2007'den Bugüne 92,309 Tavsiye, 28,219 Uzman ve 19,977 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



Yeniyıla Girerken Dikkat Etmemiz Gereken Yiyecekler, Yeniyıl Sabahı Nasıl Beslenmeli Nelere Dikkat Etmeliyiz.
MAKALE #6221 © Yazan Dyt.Canan DOĞAN | Yayın Aralık 2010 | 4,910 Okuyucu
Tüm hafta boyunca kendinizi kontrol edebiliyor fakat bir yemek davetine katıldığınızda tüm kontrolü kaybediyormusunuz? Hafta boyunca ızgara, haşlama yada buharda pişirilmiş yemekler yiyor dışarıda yemek yediğinizde, vucudunuza ertesi gün maraton koşacakmışcasına karbonhidrat mı yüklüyorsunuz.

İşte size özel günlerde davetlerde yada dışarıda yemek yediğinizde kilo kontrolünüzü sağlayabileceğiniz öneriler.

Yaklaşan yeni yıla diyetimi bozmadan nasıl girebilirim yada yeniyıl sonrasında neler yapmalıyım diyorsanız küçük ama önemli ip uçlarını aklınızdan çıkarmayın.
Kalori alımınızı azaltın: Eğer diyet programı uyguluyorsanız ve hedefiniz haftada 1 kilo kaybetmek ise tüm hafta için almakta olduğunuz kaloriden 7000 kalori daha az almanız gerektiğini unutmayın. Ara öğünler sizin için kilo kaybetmede en önemli yol göstericilerden biridir. Diyet başarısında ara öğünler en önemli faktörlerden sadece bir tanesi

Alkol alımınızı sıfıra indirgeyin: Alkol size herhangi bir besin ögesi olmaksızın extra kalori verecektir. Aynı zamanda büyük bir gevşeme ve rahatlama sağlayacaktır. Bu rahatlamayı olumlu bir adım olarak değerlendirebilirsiniz. Fakat alkolle beraber cips, patates kızartması, kuruyemiş ve benzeri yiyeceklerden uzak durmanız pek mümkün olamayacağından alkolle beraber kalori alımınızın da arttığının farkına varamayacaksınız. Bu nedenle alkol alımınızı sıfırlayın yada mümkün olduğunca azaltın.
İçki içmek istediğinizde: Yeniyıl yaklaşırken, kokteyl’e katılmanız yada arkadaşlarınızla buluşup dışarıda bir şeyler içmek istediğinizde bir bardak bira alabilirsiniz. Şarap içmek istediğinizde soda yada maden suyu ile seyreltilmiş bir kadeh şarap içebilirsiniz. İçeriğinde şeker olan fazla kalorili likörlerden ve kokteyllerden kaçının. Bir kadeh içkiden sonra limonlu soda yada 1 bardak maden suyu ile kokteyli tamamlayabilirsiniz. Kokteyl’ler de ellerinizi meşgul edecek bir içecek olması sizi daha fazla yemekten alıkoyacaktır.

Sağlıklı seçimler: Kokteyller de sunulan yiyeceklerden sizin için sağlıklı seçimleri ızgara tavuk, peynir, salatalık ve havuç dilimleri olarak sıralayabiliriz. Salatalık ve havuç dilimlerini sos eşliğinde yemek istediğinizde yoğurtlu bir sos yada limonlu bir sos tercih etmelisiniz.

Aktif olmaya özen gösterin: Kilo kaybetme de günlük aktivitenin artırılmasından daha etkili bir yöntem henüz bilinmiyor. Bu nedenle katılacağınız davetlere gitmeden önce öğle arasında yada akşam iş çıkışında en az 40 dakikalık bir yürüyüş yaparak davet öncesi hazırlığınızı tamamlayın.

Sosyal yaşam: Sosyal yaşam dediğimizde genellikle dışarıda yemek, sinemaya gitmek konser izlemek gibi aktiviteler akla gelmektedir. Türkiyeli toplum için sosyal aktivite tamamiyle yemek yeme eylemi üzerine odaklanmış bir faaliyettir. Bu nedenle iyi bir lokanta yada restoran seçmek önemlidir. Haftada bir kez dışarıda yemek yiyorsanız her seferinde et lokantası seçmek yerine balık lokantası yada ev yemekleri yapan bir lokanta seçebilirsiniz. Bu restoranlara gittiğinizde ızgara yada buğulama olarak hazırlanmış balık seçebilir ve menünüzü salata ile zenginleştirebilirsiniz.
Hayır demeyi öğrenin: Geleneksel olarak ikram etmek ve edilmekten hoşlanan bir topluluğuz. Ama unutmayalım diyet yapan sizsiniz, nerede, ne kadar , ne miktarda ne yiyeceğinize karar verme hakkı sizin. Başkalarının bu hakkı elinizden almasına engel olmayın. Unutmayın size sunulan her yiyeceği almak zorunda değilsiniz.
Hayır demenin kolay ve esprili yollarını bulun: Bazılarımız için hayır demek zor olabilir. Fakat size sunulan yiyeceklerden bazılarını bugünkü planlarımda bu yemeği yemek yok diyerek geri çevirebilirsiniz.

