2007'den Bugüne 92,260 Tavsiye, 28,210 Uzman ve 19,973 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Aquaterapi - Aquatik Rehabilitasyon (Su İçi Tedavi - Havuz Rehabilitasyonu)
MAKALE #6191 © Yazan Fzt.Uygar COŞKUN | Yayın Aralık 2010 | 12,461 Okuyucu
AQUATERAPİ-AQUATİK REHABİLİTASYON

Su içi tedavi ya da havuz rehabilitasyonu olarak da isimlendirilen bir fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasıdır.

Su, fizyoterapide tedavi amacı ile kullanılan yöntemlerden en eski olanıdır. Çok eski tarihlerden beri suyun ısı ve hidrostatik özelliklerinden faydalanılmaktadır. Sıcak suyun adale spazmını gevşetici ve sakinleştirici etkisi bilinmektedir. Bunun yanı sıra dalma derinliğine bağlı olarak suyun uygulamış olduğu basınç, dolaşımı artırarak ödem tedavisinde kullanılabilmektedir. Aynı zamanda basınç adale içi kan akımını da yüksek oranda artırdığı için adaleye oksijen akışını ve adaleden metabolik atıkların uzaklaştırılmasını sağlayarak dinlenmeyi hızlandırır. Vücuda binen basınç aynı zamanda kalbe kan akımını artıracağı için kalbin iş yükünü artırarak olumlu yönde egzersiz etkisi sağlamış olur. Bu basıncın diğer bir olumlu etkisi solunum üzerine olacaktır. Göğüs kafesi üzerindeki basınç soluk alıp vermeyi zorlaştıracağı için dirençli solunum egzersizi yapılmış olur. Su sistemler üzerine bu olumlu etkilerinin yanında, içerisinde egzersiz yapmak amacıyla da kullanılır. Havuz içerisinde egzersizin iki önemi vardır.

Birincisi suyun kaldırma etkisini kullanarak kas güçsüzlüklerinde veya vücuda fazla yük verilmemesi gereken durumlarda güvenli bir şekilde kuvvetlenmeyi sağlaması. Şöyle ki kalça eklemi seviyesindeki suda vücut ağırlığı %40, göbek seviyesindeki suda %50, göğüs hizasındaki suda ise %60 azalır. Böylece eklemleri zorlamadan karadakine oranla en az 1,5 kat daha fazla egzersiz kolayca yapılabilir. Yürüme ve sıçrama gibi egzersizler su içerisinde eklemlere çok daha az yük bindirerek yapılabilir.
İkincisi suyun hareketin hızına göre direnç oluşturmasını kullanarak kuvvetlenmede çok etkili bir egzersiz yöntemi olan izokinetik egzersiz çalışmasına olanak sağlaması. Karadakinin aksine kişi kuvvetlendirici dirençli egzersiz yaparken zorlanmaz ya da yaralanma riski olmaz çünkü direnç kişinin hareketinin hızına bağlıdır yani hareketi ne kadar hızlı yaparsa o oranda direnç alır. Bir başka deyişle kişinin adalesi ne kadar kuvvetli ise o kadar direnç alır. Suda yapılan dirençli egzersizin karadakine oranla bir diğer üstünlüğü ise tüm hareket boyunca direnç sağlaması yani hareketin başından sonuna kadar aynı oranda direnç sağlayabilmesidir ki bu da kuvvetlenmede çok daha etkilidir.

Havuz Rehabilitasyonunun Uygulandığı Hastalıklar

Nörolojik Rehabilitasyon: Omurilik yaralanmalı hastalarda adale gücü ve desteğinin olmaması veya çok az olmasından dolayı bazı egzersizlerde ve ayakta durmada eklemlere çok yük binmesine ve yaralanmalara sebep olabilir. Su içinde suyun kaldırma kuvvetinden yararlanılarak daha güvenli egzersiz yapmak mümkün olabilmektedir. Omurilik yaralanmalı hastalarda kuru zeminde ayakta durma egzersizi yapmak mümkün değil ise kemiklere yeterli yük binmediği için kemik yoğunluğu azalması da görülebilmektedir. Su içinde yine suyun kaldırma kuvvetinden faydalanılarak daha güvenli bir şekilde ayakta durma egzersizi yapılabilmektedir. Aynı zamanda omurilik yaralanmasının seviyesine göre yüzme egzersizi de var olan adale gücünü artırmak için çok etkilidir.

Hemipleji(inme), MS gibi nörolojik hastalıklarda spastisite(kasılma) olduğu durumlarda kuru zeminde egzersiz yapmak çok zor olabilmektedir. Çünkü spastisite zorlu aktiviteyle artmaktadır. Su içinde zorlanma olmadığı için spastisite minimuma gerilemekte ve daha rahat kuvvetlendirme egzersizleri yapılabilmektedir.
Kas hastalıklarında zayıflamış olan kas gücünden dolayı eklemlerde ve adalelerde yaralanma olmaması için su içi egzersiz uygulaması çok önemlidir.

Ortopedik Rehabilitasyon: Kırık ameliyatları sonrası bazı durumlarda uzun bir süre ayağa kalkma ve kırık bölge üzerine ağırlık vermeye müsaade edilmez. Bu gibi durumlarda ciddi adale güçsüzlükleri olabilmektedir. Terapötik havuzda vücut ağırlığı %60 azalmaktadır. Bundan dolayı çok daha erken kırık bölge üzerine ağırlık verilebilmekte ve sonuç olarak kas gücü kaybı minimuma inmekte aynı zamanda kemiğe erken ağırlık verilmesi kemik kaynamasını hızlandırmaktadır.
Ortopedik ameliyat ve yaralanmalar sonrasında oluşabilecek eklem kısıtlılıklarını açmak için yapılan germe egzersizleri suyun ısı ve hidromasaj etkisiyle su içinde çok daha kolay yapılabilmektedir.

Pediatrik Rehabilitasyon: Çocuk rehabilitasyon hastalarının birçoğunda yüzme ve su içi egzersizin olumlu sonuçları vardır.

Romatolojik Hastalıklar: Romatoit artiritli hastalarda eklemleri destekleyen adale gücü zayıflığı mevcuttur. Aynı zamanda eklemlerde de artritik değişiklikler olduğu için eklemleri zorlamadan adale gücünü artırmamız gerekmektedir.Yine bu tür hastalarda su içi egzersiz uygulaması önemlidir.

Fibromiyalji, lupus ve osteoartrit gibi romatizmal hastalıklarda da zorlanmadan güçlenme oluşturmak ve aerobik kapasiteyi artırmak için havuz içi egzersiz uygulamalarının önemi büyüktür.

Omurga Rehabilitasyonu: Omurga ağrılı hastalarda diğer bir deyişle bel sırt ve boyun ağrısı olan hastalarda da bu konuyla ilgili sağlık uzmanları tarafından yüzme önerildiği herkes tarafından bilinmektedir. Su içinde omurgamızı zorlamadan güvenli bir şekilde omurga stabilizasyon egzersizleri ve kuvvetlendirme yapılabilmesi mümkündür.
     3 Beğeni    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler  
► Protez ve Rehabilitasyon Fzt.Muhammet SADIÇ
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,973 uzman makalesi arasında 'Aquaterapi - Aquatik Rehabilitasyon (Su İçi Tedavi - Havuz Rehabilitasyonu)' başlığıyla benzeşen toplam 17 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
 
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


08:11
Top