce yıkanıp, çok az miktarda su ile pişirildikten sonra hemen tüketilmelidir.

ANTİBİYOTİK KULLANAN BEBEĞİME YOĞURT YEDİRMEMEK DOĞRU MUDUR?

Kesinlikle hayır. bu bilgi de halk arasında dolaşan yanlış bilgilerden biri ne yazık ki...Yogurdun, antibiyotiğin etkisini azalttıgı yonunde bir bilimsel çalışma yoktur. Aksine antibiyotik kullananlar, ilacın etkisiyle zarar görebilecek yararlı bakterilerin korunması amacıyla, yoğurt yemelidirler.

ÇOCUĞUM SÜT İÇMİYOR, NE YAPMALIYIM?

çocuklara süt içirmenin en etkili yolu şeklini değiştirmektir. 1 yaşından sonra; ballı, pekmezli, sıcak-soguk-ılık, az şekerli, 1 çay kaşığı kakao ile (mecbur kalınırsa), sıcak çikolata ekleyerek, tatlı bisküvi ekleyerek, tavuk gögsu ya da prenses tatlısı gibi sütlü tatlıları yaparak, severek tükettiği diğer besinlerle karıştırarak deneyebilirsiniz. ancak tüm bu yolları denediniz, yine de olmadıysa, o zaman gunde 3 kez yogurt ya da ayran verin, sabah ta peynirle destekleyin. bunları yeterince tüketiyorsa süt içmeden de boyu uzayabilir.


MUTLU YARINLAR...
DYT. ÇİĞDEM KARA
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Bebek Beslenmesi Dyt.Neslihan HACIBEYLİ
► Bebek Beslenmesi Dyt.Deniz ŞAFAK
► Bebek Beslenmesi ve Anne Sütü Dyt.Emine DEMİR
► Anne Sütü ve 0-1 Yaş Bebek Beslenmesi ÇOK OKUNUYOR Dyt.Şule DOĞAN BEYAZ
► Aylara Göre Bebek Beslenmesi Dyt.Gizem ŞEBER
► Kış Beslenmesi Dyt.Serra UÇTUM
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Soru-Cevaplarla Bebek Beslenmesi' başlığıyla benzeşen toplam 65 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


10:04
Top