Davet öncesi ara öğün yiyin: Kokteyl yada arkadaşlarınızın düzenleyeceği bir davete katılmadan önce mutlaka bir ara öğün yiyin. Küçük bir sandöviç yada bir kase salata yiyerek gidin. Böylece size sunulan yiyeceklere saldırmayacaksınız, sadece istediğiniz yiyecekleri seçme şansınızı kullanacaksınız.
Destek alın: Diyet yaparken yakın arkadaşlarınızdan yada ailenizden destek alın . Unutmayın çevrenizde sizle aynı anda diyet yapan birileri mutlaka olacaktır. Birlikte hareket etmek size destek sağlayacaktır.
Peki yeniyıl akşamı neler yemeliz nelere dikkat etmeliyiz: Yılın en önemli günlerinden biri olarak algıladığımız yeni yıl akşamı da diyet mi yapacağız der gibi baktığınızı görüyorum. Hayır yeni yıl akşamı diyet yapmayacağız ama sağlıklı yemeye özen göstereceğiz. Yemekten kaçınacağımız bazı yiyecekleri sizler için sıraladım.
Alkol ve alkollü içecekler, kokteyller (mutlaka alkol almak istiyorsanız 1-2 bardak bira yada soda/ maden suyu ile seyreltilmiş 1-2 kadeh şarap, yada1 bardak rakı seçebilirsiniz). Meyve suları ile hazırlanmış kokteyller. Mezeler (mezelerin yoğurt ile hazırlanmış olanlarını yada közlenmiş sebze ile hazırlanmış olanlarını seçebilirsiniz tabii yağsız olarak). Kuruyemişler Ağır tatlılar (pasta, baklava gibi şerbetli ve yağlı tatlılar yerine 1 porsiyon sütlü tatlı seçebilirsiniz) Hindi yada tavuk (geleneksel yeniyıl yemeği hindi/tavuk derisi çıkarılarak yenilebilir).
Yeni yıl akşamı dozu biraz kaçırdınız ertesi gün neler yapmalıyız? Tüm uğraşlarınıza rağmen yeni yılda çok fazla alkol aldınız ve yemeği de hayli abarttınız sabah ilk olarak yapmanız gereken bol miktarda sıvı almak olacaktır. Alkolün ve ağır yemeklerin yan etkilerinden kurtulmak için; Gün boyunca en az 2.5-3 lt su tüketin. Bol sıvı alın Hafif yiyecekler tüketmeye özen gösterin, En az 40 dakika sürecek hafif tempolu bir yürüyüş yapın, Kahvaltıya 1 bardak taze sıkılmış meyve suyu ve 1 adet yağsız tost ile başlayabilirsiniz. Öğle yemeğini 1 kase çorba, salata, ızgara et ve ayran ile geçiştirebilirsiniz, Akşam yemeğini 1 porsiyon sebze yemeği, salata, yoğurt ve meyveden oluşan bir menü ile tamamlayabilirsiniz.
Hepinize sağlıklı ve keyifli yeni bir yıl dileğiyle

Canan Doğan
Beslenme ve Diyet Uzmanı
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"Yeniyıla Girerken Dikkat Etmemiz Gereken Yiyecekler, Yeniyıl Sabahı Nasıl Beslenmeli Nelere Dikkat Etmeliyiz." başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Dyt.Canan DOĞAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Dyt.Canan DOĞAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Canan DOĞAN Fotoğraf
Dyt.Canan DOĞAN
İstanbul
Diyetisyen
TavsiyeEdiyorum.com Üyesi29 kez tavsiye edildi
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Dyt.Canan DOĞAN'ın Makaleleri
► Diyet Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli Dyt.Merve KARA CİRAY
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,977 uzman makalesi arasında 'Yeniyıla Girerken Dikkat Etmemiz Gereken Yiyecekler, Yeniyıl Sabahı Nasıl Beslenmeli Nelere Dikkat Etmeliyiz.' başlığıyla benzeşen toplam 77 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Krom ve Sağlığımız ÇOK OKUNUYOR Aralık 2012
► Hamilelikte Beslenme Şubat 2012
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


18:35
Top