2007'den Bugüne 92,301 Tavsiye, 28,216 Uzman ve 19,976 Bilimsel Makale
Site İçi Arama
Yeni Tavsiye Ekleyin!



İş Yeri Şiddeti ‘mobbing’
MAKALE #6253 © Yazan Psk.Elif Sultan DEMİRHAN | Yayın Ocak 2011 | 7,996 Okuyucu
İŞ YERİ ŞİDDETİ ‘MOBBİNG’

Öncelikler tüm okuyucularım için yeni yılın hayırlarla ve güzelliklerle gelmesini dileyerek bu haftaki yazıma başlamak istiyorum. Geçirdiğimiz yıl içinde herkesin irili ufaklı birtakım sorunları olmuştur. Bu yıl aynı sorunların veya hataların tekrar etmemesi için ne yapmalıyız? Çukurları biliyoruz artık, aslında farklı gibi görünen sorunlar birbirinden çok da ayrı değildir. Kritiği yapıldığında görülecektir ki aslında hepsi aynı temele dayanıyor.

Söz gelimi babanızla yaşadığınız bir sorun patronunuz ile yaşadığınız bir sorunla benzer temellere dayanabiliyor. İkisi de mutlak otoritedir şüphesiz.
Bu hafta iş yaşamında yaşanabilecek sorunlar ve bunların etkilerinden bahsetmek istiyorum. Buna ofis içi psikolojik şiddet anlamına gelen “mobbing” denir. Aynı iş ortamında birinin diğeri üzerinde kurduğu baskı, şiddet, psikolojik rahatsızlık verme olarak da tanımlanabilir. Bir dışlama tavrı da denebilir. Bu durumla tek başına karşılaşılacağı gibi bir grup tarafından da karşılanabilir. Farklı olana tahammülün az olduğu günümüzde mobbing de kısmi bir ötekileştirme tavrıdır. Tabi burada ötekileştirilene somut olumsuz davranışlarda yaşatılmaktadır. Bu durum süreklilik arz etmektedir.
Çalışma ortamında gerçekleşen her türlü psikolojik taciz, kısıtlama, eleştiri, korkutma, tehdit gözdağı aşağılayıcı söz söyleme gibi şeyler işyeri şiddetinin tanımına giriyor. Psikolojik şiddet fiziksel şiddetten daha tehlikeli olabiliyor. Sonuç olarak çalışanlarda iş doyumu azalıyor, motivasyon düşüyor Çalışan kişinin o işe gitmemek için biliçdışı faktör tarafından yüksek stres yaşadığı yere gitmemek adına fiziksel ve psikosomatik hastalıkları başlıyor.

Mobbingde en ilginç nokta, bireyi dışlayan grubun verdiği zararın farkında olmaması ve genelde tüm olanların suçlusu olarak kurbanın “uyumsuzluğunu” görmesi. Dolayısıyla davranışlarının sanki onlara karşı takınılan tavır yüzünden aldıkları bir önlem olarak görüyorlar. Öte yandan, baştan beri dışlanmış olan kurban, maruz kaldığı şeyleri tanımlamakta ve ifade etmekte zorlanıyor.
Aslında iş yeri terörü olan mobbing sanılanın aksine sadece işyerinde kalmaz ve aileyi etkiler ve zedeler. Dolayısıyla toplumu etkiler. İş yerinde zedelenen kişi evde ya geri çekilip susacaktır yada aynı şiddeti evde başkalarına uygulayacaktır.

Bu sorunlar esasında iki cihetten ele alınmalıdır. Kadına bakan yönü ve erkeğe bakan yönü olarak bunun oranı değişmektedir. Kadın yapısı itibariyle de erkekten daha çok mobbing tehlikesi yaşar ve yaşatır. Çalışan kadın olmak her zaman için çalışan erkek olmaktan daha zordur.
Bu sorunun sebeplerinden birisi duygusal zeka düşüklüğü olarak tanımlanmaktadır.İnsan ilişkileri zayıf bulunduğu ortamda ki negatif havayı hissedemeyen yöneticilerde durumun vahimliğini artırmaktadır.Diğer bir sebep aniden gelen idari yapıdaki değişiklik işten çıkarımlar,alımlar gibi..
Kimler mobbinge maruz kalıyor? Kurban diye tanımlanan bu kişilerin ortak özelliği nedir? Yapılan araştırmalarda çalışanların genelde ortalamadan daha zeki, başarılı, üstün özellikli kişiler olduğu ortaya çıkıyor.

