2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yaşamınız Ne Kadar Dengeli-4: Anlam, Gelecek ve Maneviyat Alanı
MAKALE #6187 © Yazan Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ | Yayın Aralık 2010 | 6,411 Okuyucu
Dördüncü ve son yaşam alanı maneviyat, anlam ve gelecektir. Bu alan soyut düzeydeki tüm kavramları içerir. Bu alanın temel ihtiyacı ait olma ve anlamlı yaşamdır. Varlığımın anlamı ne, misyonum ne gibi sorularınızın cevabını aradığınız alandır. Bu alanı tanımak için aşağıdaki soruları kendinize sorun:

Geleceğimi hayal edebiliyor muyum?
Bu dünyaya ait, bu dünyanın bir parçası gibi hissedebiliyor muyum?
Varlık amacım, misyonum nedir?
Yaşamımı yönlendiren değerlerimin, kurallarımın farkında mıyım?
Kimliğim nedir? Özümde kim olduğumu biliyor muyum?
Kültürümün üzerimdeki etkisi nedir?
Maneviyatla ilişkim nedir?
Din konusundaki inancım ya da görüşlerim net mi?

Dördüncü alan genelde ihmal edilen bir alandır. Üzerinde bilinçli şekilde pek düşünülmez. Birçok psikoterapi yaklaşımın da da bu alan üzerinde bilinçli olarak konuşulmaz. Halbuki yaşamımızı en çok etkileyen ve etkilemeye devam edecek alan bu alandır. Şu anda özellikle batı dünyasının problemlerinin en önemli nedenlerinden biride bu alanın geri plana atılmasıdır. Modern yaşama kadar bu alana yön veren temel unsur kişinin dini inancıydı. Dini inancı yaşamına bir misyon, anlam, kimlik ve yaşama biçimini gösterecek bir klavuz niteliği taşımaktaydı. Dine verilen değer gelişmiş toplumlarda zamanla azaldığından dolayı bu alandaki boşluğun yerinin doldurulmadığı görülmektedir. Maddi yönden sıkıntısı olmayan, ilişkileri iyi ve başarılı insanlar mutsuzluk ve boşluk hissiyle terapiye geldiklerinde çalışılacak alan tahmin edeceğiniz gibi dördüncü alan olacaktır.

Dindar insanların bu alana önemli miktarda enerji yatırabildikleri bilinmektedir. Bu enerji yatırımının olumlu sonuçlarını da mutlaka almaktalar. Bunun yanında bu alana enerji harcamak için mutlaka dindar olmaya gerek yoktur. Dini inancınız arka planda olsa hatta ateist olsanız bile bu alana enerji yatırabilirsiniz.

Aşağıda bu alana nasıl enerji ayırabileceğinize yönelik bazı ipuçlarını vermeye çalıştım. Diğer alanlarda olduğu gibi bu alanda da güçlük çektiğiniz takdirde yardım alabileceğinizi hatırlatmak isterim.
  • Geleceğinizle ilgili net hayalleriniz olsun. Önemli olan hayal edebiliyor olmaktır. İlerisini görüp planlarsanız yaşamınıza nasıl yön vereceğinizi, nasıl kontrol edebileceğinizi de bilirsiniz. Bu da size güç verir. Rotasız bir gemi yolculuğu olamayacağı gibi hedefsiz bir yaşam da denizde sürüklenmek gibidir. Tabi ki rotanızı zamanla değiştirme hakkı ve ihtiyacı doğabilir. Buradaki kilit nokta esnek olmaktır
  • Bu dünyanın bir parçası gibi hissedebileceğiniz deneyimlere kendinizi verin. Meditasyon, yoga gibi sessizce dünyayı dinlediğiniz egzersizler bunu deneyimlemenizi sağlayabilir. İlişki alanına yatırdığınız enerjiyle kendinizi ve diğer insanları sevmeniz dünyaya olan bağlılık hissinizi de artırabilir. Toplumsal yönden sorumlu davranışlar (çevreyi kirletmeyecek küçük önlemler almanız...), gönüllü toplumsal faaliyetler vb. aidiyet duygunuzu güçlendirebilir.
  • Yaşam misyonunuzu belirlemeye çalışın. Bunu belirlemeniz için kendinizi tanımanız gerektiğinden beden ve başarı alanına özen gösterin. Kendinizi ait hissedebileceğiniz, yakın hissedebileceğiniz bir meslek seçimi ya da değişimi misyonunuz doğrultusunda ilerlemenizi kolaylaştırabilir
  • Yaşamınızı yönlendiren değerlerinizi (dürüstlük, adalet, başarı, ilişki, eğlence vb.) belirlemeniz ve önem sıralamasına koymanız hem alacağınız kararlara yön vermede hem de yaşamınızı kontrol etmenizde çok faydalı olacaktır
  • Kim olduğunuzu bilmeniz, kültür gibi çevresel etkenlerin kimliğiniz üzerindeki etkisini anlamanız ve bu yönde kendi içinizde barışmanız, ardından da ‘kendiniz olmanız’ çok önemlidir
  • Dini inancınız doğrultusunda hareket etmeye özen göstermeniz bu alana yatıracağınız enerji ile doğru orantılıdır. Bunun yanında ailenizin size aktardığı dini inanç konusundaki inanç ve görüşlerinizi netleştirmeniz faydalıdır .
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yaşamınız Ne Kadar Dengeli-4: Anlam, Gelecek ve Maneviyat Alanı" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Cem GÜMÜŞ Fotoğraf
Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Uzman Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi12 kez tavsiye edildiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Uzm.Psk.Cem GÜMÜŞ'ün Makaleleri
► Gelecek Psk.Beria Bilge ŞENER
► Yaşamınız Sizin Ellerinizde Psk.Saadet ELEVLİ
► Anlam Arayışı ve Acılar Psk.Emine ÖZDEMİR
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'Yaşamınız Ne Kadar Dengeli-4: Anlam, Gelecek ve Maneviyat Alanı' başlığıyla benzeşen toplam 50 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


22:20
Top