2007'den Bugüne 92,262 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Hepimiz Birer Ergendik
MAKALE #6158 © Yazan Uzm.Psk.Sabahat ERLER | Yayın Aralık 2010 | 4,242 Okuyucu
Anlaşılamadığımızı düşündüğümüz, sorunlarımıza çözümler bulamadığımız, çaresizce günlerimizi gecelerimizi geçirdiğimiz, küçücük bir sivilcemiz için kocaman bir ruhsal sarsıntı yaşadığımız, bir kız ya da erkek arkadaşımız tarafından beğenilmediğimizde ya da reddedildiğimizde yaşamaktan vazgeçmeyi bile göze alabildiğimiz, anne babalarımızla bitmeyen bir çatışma içerisinde yer aldığımız, huzursuzca, mutsuzluklarla dolu, karamsarlıklarla geçen günler, aylar hatta yıllar..

Yukarıdakilerin bir kısmı, belki hepsi ve hatta nicesi tanıdık geliyor sanki yıllar öncesinde yaşamlarımızın bir dönemine dair.. Ama yaşamışlıklarımıza rağmen çoğu zaman hala anlayamıyoruz değil mi çocuklarımızın nasıl bir dönemden geçtiklerini.

Evet bir yandan bizlerin de geçirmiş olduğu ergenlik dönemini gözlerimizin önünden geçirirken bir taraftan da kimdir bu ergen, neden bu kadar sorunlar yaşar, neden anlaşılmaz ve biz anne babalara düşen görevler ve yaklaşımlar nelerdir onları daha iyi anlamaya yönelik bir göz atalım.

Ergenlik dönemi 11-21 yaşları arasında yer alan, çocukluktan yetişkinliğe geçiş dönemi olup; bedensel ve ruhsal bir değişim sürecidir. Çocukluk çağı olarak adlandırılan yaşlarda, sosyal toplum bilinci gelişmemişken, ergenlik dönemine giren gençlerde toplumsal kabullenilme, bir grubun parçası olma kavramları gelişir. Vücut hormonlarından cinsiyet ile ilgili olan östrojen veya androjenlerin üretimi bu dönemde artış gösterdiğinden ergen adayının psikolojisi sebepsiz değişimler gösterir.

Ergenlikte beslenme pek sağlıklı değildir; genellikle dengesiz beslenme görülür. Ergenler abur cubur yerler ancak yeterli beslenmezler.

Gençler hızlı beden gelişmelerine karşı değişik tepkiler gösterebilirler.Bu tepkilerin bir bölümü sevinç bir bölümü üzüntü şeklinde olabilir.

Ergenlik döneminde cinsel uyanışla birlikte yeni ruhsal tepkiler ve davranışlar belirmeye başlar.Dengeli ve uyumlu ilkokul çocuğu gider yerine oldukça tedirgin,kuruntulu,güç beğenen ve çabuk tepki gösteren bir ergen gelir.

Duyguları çabuk iniş ve çıkışlar gösterebilir.Çabuk sinirlenir,çabuk üzülür, çabuk sevinir ve olur olmaz şeyleri sorun yaparlar.

Tepkilerini önceden kestirmek zordur.

Çalışma düzenleri bozulur,bencilleşir,istekleri artar, konulan yasakları saçma ve kendine tanınan hakları yetersiz bulurlar.

Evdeki kuralların çokluğundan ve sıklığından yakınırlar.

Anne-babaların uyarılarına birden tepki gösterir,kabalaşır,ters cevaplar verir.”Bana karışamazsınız, ben çocuk değilim gibi söylemlerde bulunurlar.

Ergen büyümek için sabırsızlanır ancak çocuksu davranışlarından da birden kurtulamaz.

Ergenlik dönemi bağımsızlık dönemi olduğundan; genç evden kopar,çevreye yönelir.Bu dönemde evde oturmak ergenlere işkence gibi gelir.

Evde anne-babaları tarafından arkadaşlarının eleştirilmesini tepki ile karşılar, onlara söz söyletmek istemezler.

Daima kendilerine bir örnek seçerler. Ergenlik dönemi kendini, öz kimliğini arayış sürecidir.

Peki böyle zor bir dönemi anne-babalar olarak nasıl aşmalıyız?

Her şeyden önce ergenlik ve gençlik çağının çalkantılı ve çetin bir dönem olduğunu kabul etmeliyiz. Anne-babalar olarak gencin tepkileri ve çelişkili tutumları karşısında soğukkanlı kalabilmeliyiz. Ergenlik döneminde dayağın tehlikeli ve geri tepen bir silah olduğunu, aile ilişkilerinde onarılması güç yaralar açabileceğini bilmeliyiz. Genel bir kural olarak eleştirileri gencin kişiliğine değil beğenilmeyen söz ya da davranışına yöneltilmeliyiz. Çocuğumuza güvensizlik göstermek ve bunda ölçüyü kaçırmanın çok daha büyük sonuçlara neden olabileceğini unutmamalıyız. Başka önemli bir kuralda ayrıntılar üzerinde çocuğumuzla sürtüşmeye girmemektir.Saç biçimi,giyim,kuşam,oturuş,kalkış vb. konular üstünde çok durmak,gereksiz tartışmalara girmek anne baba olarak,çocuk üstündeki otoritesini aşındırır.Her konuyu sorun yapmak yerine önemli konular üstünde durmak daha doğru olur ve çocuğumuzu eleştirilerle,uyarılarla ve ümitlerle bunaltmak onu inatlaşmaya iter.Anne baba olarak tutarlı olmalı, çocuğumuzun iyi ve güzel davranışlarını gözleyip teşvik etmeli ve davranışlarımızla çocuğumuza olumlu örnek olmalıyız.Onlara bir arkadaş gibi de yaklaşabilmeliyiz.

Evet, ergenlik döneminin sonunda fiziksel, ruhsal ve cinsel gelişim tamamlanır. Ergenlik dönemindeki psikolojik değişim ile birey, öncelikle yeni bir kimliğe bürünür. Bu kimlik bireyin gelecekte toplumda üstleneceği rolün belirlenmesi açısından oldukça önemlidir. Ergenlik, bireyde çocuksu tutum ve davranışlarının yerini yetişkinlik tutum ve davranışlarının aldığı, cinsiyet yetilerinin kazanıldığı, bireyin erişkin rolüne psikolojik ve somatik olarak hazırlandığı zor bir dönemdir. Anne ve babalar olarak, bu zorlu dönemin kolay geçirilebilmesi için çocuklarımızla empati kurabilmeli ve hepimizin geçmişte birer ergen olduğunu asla unutmamalıyız.
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Hepimiz Birer Ergendik" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Sabahat ERLER'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Sabahat ERLER'in izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     1 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Sabahat ERLER Fotoğraf
Uzm.Psk.Sabahat ERLER
İstanbul
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi25 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Sabahat ERLER'in Yazıları
► Olumsuz Duygular Birer Sinyaldir Psk.Emine ÖZDEMİR
► Hepimiz Hipnozdayız Psk.Cüneyt KAYA
► Biz Erkekler, Hepimiz Aynı Mıyız? Psk.Dnş.İsa Özgür ÖZER
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Hepimiz Birer Ergendik' başlığıyla benzeşen toplam 4 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Panik Atak mıyım? Temmuz 2013
► Ailede Disiplin Nisan 2011
► Kanser ve Cinsellik Şubat 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


15:57
Top