Tüm bu yaşantıların içinde zorlanılacak, hatta hedefin son noktası işten kovmak ya da kovdurmaya kadar gidebilir. Bununla birlikte yeni anayasayla kişilerin bazı hakları var, bu durum eğer bir psikolojik travmaya sürüklüyorsa haklar aranmalıdır. Psikolojik yönde zarar verdiğini hissediyorsanız bir uzman da destek almak faydalı olacaktır. Anlayıp tahlil edip durumun size bakan yönü keşfedilince daha rahatlanılacaktır.Haftaya görüşmek dileğiyle...
Yazan
Bu makaleden alıntı yapmak için alıntı yapılan yazıya aşağıdaki ibare eklenmelidir:
"İş Yeri Şiddeti ‘mobbing’" başlıklı makalenin tüm hakları yazarı Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'e aittir ve makale, yazarı tarafından TavsiyeEdiyorum.com (http://www.tavsiyeediyorum.com) kütüphanesinde yayınlanmıştır.
Bu ibare eklenmek şartıyla, makaleden Fikir ve Sanat Eserleri Kanununa uygun kısa alıntılar yapılabilir, ancak Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın izni olmaksızın makalenin tamamı başka bir mecraya kopyalanamaz veya başka yerde yayınlanamaz.
     Beğenin    
Facebook'ta paylaş Twitter'da paylaş Linkin'de paylaş Pinterest'de paylaş Epostayla Paylaş
Yazan Uzman
Psk.Elif Sultan DEMİRHAN
İstanbul (Online hizmet de veriyor)
Psikolog
TavsiyeEdiyorum.com Üyesiİş Adresi Kayıtlı
Makale Kütüphanemizden
İlgili Makaleler Psk.Elif Sultan DEMİRHAN'ın Yazıları
► Bu Aşk Değil, Flört Şiddeti Psk.Sühendan TOPTAŞ
► Kadınlar Şiddeti İstiyor mu ? Psk.Uğur DEMİRBAŞ
► Şiddet Varsa, Sevgi Yoktur: Flört Şiddeti Psk.Esra TAŞDEMİR SEYİTOĞLU
► Mobbing Psk.Sinem Gül ŞAHİN
► Mobbing - Psikolojik Yıldırma Psk.Samet BADAL
► Mobbing Kurbanı Mısın? Psk.Fatma EFE
TavsiyeEdiyorum.com Bilimsel Makaleler Kütüphanemizdeki 19,976 uzman makalesi arasında 'İş Yeri Şiddeti ‘mobbing’' başlığıyla benzeşen toplam 35 makaleden bu yazıyla en ilgili görülenleri yukarıda listelenmiştir.
► Fedakarlık Mucizesi Kasım 2010
◊ Sen, Ben ve Egom.. Mayıs 2012
◊ Nisan ve İnsan.. Nisan 2012
◊ İrade Denetimi Şubat 2012
◊ ‘um ki Yıkılmayasın’ Aralık 2011
◊ Beni Bul Anne!!! Aralık 2011
◊ Önce İnsanız.. Eylül 2011
◊ Kaybettiklerimiz.. Ağustos 2011
Sitemizde yer alan döküman ve yazılar uzman üyelerimiz tarafından hazırlanmış ve pek çoğu bilimsel düzeyde yapılmış çalışmalar olduğundan güvenilir mahiyette eserlerdir. Bununla birlikte TavsiyeEdiyorum.com sitesi ve çalışma sahipleri, yazıların içerdiği bilgilerin güvenilirliği veya güncelliği konusunda hukuki bir güvence vermezler. Sitemizde yayınlanan yazılar bilgi amaçlı kaleme alınmış ve profesyonellere yönelik olarak hazırlanmıştır. Site ziyaretçilerimizin o meslekle ilgili bir uzmanla görüşmeden, yazı içindeki bilgileri kendi başlarına kullanmamaları gerekmektedir. Yazıların telif hakkı tamamen yazarlarına aittir, eserler sahiplerinin muvaffakatı olmadan hiçbir suretle çoğaltılamaz, başka bir yerde kullanılamaz, kopyala yapıştır yöntemiyle başka mecralara aktarılamaz. Sitemizde yer alan herhangi bir yazı başkasına ait telif haklarını ihlal ediyor, intihal içeriyor veya yazarın mensubu bulunduğu mesleğin meslek için etik kurallarına aykırılıklar taşıyorsa, yazının kaldırılabilmesi için site yönetimimize bilgi verilmelidir.


01:10
Top